Electrocentrale Paroşeni şi Electrocentrale Deva au fuzionat, la începutul lunii septembrie. Noua entitate este Complexul Hunedoara.
Bugetul de venituri şi cheltuieli proiectat de Electrocentrale Paroşeni pentru anul în curs prevede realizarea unui profit brut de 59.000 lei faţă de pierderile de 38,3 milioane de lei raportate în 2011. Compania mizează, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, pe venituri de 299,4 milioane lei, în scădere cu circa 13% faţă de nivelul atins anul trecut.
Electrocentrale Paroşeni are un buget de investiţii de 103,4 milioane lei în acest an, circa 88 milioane lei provenind din credite bancare.
Numărul total de salariaţi prognozat la finele anului este de 569.
Electrocentrale Deva a prevăzut, în bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an, un profit brut de 1,2 milioane lei, la jumătatea celui raportat anul trecut. Veniturile totale ale companiei sunt de 986,5 milioane lei, iar cheltuielile cu investiţiile se ridică la 35,8 milioane lei.
Numărul de angajaţi va scădea, în acest an, la 1.231, cu 200 de salariaţi mai puţin faţă de finele anului 2011.
Complexul Hunedoara va beneficia, pentru cele şase luni de iarnă, de circa un milion tone huilă de la Compania Naţională a Huilei (CNH). Complexul Hunedoara va mai trebui să achiziţioneze, încă 500.000 de tone de huilă de import pentru a-şi îndeplini producţia necesară programului de iarnă.
Patru mine viabile din CNH urmează să intre în componenţa Complexului Hunedoara. Restul de trei vor mai beneficia de subvenţii până în 2018, fiind programate pentru închidere şi ecologizare.
Administratorul judiciar al Hidroelectrica (Euro Insol) a reziliat, recent, contracte de vânzare-cumpărare de electricitate cu CET-urile de la Paroşeni şi Deva, care au adus pagube companiei de circa 362 milioane de lei, într-o perioadă de trei ani (2009-2011).
Potrivit Euro Insol, contractele de vânzare-cumpărare dintre Hidroelectrica şi cele două CET-uri au fost încheiate "pentru asigurarea resurselor necesare rambursării şi garantării unui credit de 80 de milioane de euro, contractat în vederea finanţării a două investiţii de mediu", în cazul Electrocentrale Paroşeni, şi pentru acoperirea costurilor de producţie justificate ale Electrocentrale Deva, în vederea evitării falimentului acesteia şi "creării condiţiilor pentru asigurarea finanţării lucrărilor de investiţii necesare continuării activităţii".