Guvernul a majorat salariile din învăţământ cu 12,37%, pe cele din sistemul sanitar cu 11,3%, iar pe cele ale funcţionarilor publici cu 10,25%, majorările urmând să fie aplicate în două etape, în aprilie şi octombrie, a declarat, ieri, Paul Păcuraru, ministrul muncii, după şedinţa Executivului.
Potrivit Memorandumului pentru majorarea salariilor din sistemul bugetar, pentru anul 2008, procentul mediu de creştere a salariilor este de 9,5%, cele mai multe procente obţinând profesorii, respectiv 12,36%, iar cel mai puţin militarii, funcţionarii din penitenciare şi personalul din poliţie şi interne, respectiv 4,04%. Totodată, funcţionarii publici şi personalul contractual vor primi, în 2008, salarii mai mari cu 10,25%, iar diplomaţii nu vor primi nicio majorare salarială, deoarece veniturile acestora au fost majorate în trimestul patru al anului trecut.
Păcuraru a mai explicat că, faţă de 2004, salariile bugetarilor vor fi crescut, la finele anului 2008, cu valori cuprinse între 43%, în cazul magistraţilor şi judecătorilor, şi 110% în cazul diplomaţilor. Astfel, comparativ cu 2004, salariile funcţionarilor publici s-au majorat cu 70%, ale personalului contractual cu 75% şi ale poliţiştilor şi angajaţilor din interne cu 54,1%, plus un spor de fidelitate de 14%. Totodată, salariile în învăţământ au crescut cu 75,7%, iar pentru personalul medico-sanitar cu 81,6%.
Păcuraru a mai precizat că majorările salariale se vor aplica în două etape, respectiv din aprilie şi din octombrie, şi că procentul de creştere a fost stabilit în funcţie de inflaţie şi de productivitatea muncii.
Sindicatele care îi reprezintă pe angajaţii din sectorul bugetar au început, încă de la finele anului trecut, negocierile pentru majorările salariale din 2008, dar ameninţările cu greva generală ale sanitarilor, ale cadrelor didactie şi ale funcţionarilor publici au devenit mai pregnante în luna ianuarie, când, după mai multe întâlniri cu reprezentanţii Guvernului, cele două părţi nu au ajuns la o înţelegere. Astfel, deşi atât premierul Călin Popescu Tăriceanu, cât şi ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian au declarat în mai multe rânduri că salariile se vor mări cu un procent format dintr-o singură cifră, sindicaliştii au reuşit să scoată, în unele cazuri, majorări mai mari de zece procente. Cu toate acestea, înaintea noilor discuţii de miercuri, de la Guvern, pe marginea salariilor bugetarilor, majoritatea angajaţilor din sistem ameninţau cu greva.
În urma unei întâlniri pe care a avut-o, marţi seara, cu ministrul muncii, Paul Păcuraru, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, Vasile Marica, declara că discuţiile au fost "neconstructive", că majorările propuse de Guvern sunt "cu mult sub aşteptări" şi au cerut o nouă întâlnire, în cursul săptămânii, cu oficialul de la Muncă sau cu premierul Tăriceanu. Potrivit lui Marica, Guvernul a oferit o creştere salarială cu 4,5%, din aprilie, şi cu 5%, din octombrie, în timp ce sindicaliştii doresc o majorare cu 20%, începând cu luna ianuarie. Sindicaliştii de la Sed Lex mai doresc renegocierea grilelor de salarizare, pentru a se micşora decalajul dintre salariile maxime şi cele minime, precum şi reanalizarea politicilor de creşteri salariale la nivel naţional în sistemul bugetar "pe criterii bazate pe realităţi şi nu pe criterii politice şi electorale", a mai spus Marica.
În cazul în care funcţionarii publici nu obţin majorările salariale cerute, liderul sindical a declarat că vor declanşa acţiuni de protest la nivel naţional, care vor culmina cu boicotarea alegerilor locale.
