Profesorii au înmormîntat învăţămîntul românesc, chiar de ziua lor

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 6 octombrie 2005

Subfinanţarea din ultimii 15 ani a învăţămîntului din ţara noastră i-a făcut pe dascăli să iasă ieri în stradă pentru a doua oară de la începutul acestui an şcolar. De Ziua Mondială a Educaţiei care anul acesta se desfăşoară în jurul conceptului de calitate, profesorii din ţara noastră cer o nouă lege a salarizării care să le permită asigurarea acestei calităţi. Astfel, salariul minim în educaţie ar trebui să fie de 250 euro în 2006 şi să fie alocat un procent de 6% din PIB pentru învăţămînt, anul viitor.

Pe lîngă aceşti bani, profesorii mai cer 200 euro pe an pentru achiziţia de carte, 250 euro pentru ţinuta vestimentară şi 10 euro pe lună care să le permită accesul la internet. Tot pe lista de revendicări se găsesc şi tichetele de masă în număr de 22 pe lună pentru toţi angajaţii din învăţămînt.

Toate aceste cereri au mers către primul ministru, iar posibilitatea unui răspuns negativ va atrage un conflict social grav, conform declaraţiilor lui Cătălin Croitoru, preşedinte al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN). Acesta a afirmat că "învăţămîntul preuniversitar în mod cert va avea o grevă generală la acest sfîrşit de an dacă guvernanţii nu vor da dovadă de înţelepciune, din moment ce solicitările noastre sînt realiste şi de bun simţ". În acelaşi timp, preşedintele FEN a declarat că susţine proiectele de reformă ale ministrului Mircea Miclea şi crede că "învăţămîntul nu trebuie să rămînă încremenit în forme vetuste, ci trebuie adaptat la cererile pieţei europene". Reforma nu poate reuşi însă dacă nu se negociază cu profesorii, care sînt direct afectaţi de reformă. În absenţa acestui dialog social, vom asista la "un eşec răsunător care va fi un experiment sinistru pe pielea celor din sistemul de învăţămînt", conform afirmaţiilor sursei citate.

Protestul de ieri este susţinut şi de CNSLR-Frăţia care consideră că federaţiile sindicale din învăţămînt nu trebuie să accepte experimente manageriale iniţiate la nivel naţional, fără o analiză atentă în prealabil. Valentin Mocanu, purtătorul de cuvînt al CNSRL-Frăţia, ne-a declarat că "revendicările salariale ale profesorilor sînt absolut îndreptăţite şi, chiar dacă ele nu trebuie să vină neaparat prin subvenţii sau sporuri separate, este necesar un salariu suficient de mare pentru dascăli".

Cei aproximativ 4.500 de dascăli prezenţi în Piaţa Revoluţiei au venit din peste 32 de judeţe ale ţării. Ei au purtat simbolic în marşul intitulat "priveghi", ţepele pe care Guvernul le trage singurului sistem în care participă direct sau indirect întreaga populaţie a ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb