PROFIT NET DE 13 MILIOANE LEI, ÎN 2015 Marcel Bărbuţ, Adeplast: "Analizăm piaţa în vederea achiziţiei de producători de materiale de construcţii"

C.P.
Ziarul BURSA #Companii / 22 ianuarie 2016

Marcel Bărbuţ, Adeplast: "Analizăm piaţa în vederea achiziţiei de producători de materiale de construcţii"

"În 2016 creştem cu cel puţin 5%"

AdePlast a raportat, în 2015, o cifră de afaceri de 305,7 milioane de lei şi un profit net de 13 milioane lei, nivelul EBITDA fiind de 46 milioane lei, potrivit unui comunicat de presă al companiei. Creşterea cifrei de afaceri faţă de anul precedent a fost de 1,75%.

"Anul 2015 a adus o creştere de peste 5% pe toate diviziile de producţie a companiei AdePlast. Cea mai mare creştere s-a înregistrat la producţia de polistiren, unde a fost atins un record de 980.000 de metri cubi", arată reprezentanţii companiei.

Marcel Bărbuţ, proprietarul AdePlast, a declarat: "În 2016 vom depăşi cu siguranţă 1.000.000 de metri cubi, interesant fiind faptul că firmele din construcţii şi beneficiarii finali se concentrează din ce în ce mai mult pe produse de calitate, în detrimentul preţului cel mai mic. Asta se vede şi în vânzările noastre, unde avem creşteri masive înregistrate la polistirenul EPS 80 + şi scăderi pe segmentul EPS 50. Este semnul că în construcţii era preţului cel mai mic a apus. Acum a venit, în sfârşit, momentul calităţii. Acesta este şi semnalul pe care îl vor primi partenerii noştri de afaceri la întâlnirea anuală din acest week-end. Din semnalele primite până acum de la parteneri este posibil ca în 2016 să creştem cu cel puţin 5%. Însă evoluţia pozitivă anunţată în construcţii ne poate duce şi la un avans cu două cifre, al cifrei de afaceri" .

Potrivit domnului Bărbuţ, diferenţa faţă de creşterea pe diviziile de producţie s-a înregistrat deoarece în 2015 compania a renunţat la comercializarea de polisitiren extrudat (XPS), pe care nu-l producea în fabricile sale: "Deşi era un business cu un rulaj bun, a devenit nerentabil din punct de vedere al resurselor implicate. În plus, strategic vorbind, am concentrat toate resursele companiei pe producţia proprie. Astfel, diviziile interne au reuşit să recupereze destul de bine cifrele pe care le înregistram în trecut din XPS".

Proprietarul AdePlast are în vedere achiziţii, în acest an. Domnia sa a mai spus: "Analizăm piaţa în vederea achiziţiei de producători de materiale de construcţii similare cu ale noastre sau complementare. De asemenea, vom revigora proiectul nostru pentru construcţia fabricii de vată bazaltică, care va avea o locaţie strategică ce va permite accesul uşor în afara graniţelor, 60 de procente din producţie fiind destinate exportului".

În 2014, compania AdePlast a intenţionat să construiască o fabrică de vată bazaltică, pentru care s-a calificat pentru un ajutor de stat în valoare de 7,3 milioane de euro.

Domnul Bărbuţ a explicat: "Cu toate că am avut acest sprijin, am decis atunci să punem pauză în proiect, deoarece furnizorii de echipamente la acel moment nu puteau să ne ofere decât tehnologii de producţie destul de poluante pe bază de cocs şi gaz, dar care erau, totuşi, în limitele legii. Însă, cum este normal, cadrul legislativ cu privire la poluare devine din ce mai restrictiv şi ne-ar fi putut crea probleme în viitor. La această situaţie s-a adăugat şi responsabilitatea noastră faţă de mediu, care ne-a făcut tot timpul să alegem cele mai noi tehnologii de producţie. Aşa am decis că nu putem investi într-o industrie depăşită tehnologic, care nu are perspective. Acum lucrurile s-au schimbat, iar investiţia pe care o vom face va fi una extrem de modernă. Practic, vom aduce noutăţi revoluţionare în această industrie".

În ceea ce priveşte finanţarea pentru noua fabrică, Marcel Bărbuţ adaugă: "Vom apela la resurse proprii, dar şi la un nou ajutor de stat şi mai ales sprijin bancar. În luna decembrie vom achita integral un credit de investiţii din 2008, pentru care am avut o rată destul de consistentă. Astfel, în 2017 o vom putea lua de la capăt cu noi investiţii. De asemenea, o bună parte din investiţiile mai vechi vor fi amortizate".

În 2013, AdePlast a încercat să se listeze la Bursă, însă oferta a eşuat, nefiind înregistrat volumul minim de subscrieri în vederea încheierii "cu succes" a acesteia. Totuşi, trebuie subliniat că segementul dedicat investitorilor de retail a fost subscris peste 100%.

AdePlast a scos la vânzare, atunci, 16,5 milioane de acţiuni, reprezentând 33,3% din capitalul social majorat al companiei în urma ofertei publice de vânzare, pentru care ar fi putut obţine o sumă cuprinsă între 57,8 milioane lei (13 milioane euro) şi 66,7 milioane lei (15 milioane euro).

AdePlast produce materiale pentru construcţii, având trei platforme industriale situate în Oradea, Ploieşti şi Roman.

La Oradea, capacitatea de producţie este de 250.000 de tone adezivi şi mortare uscate, 50.000 de tone / an vopsele şi tencuieli decorative şi 700.000 metri cubi de polistiren expandat (EPS), având inclusă şi capacitatea de producţie de polistiren grafitat în cobranding cu firma BASF.

Pe platforma industrială de la Ploieşti se află o fabrică de adezivi şi mortare uscate cu o capacitate de 450.000 de tone / an, o fabrică de polistiren expandat (EPS) de 1.050.000 de metri cubi, o line de producţie de polistiren grafitat de 150.000 de metri cubi, la care se adaugă o fabrică de vopsele, tencuieli decorative, lacuri şi emailuri, cu o capacitate de 50.000 tone / an.

La Roman, AdePlast deţine o zonă industrială care include o fabrică de adezivi şi mortare uscate, cu o capacitate de 450.000 de tone / an, şi o linie de producţie de polistiren expandat, cu o capacitate anuală de 700.000 de metri cubi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb