Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a obţinut un profit net record de 38 miliarde franci (37,3 miliarde dolari) anul trecut, datorită creşterii valorii rezervelor sale de valută şi aur, conform estimărilor lansate de instituţia financiară la sfârşitul săptămânii trecute.
În aceste condiţii, SNB va relua plata dividendelor.
Conform cifrelor preliminare anunţate, din câştigul de 38 de miliarde franci, 34 de miliarde au provenit din deţinerile în valută şi aproximativ 4 miliarde de franci din rezervele în aur. Datele finale privind profitul SNB vor fi anunţate în 6 martie.
Instituţia a precizat că un miliard de franci din profitul înregistrat în 2014 va fi distribuit către cele 26 de cantoane şi guvernul federal. Anul trecut, cantoanele şi guvernul elveţian nu au primit dividende de la SNB, pentru prima dată după 1907, întrucât Banca Elveţiei înregistrase pierderi de 9 miliarde de franci în 2013 din cauza scăderii cu aproape 30% a preţului aurului.
Totodată, un dividend de 15 franci/acţiune va fi acordat, pentru 2014, investitorilor în SNB.
Săptămâna aceasta, SNB a anunţat că rezervele sale au atins un nivel maxim record în decembrie anul trecut, ca urmare a faptului că aprecierea francului a obligat instituţia să intervină pe piaţă, după doi ani de pauză. Conform datelor băncii centrale, SNB şi-a majorat rezervele valutare la 495,1 miliarde franci (490 miliarde dolari) în ultima lună din 2014, de la 462,7 miliarde franci în noiembrie.
SNB va impune, din 22 ianuarie 2015, o dobândă negativă de -0,25% la depozitele la vedere cu o valoare de peste 10 milioane de franci elveţieni constituite de băncile comerciale la banca centrală. Scopul acestei măsuri este să ducă în teritoriu negativ dobânda Libor la trei luni, pe care Elveţia o foloseşte la stabilirea dobânzilor pentru ipoteci şi conturi de economii.
Cele 26 de cantoane ale Elveţiei sunt cei mai mari acţionari ai băncii centrale. Împreună cu guvernul, acestea primesc o plată anuală de un miliard de franci, dacă rezerva de distribuţie nu este negativă.