Profit în urcare cu 44% pentru Banca Transilvania

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 octombrie 2010

Robert C. Rekkers: "În continuare, focusul nostru este îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru 2010, chiar dacă urmează încă o perioadă dificilă".

Robert C. Rekkers: "În continuare, focusul nostru este îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru 2010, chiar dacă urmează încă o perioadă dificilă".

Profitul net al Băncii Transilvania a ajuns la 69,7 milioane de lei, după primele nouă luni ale anului, fiind în creştere cu 44%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Robert C. Rekkers, Directorul General al Băncii Transilvania, a declarat: "În primele 9 luni din acest an, am realizat un profit operaţional mai mare cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Am avut în 2010 un parcurs stabil pentru că am continuat să gestionăm prudent activitatea BT pe cele patru linii de afaceri: companii, IMM-uri, persoane fizice şi Divizia Pentru Medici. Tot-odată, am acordat maximă atenţie politicii de provizionare şi managementului riscului, precum şi controlului costurilor. În continuare, focusul nostru este îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru 2010, chiar dacă urmează încă o perioadă dificilă".

Rezultatul operaţional al băncii este în primele nouă luni de 581 milioane lei, cu 35% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Realizarea unui venit operaţional de 1.104 milioane lei, cu 17% mai mare faţă faţă de 30 septembrie 2009 s-a datorat în special veniturilor din dobânzi, din operaţiuni cu titluri şi din comisioane. Activele bilanţiere ale băncii au crescut cu 4% în primele nouă luni ale anului, fiind de 20.212 milioane lei, faţă de 19.472 milioane lei, cât au fost la finalul anului trecut.

"Ca urmare a unei abordari prudente, Banca Transilvania are o poziţie foarte bună în ceea ce priveşte lichiditatea, datorată bazei consis-tente de resurse atrase", se mai arată în comunicatul băncii. Astfel, raportul credite / depozite, este în continuare subunitar, menţinându-se la un nivel de 0,83, creşterea resurselor atrase de la clientelă fiind de 6% în 2010. În acelaşi timp, rata de solvabilitate se situează la 12,33%, fără includerea profitului realizat la 30 septembrie 2010, fiind mult peste nivelul impus de normele Băncii Naţionale a României, de 8%. Soldul provizioanelor din activitatea de creditare a crescut cu 64% în primele 9 luni ale acestui an, de la 752 milioane lei la 1231 milioane lei, din care 230 milioane reprezintă provizioane nedeductibile fiscal, constituite suplimentar, în condiţiile unui management al ris-cului adaptat mediului economic actual. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane este de 135%, acest nivel fiind unul relativ prudent.

Costul net al riscului de credit a înregistrat o tendinţă de creştere, ajungând la 474 milioane lei, comparativ cu 358 milioane lei, cât s-a înregistrat în aceeaşi perioadă din anul precedent. În contextul economic actual, creşterea costului net al riscului pe fondul deprecierii calităţii portofoliului de credite a avut influenţă asupra profitabilităţii, în ciuda creşterii veniturilor operaţionale şi menţinerii la un nivel scăzut a cheltuielilor de funcţionare.

OUG 50 să se aplice numai creditelor noi

Banca Transilvania împărtăşeşte obiectivul principal al OUG 50/2010, acela de a se asigura o mai bună informare şi transparenţă către clienţi, însa ar fi fost indicat ca aceasta să preia strict prevederile Directivei Europene şi să se aplice numai creditelor noi, şi nu retroactiv celor în derulare, spun reprezentanţii băncii. Aceştia arată: "Aplicarea Ordonanţei nu a avut drept scop diminuarea administrativă a dobânzilor. BT, nefiind parte a unui grup bancar internaţional, nu a avut acces la surse externe ieftine exprimate în Euribor, ci a asigurat finanţarea prin atragerea de resurse de pe piaţa internă sau externă. Astfel, costul resursei este la un nivel mult mai mare din cauza riscului de ţară, a riscului de emitent, la care se adaugă costul rezervei minime obligatorii. În aceste condiţii, marja actuală a băncii nu reprezintă profitul acesteia deoarece, prin folosirea unui alt indicator decât cel iniţial, din contractele de credit, în marja actuală trebuie incluse toate celelalte costuri pe care le suportă banca, în vederea acordării unui credit".

Din cele peste 400.000 de credite în derulare, banca a înregistrat un număr relativ redus de notificări de la clienţi - circa 800. În marea lor majoritate, aceştia au reclamat nivelul marjei / dobânzii - şi nu alte costuri, gen comisioane de risc - Banca Transilvania nepracticând nici în trecut astfel de comisioane.

Credite neperformante - 6,92% din total

Portofoliul de credite a evoluat relativ bine, soldul fiind de 13.173 milioane lei, la data de 30.09.2010, în creştere cu 8% faţă de începutul anului, ponderea fiind 59,48% credite pentru companii şi 40,52% credite pentru persoane fizice, respectiv 62% credite acordate în moneda naţională şi 38% denominate în valută. Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 6,92% din totalul portofoliului de credite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb