100.000 de funcţionari publici afiliaţi sindicatului "Sed Lex" vor intra, în data de 13 noiembrie, în grevă generală pe teremen nelimitat după refuzul Ministerului Economiei şi Finanţelor de a accepta majorarea salariilor cu 50%, a anunţat, ieri, liderul sindical Vasile Marica.
"Nicio instituţie a statului nu va mai lucra începând cu 13 noiembrie", a subliniat liderul de sindicat, care a precizat, însă, că funcţionarii publici vor fi prezenţi la locurile de muncă, "dar vor sta la ghişee".
Liderul "Sed Lex" susţine că veniturile au crescut, anul acesta, cu doar 9,5%, iar, în opinia sa, majorararea ar trebui corelată cu performanţa economică a ţării.
Domnia sa a explicat: "Am propus să se facă o analiză pe toate categoriile funcţionarilor publici, iar luni o să purtăm noi negocieri. Credem că nu se poate lucra în administraţia publică cu un salariu minim de 500, respectiv 600 lei. Nu vom accepta o creştere a salariilor cu doar 20%".
În plus, Vasile Marica a mai spus că noua lege a salarizării personalului din sistemul bugetar trebuie să prevadă o îngheţare a salariilor celor cu venituri foarte mari şi o creştere a salariilor mici.
În replică, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Daniel Chiţoiu, a declarat că o creştere a salariilor funcţionarilor publici nu poate fi mai mare decât performanţa economică a persoanelor care lucrează în adminis-traţie.
"În caz contrar, Guvernul trebuie ori să crească taxele, ori să fie de acord cu venituri mai mici la buget", a mai spus Chiţoiu.
Pe de altă parte, liderii federaţiilor sindicale din educaţie au anunţat, ieri, că profesorii din învăţământul preuniversitar vor intra în grevă generală pe 18 noiembrie, din cauza măsurilor luate de guvern împotriva punerii în aplicare imediată a Legii de majorare a salariilor din învăţământ.
Greva de avertisment va avea loc pe 10 noiembrie, între orele 12 şi 14.
De cealaltă parte, ministrul Educaţiei, Anton Anton, a spus că nu-şi va retrage semnătura de pe ordonanţa de urgenţă privind amânarea majorării salariilor profesorilor cu 50% până în aprilie 2009.
Reprezentanţii sindicatului "Alma Mater" din învăţământul universitar nu au decis, încă, dacă vor intra şi ei în grevă generală, o decizie în acest sens urmând să fie făcută publică vineri, cel mai probabil.
În replică, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, ieri, că "profesorii ar trebui să fie raţionali şi să înţeleagă faptul că nu sunt bani în acest moment pentru majorarea salariilor".
"Nu sunt bani acum şi dăm posibilitatea noului guvern să constituie alte priorităţi şi să aplice legea de majorare a salariilor profesorilor aşa cum se cuvine", a susţinut domnia sa.
Ministrul Muncii a menţionat că toate salariile mici vor creşte în viitor, în decurs de trei ani, cu condiţia ca salariile mari să rămână pe loc.
"Salariile profesorilor au fost majorate în decurs de patru ani cu 100%, iar, în termeni reali, cu 59%, deci este o falsă impresie că salariile în învăţământ nu au crescut", a spus Câmpeanu.
Totodată, primul ministru Călin Popescu Tăriceanu a dis-pus constituirea unui grup de dialog format din miniştrii pe domeniile muncii, economiei şi finanţelor, educaţiei, sănătăţii, internelor şi reformei administrative, pentru a purta discuţii cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale.
Liderii confederaţiilor sindicale reprezentative au fost invitaţi să poarte discuţii cu miniştrii desemnaţi în grupul de dialog, astăzi, la ora 12.00, la sediul Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, pe temele "ce sunt în prezent în atenţia confederaţiilor sindicale".
Premierul Tăriceanu se va întâlni, tot astăzi, la Palatul Victoria, şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu dar şi cu specialişti în domeniul economic, pentru a analiza posibilele efecte ale crizei economico-financiare internaţionale asupra României.