Nici sindicaliştii din învăţământ nu au ieşit mulţumiţi, marţi seara, de la discuţiile purtate cu ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, tot pe tema creşterii salariilor. În timp ce oferta Guvernului a fost ca salariile cadrelor didactice care nu au gradul unu să se majoreze cu zece procente din ianuarie, cu şase procente din aprilie pentru toţi angajaţii din învăţământ şi cu încă nouă procente din octombrie (majorare condiţionată de realizarea principalilor indicatori economici), sindicaliştii nu renunţă la cererea de majorare cu 50%.
"Propunerea Guvernului este sub solicitările noastre. Trebuie să se pună accent şi pe resursa umană, nu numai pe investiţiile materiale", a declarat, la finalul negocierilor, preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor. Liderul sindical a spus că urmează să aibă loc consultări cu membrii federaţiei, pentru a stabili acţiunile de protest. Sindicaliştii consideră că oferta ministerului este de neacceptat şi ameninţă cu declanşarea conflictului de muncă şi cu greva generală.
Reprezentanţii Federaţiei Sanitas au semnat, săptămâna trecută, un acord cu Ministerul Sănătăţii, care prevede salarii mai mari cu 11% pentru sanitari, dând termen Guvernului până în data de 31 ianuarie pentru a aproba majorarea salarială. "Sper ca până în data de 31 ianuarie acordul semnat azi (joia trecută - n.r.) între Sanitas şi Ministerul Sănătăţii va fi pus în vigoare printr-o ordonaţă de urgenţă, altfel vom intra în grevă generală", declara atunci preşedintele federaţiei, Marius Petcu.
Potrivit acordului, sanitarii vor primi o majorare de şase la sută din luna aprilie şi cinci la sută din luna octombrie. Liderul Sanitas şi-a exprimat speranţa ca la finalul următoarei şedinţe de Guvern să vadă "negru pe alb" că drepturile negociate vor fi aprobate prin ordonanţă de urgenţă.
Acordul negociat anterior, în data de 8 ianuarie, între sindicalişti şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii Publice, care urma să fie semnat, cuprindea majorarea bugetului alocat sănătăţii în anul 2008, creşterea veniturilor personalului din sistemul sanitar şi majorarea salariilor de încadrare ale personalului din sănătate cu 12 la sută, în două etape, cu 6 la sută de la 1 ianuarie 2008 şi cu 6 la sută de la 1 iulie 2008. Ulterior, Guvernul a decis diminuarea acestor majorări de la 12 la sută la 10 la sută, urmând să fie făcute în lunile aprilie şi octombrie. Acordul mai prevede şi acordarea a două prime de stabilitate personalului din sistemul sanitar, una în trimestrul doi şi una în trimestrul patru, acordarea unui spor de prevenţie de 10 la sută pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar precum şi ierarhizarea salariilor de bază la limita minimă, pe funcţii, grade şi trepte profesionale.
1. bataie de joc
(mesaj trimis de negoita în data de 31.01.2008, 13:46)
Cit am fost buni de munca eram ascultati ,acum ca suntem pensionari va bateti joc de noi,asteptam 1-2 ani sa nemai dati si noua frimituri de la masa puterii.
2. ESTE NECESARA O SCHIMBARE
(mesaj trimis de JANINA în data de 05.02.2008, 19:38)
LA FUNCTIONARII PUBLICI DIN FINANTE NU SE GINDESTE NUMENI,CU TOATE CA DACA AR FACE GREVA,AR RAMINE FARA SALARII SI PROFESORII,SI DOMNII GUVERNANTI,DEOARECE ACESTI FUNCTIONARI CU STUDII SUPERIOARE SI SALARII DE 600 RON(UNII DINTRE EI) ASIGURA INCASAREA VENITURILOR BUGETULUI STATULUI.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de cristina în data de 18.02.2008, 16:35)
sunt intru totul de acord cu dvs. Si eu lucrez intr-o institutie publica unde nu-mi vad capul de dosare pt. rezolvare si adrese de raspuns si am un salariu de 620 ron. Imi este rusine sa-i spun unui pensionar ce salariu am. Dar sa speram ca vor veni si vremuri mai bune.