Profesori plătiţi din fonduri UE pentru a preda şi în mediul rural

O.D.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 6 iunie 2018

Profesori plătiţi din fonduri UE pentru a preda şi în mediul rural

Redirecţionarea profesorilor buni către mediul rural a devenit o preocupare pentru Ministerul Educaţiei. Astfel, profesori cu performanţe de la şcoli din mediul urban ar putea preda şi în mediul rural, iar finanţarea plăţii acestora ar urma să fie asigurată din fonduri europene.

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa a anunţat că intenţionează să lanseze acest proiect prin care să acopere normele vacante de la şcolile situate în zone defavorizate, iar implementarea ar putea avea loc începând cu anul şcolar viitor: "Ideea este că avem o serie întreagă de norme în mediul rural pentru care nu găsim întotdeauna cadre didactice bine pregătite. Ele sunt luate în regim de plată cu ora şi aş dori ca în acest regim, dar cu o subvenţie financiară semnificativă, să determinăm cât mai mulţi profesori ai noştri de excepţie să susţină, în afara normei de bază, şi câteva ore, poate o zi pe săptămână, şi în mediul rural (...) Nu urmăresc să scot pe cineva din sistem. Urmăresc să ocup cât mai multe norme vacante cu personal de înaltă calificare. De ce s-ar duce profesorii din mediul urban să predea în mediul rural? Din două motive. Să dovedească că pot face excelenţă şi cu elevii din medii dezavantajate, din mediul rural în special, nu numai în şcolile de performanţă din oraş, dar şi pentru o motivaţie financiară substanţială. Vom asigura subvenţii substanţiale pentru a încuraja profesorii să facă acest efort. Avem buget, avem fonduri europene, avem încă 300 de milioane pe care trebuie să le repartizăm pe proiecte. Trebuie să lucrăm de urgenţă şi să avem proiecte consistente, pentru că fonduri avem. Aş dori ca acest proiect să înceapă din noul an şcolar''.

Dincolo de bunele intenţii, în rândul profesorilor iniţiativa este privită cu scepticism, "naveta" oraş-sat nefiind foarte apreciată, chiar dacă la mijloc se află şi o motivare financiară.

Până să implementeze proiectele, din care vin bani către profesori, ministrul a ţinut să le transmită acestora câteva gânduri şi felicitări cu ocazia Zilei Învăţătorului: "Cu educaţia începe destinul fiecărui om şi roadele sale se văd ca efect al pregătirii profesionale a celor care o aplică instituţional şi al inserţiei sociale de succes a celor care, un timp din existenţa lor biologică s-au aflat în şcoală, pentru a învăţa. În anul Centenarului, trebuie să punem în relaţie data naşterii întemeietorului învăţământului în limba română, pedagogul Gheorghe Lazăr (5 iunie 1779), cu ziua declarată oficial drept sărbătoare a dascălilor din ţara noastră (5 iunie), deoarece cu 100 de ani înainte de Marea Unire, în anul 1818, spiritul naţional a fost sădit în zona educaţiei, locul unde a rodit cu fiecare generaţie care a trecut timp de două secole prin şcoala românească. Iată, aşadar, că în anul Centenarului Marii Uniri, Ziua Învăţătorului capătă simbolul României Mari, fiind o aspiraţie şi o împlinire deopotrivă, alăturând tradiţia autohtonă în educaţie influenţelor moderne, europene şi configurând un spaţiu educaţional deschis, de factură europeană. În acest context de sărbătoare a şcolii româneşti, vă rog să primiţi aprecierile mele pentru toate eforturile pe care le faceţi pentru a pune în operă politicile educaţionale pe care le susţine Ministerul Educaţiei Naţionale, determinând motivaţia elevilor pentru cunoaştere şi pentru integrarea lor eficientă pe piaţa muncii. Vă doresc putere de muncă, pentru ca aspiraţiile profesionale care vă definesc să vă particularizeze destinul de dascăli, astfel încât conştiinţa că sunteţi creatorii României de mâine să vă susţină demersurile personale de înnoire permanentă, în zona inovaţiei didactice. De asemenea, vă urez sănătate, împliniri şi o stare de satisfacţie profesională care să vă motiveze toate demersurile pedagogice, spre atingerea standardelor înalte în profesia pe care o practicaţi."

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Au modernizat școlile și le-au închis. Funcționează doar pe avarie ca nu sunt copii la sat. Ce copii sunt la sat merg la oraș, dacă își permit.

    Sa faci școala ce te ajuta in Romania dacă nu emigrezi? 

    Un mod politicos de a preciza ca vor urma disponibilizari sau restrangeri de norme? Cei drept nr. de copii scade .

    Dacă motivația principala a profesorului va fi banul și nu dorința de a ajuta copiii din mediul rural sa spere la un viitor mai bun, acesta proiect nu cred ca ca schimba cu mult situația actuala. De ce vrem sa facem performanța cu niște copii care abia știu cum ii cheamă? In plus, profesorii care activează in scoli cu renume sunt obișnuiți cu un anumit tipar de elevi, credeți ca se vor adapta? De ce nu încurajam tinerii studenți care au plecat din mediul rural la universitate, sa se întoarcă in localitățile de care aparțin și sa se ocupe de bieții copilași? Ar fi mai simplu pentru ambele părți, ar vorbi aceeași limba.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb