Realizarea unui plasament aducător de cîştig fără ca problema unei eventuale pierderi să fie ridicată se întîlneşte numai în manualele de teorie economică, acolo unde modele simplificate şi restrictive reuşesc să genereze investiţii profitabile în condiţii teoretice de risc zero. Pe o piaţă de capital în dezvoltare şi în continuă creştere de vizibilitate, aşa cum este cea românească, coordonarea investiţiilor pe diferite pieţe pentru reducerea riscurilor şi marcarea unor profituri se află încă în faza de pionierat. Principiul este simplu, uşor de înţeles şi aplicat. Arbitrajul presupune luarea de poziţii de sensuri opuse pe două pieţe pentru acelaşi produs. De exemplu, un observator atent sesizează că tona de grîu se tranzacţionează la două burse la două preţuri diferite. Pentru a fructifica această oportunitate el poate cumpăra pe piaţa unde produsul este mai ieftin şi vinde pe piaţa unde este mai scump. Diferenţa dintre aceste preţuri este mică, însă, fiind realizate în timp scurt, cele două investiţii conjugate aduc un cîştig mulţumitor. În ţara noastră, operaţiunile de acest gen sînt realizabile prin mişcări coordonate pe piaţa acţiunilor dezvoltată de BVB şi pe piaţa derivatelor pe acţiuni de la Sibiu (Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu). Practic, investitorul sesizează diferenţa mare dintre preţul spot de la BVB şi cel futures de la BMFMS şi se decide să valorifice momentul. De exemplu, în 5 iulie diferenţa dintre preţul futures şi cel spot al acţiunii "Banca Transilvania" (simbol TLV) a fost de 849 lei. În această situaţie el cumpără acţiunile de pe piaţa spot cu 7050 lei şi le vinde pe piaţa futures cu 7899. Astfel, cel mai tîrziu la scadenţa contractului futures el va avea asigurat un cîştig de 849 lei la 8050 lei investiţi (7050 pentru o acţiune la BVB şi 1000 lei - marja percepută pentru derivatul DESIF5 pe piaţa futures de la BMFMS). Randamentul operaţiunii va fi de 10,5% în cel mult 2 luni şi jumătate. În funcţie de evoluţia preţului această perioadă poate fi mai redusă. Altă acţiune a cărei diferenţă între preţurile spot şi futures ar fi motivat o operaţiune de arbitraj între cele două pieţe este DESIF5. În 26 iulie preţul spot a fost de 7650 iar cel futures de 8700. Realizînd aceeaşi succesiune de operaţiuni ca şi în exemplul de mai sus investitorul ar fi cîştigat 12% pînă la sfîrşitul lunii septembrie, cînd se înregistrează scadenţa contractului futures.
Investitorul care realizează acest gen de operaţiuni se numeşte arbitrajor şi are rolul de a uniformiza preţurile unui produs sau a unor produse similare pe pieţe diferite. Bineînţeles că diferenţa dintre preţurile spot şi cel futures trebuie să existe, însă în momentul în care pe una dintre pieţe jucătorii se manifestă prea optimist sau, din contră, subapreciază un titlu, arbitrajor-ul îşi intră în rol şi aduce preţul acolo unde trebuie să fie.
Contractele futures tranzacţionate ca atare sau în combinaţie cu alte produse financiare oferă investitorilor oportunităţi variate de cîştig sau protejare a portofoliilor anterior realizate. Datorită trăsăturilor specifice, posibilitatea de tranzacţionare în marjă, efect de levier superior s.a. pot genera profituri substanţiale în perioade mai scurte de timp decît investiţiile clasice.