PROFIT DE 638,6 MILIOANE EURO PENTRU GRUPUL "ERSTE", ÎN PRIMUL SEMESTRU Gură de oxigen Bursei

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 iulie 2008

Gură de oxigen Bursei

Valoarea estimată a BCR aproape că acoperă capitalizarea SIF-urilor

Banca austriacă "Erste", al doilea grup bancar din Europa Centrală şi de Est, a anunţat un profit, după plata intereselor minoritare, de 638,6 milioane de euro, pentru primul semestru al acestui an, cu 12,5% mai mare faţă de cel obţinut în perioada similară a anului trecut, în contextul actualei crize financiare, potrivit unui comunicat transmis, ieri, de către Bancă.

Brokerii consideră că rezultatele financiare în creştere raportate de grupul austriac nu vor produce fluctuaţii majore asupra cotaţiei "Erste Bank" (simbol EBS) la Bursa de Valori Bucureşti, acestea fiind deja încorporate în preţul acţiunilor băncii austriece.

Gabriel Aldea, broker la "Intercapital Invest"evidenţiază că, în contextul bursier actual, companiile care dau rezultate bune, au o evoluţie contrară în piaţă. Domnia sa aduce ca argument cazul Băncii Transilvania, a cărei cotaţie la BVB s-a depreciat după anunţarea rezultatelor în creştere, obţinute în primul semestru al acestui an. Domnul Aldea ne-a spus: "Mai mult ca sigur, investitorii au anticipat rezultatele bune ale şi au aşteptat ca ele să devină publice pentru a vinde acţiunile".

Alexandru Gavrilă, şeful departamentului de analiză al "Romintrade", este de părere că veniturile în creştere ale băncii austrice vor aduce o gură de oxigen în piaţă. Domnia sa ne-a spus: "Erste este o bancă puternică, ce nu a fost afectată, în primul trimestru din acest an, de efectele crizei financiare".

Domnul Gavrilă subliniază contribuţia Băncii Comerciale Române la profitul obţinut de "Erste", atrăgând atenţia că BCR poate, pe viitor, să reprezinte un risc pentru grupul austriac prin prisma volatilităţii cursului euro-leu.

Paul Brendea, analist la "Prime Transaction" evidenţiază că rezultatele BCR sunt spectaculoase. Domnia sa consideră că, 93% din capitalizarea totală a Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF) este acoperită doar de valoarea estimată a BCR, pentru un raport PER (price earnigs ratio - numărul de ani necesari recuperării investiţiei din dividende) de 10, PER aflat la media băncilor mari listate.

În primul semestru din acest an, profitul operaţional al băncii a crescut la 1.503,6 milioane de euro, cu 25,3% mai mare faţă de cel obţinut în perioada similară a anului trecut.

Veniturile operaţionale ale grupului austriac au crescut, în primele şase luni din acest an, cu 17,2%, la 3.505,2 milioane euro. În venitul operaţional, cea mai mare pondere revine venitului net obţinut din dobânzi care crescut cu 24,1% faţă de perioada similară din 2007, la 2.306 milioane euro. În acelaşi timp, venitul net din comisioane al băncii a depăşit un miliard de euro, majorându-se cu 13,3%, la 1.002,2 milioane de euro.

Turbulenţele de pe pieţele de capital au afectat şi activităţile de tranzacţionare ale grupului austriac. În prima jumătate a anului în curs, "Erste" a înregistrat o reducere a rezultatului din tranzacţionare de la 219,6 milioane de euro, în primele şase luni din 2007, la 184,4 milioane de euro, în primul semestru al acestui an.

Banca "Erste" şi-a majorat provizioanele de risc de la 293,3 milioane de euro la 384,1 milioane de euro, în semestrul întâi al acestui an, din cauza expansiunii creditului, dar şi ca urmare a adoptării unei strategii de provizionare conservatoare, se arată în comunicatul Erste.

Rezultatul pe acţiune a fost, în primul semestru din acest an, de 2,10 euro, cu 11,1% peste valoarea realizată în exerciţiul anterior.

La Bursa de Valori Bucureşti, titlurile EBS au fost tranzacţionate, ieri, la preţul mediu de 148,7 lei/acţiune, în creştere nesemnificativă faţă de şedinţa precedentă.

50,7% creştere a profitului BCR

Banca Comercială Română a obţinut, în primul semestru din acest an, după impozitare şi plata intereselor minoritare, un profit de 152, 4 milioane de euro, în creştere cu 50,7% faţă de perioada similară a anului trecut. Venitul din dobânzi a crescut la 380,8 milioane euro, cu 48,69% mai mare faţă de acceaşi perioadă a anului trecut. Rezultatul din comisioane (în special, din domeniul de creditare şi plăţi) s-a majorat la 134,2 milioane euro, fiind cu 27,32% mai mare decât cel din primele şase luni din 2007.

Valoarea provizioanelor de risc a crescut la 44,7 milioane de euro, fiind de aproape 6 ori mai mare decât în semestrul întâi din 2007.

Raportul cost/venit a atins nivelul de 42,3%, faţă de 55,2% cât era anul trecut.

În acelaşi timp, rentabilitatea capitalului angajat a înregistrat valoarea de 63,8%, îmbunătăţindu-se faţă de anul viitor, când avea valoarea de 45%.

Activele BCR au crescut în iunie cu 1,8% faţă de finalul anului trecut, până la 60,7 miliarde lei (16,7 miliarde euro), dar au stagnat faţă de sfârşitul primului trimestru, arată datele publicate de bancă.

La sfârşitul lui 2007, activele băncii însumau 59,6 miliarde lei (16,5 miliarde euro).

În schimb, credite acordate clienţilor au crescut în primul semestru cu 10,4%, de la 36,9 miliarde lei (10,2 miliarde euro) la sfârşitul anului trecut până la 40,73 miliarde lei (11,2 milioane euro) în 30 iunie. Faţă de jumătatea anului trecut, creditele acordate de BCR au avansat cu 44,4%.

Depozitele atrase de la clienţi au crescut cu 6,8% în intervalul decembrie 2007-iunie 2008, până la 32,3 miliarde lei (8,9 miliarde euro).

Dacă depozitele pe segmentul de retail au crescut cu 19,6% faţă de decembrie 2007, până la 19,8 miliarde lei (5,43 miliarde euro), depozitele atrase de la companii au scăzut cu 8,6% în acelaşi interval, până la 12,55 miliarde lei (3,45 miliarde euro).

Erste va lista BCR, deşi este o excepţie de la politica grupului de a nu lista subsidiare - Treichl

Listarea Băncii Comerciale Române (BCR) nu ar aduce beneficii Erste Bank şi este o excepţie de la politica grupului, care nu a listat până în prezent subsidiare, dar va fi realizată pentru că reprezintă o obligaţie asumată prin contractul de privatizare, a spus miercuri directorul general al băncii.

"Listarea BCR nu este un avantaj deoarece necesită un efort suplimentar pentru Erste", a declarat Andreas Treichl, directorul general al Erste Bank, citat de Newsin.

Şeful Erste nu a dat, însă, un termen pentru listare.

Potrivit contractului de privatizare, Erste trebuie să listeze BCR până în toamna anului viitor.

"În 1997, când am elaborat strategia, am vrut o singură acţiune şi nu am vrut să listăm subsidiare. Va trebui să încălcăm această politică şi vom lista BCR, deoarece suntem obligaţi să facem acest lucru prin contractul de privatizare", a mai spus Treichl.

El a menţionat că situaţia poate fi "interesantă", în condiţiile în care titlurile Erste Bank s-au ieftinit în ultimele luni şi din cauza expunerii pe piaţa din România.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb