Profit trimestrial record pentru Bursa din Hong Kong

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 aprilie 2021

Profit trimestrial record pentru Bursa din Hong Kong

"Boom" de tranzacţii şi IPO-uri La HKEX au avut loc 32 de IPO-uri în primele trei luni din 2021, care au atras 132,8 miliarde de dolari HK, de opt ori mai mult faţă de trimestrul întâi din 2020

Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. (HKEX), operatorul Bursei de Valori din Hong Kong, a obţinut rezultate financiare record în primul trimestru din 2021, datorită "boom"-ului tranzacţiilor şi ofertelor publice iniţiale.

Conform anunţului făcut de HKEX, profitul net al bursei a crescut cu 70% în primele trei luni din acest an, la 3,84 miliarde de dolari HK (495 de milioane de dolari SUA), pe fondul sporirii cu 35% a veniturilor din operaţiunile de bază, la 5,49 miliarde de dolari HK.

Sectorul de investiţii a consemnat un profit de 418 milioane de dolari HK, după pierderile de 47 de milioane de dolari HK suferite anul trecut.

Tranzacţiile medii zilnice de pe piaţa din Hong Kong au sporit cu 86%, la 224,4 miliarde de dolari HK, alimentate de un aflux de capital global, investitorii fiind în căutare de randamente mai bune.

Potrivit HKEX, veniturile din comisioanele percepute pentru IPO-uri au sporit cu 20% în perioada de raportare, la 581 de milioane de dolari HK. La HKEX au avut loc 32 de IPO-uri în primele trei luni din 2021, care au atras 132,8 miliarde de dolari HK, de opt ori mai mult faţă de trimestrul întâi din 2020.

Costurile HKEX au crescut cu 9% în primele trei luni din 2021, la 1,1 miliarde de dolari HK, ca urmare a extinderii personalului şi a investiţiilor în IT.

"HKEX a avut un start solid în 2021, raportând rezultate trimestriale record", a declarat directorul executiv interimar al HKEX, Calvin Tai, adăugând: "Această evoluţie s-a bazat pe boom-ul de IPO-uri şi pe volume extrem de mari de tranzacţii. Chiar dacă suntem într-un context economic şi geopolitic provocator, continuăm să executăm planul nostru strategic 2019-2021 (...), să gestionăm costurile şi riscurile.

Sunt încrezător că rămânem bine poziţionaţi astfel încât să captăm oportunităţi de creştere viitoare".

Câştiguri stimulate de conexiunea cu bursele din China

Piaţa din Hong Kong a avut de câştigat şi de pe urma conexiunii sale cu bursele din China, prin programul Stock Connect, creat în 2014. Tranzacţiile au fost impulsionate de un aflux de companii chineze majore, precum platforma de streaming Bilibili Inc. şi gigantul de căutare online Baidu Inc., care au vândut acţiuni prin bursă. În plus, companii din China continentală s-au orientat către listări în centrul financiar Hong Kong pe fondul deteriorării relaţiilor cu SUA şi al ameninţării cu delistarea de la New York.

HKEX, care a fost destinaţia de top a lumii pentru IPO-uri în şapte din ultimii 12 ani, a beneficiat de câteva mega-tranzacţii anul acesta, precum cea a Kuaishou Technology, care a atras 5,4 miliarde de dolari SUA în ianuarie, şi a Baidu - 3 miliarde de dolari SUA în martie.

Mai multe oferte sunt aşteptate pe piaţa din Hong Kong în urma reformelor care urmăresc să atragă giganţii tehnologici listaţi în SUA.

Hong Kong Exchanges & Clearing a început, la data de 1 aprilie, o perioadă de consultări care va dura două luni, aşteptând părerile publicului cu privire la un plan de extindere a reformelor de listare menite să atragă mai multe oferte publice. Operatorul bursier intenţionează să reducă substanţial cerinţele de capitalizare, urmărind astfel să le permită companiilor mai mici să atragă fonduri prin listări secundare; să extindă domeniul de aplicare a normelor pentru companiile cotate în SUA, care vor o listare duală, şi să eficientizeze reglementările de listare, astfel încât să existe un singur set de standarde de protecţie a acţionarilor, care să ofere protecţie consecventă pentru toţi investitorii, conform documentului lansat spre consultare.

Amintim că HKEX l-a numit, în februarie, în funcţia de director executiv pe argentinianul Alejandro Nicolas Aguzin, în vârstă de 52 de ani, acesta devenind primul străin care va conduce operatorul Bursei din Hong Kong. Aguzin îşi va prelua funcţia la data de 24 mai 2021, într-un mandat de trei ani, care se va încheia în 23 mai 2024.

În opinia analiştilor, numirea lui Aguzin ar trebui să aducă pe piaţa din Hong Kong experienţa internaţională a acestuia pentru consolidarea rolului oraşului ca centru financiar internaţional şi a conexiunii de investiţii cu China continentală. Argentinianul este aşteptat să se concentreze pe diversificarea produselor pieţei din Hong Kong şi a fluxurilor de venituri, respectiv să se îndepărteze de afacerile de amploare realizate sub mandatul predecesorului său, Charles Li, care a demisionat anul trecut.

Provocări pentru HKEX, în a doua parte a anului curent

Bursa din Hong Kong se va confrunta cu mai multe provocări către sfârşitul acestui an, pe măsură ce costurile de tranzacţionare vor creşte după ce guvernul va majora taxa de timbru, de la 1 august. În acest context, spun analiştii, va fi dificil pentru HKEX să continue să atingă noi recorduri.

Louis Tse Ming-kwong, director general al Wealthy Securities, declară citat de South China Morning Post:

"Volumul mediu zilnic de tranzacţionare a scăzut în aprilie, în timp ce mulţi giganţi tehnologici şi-au pus în aşteptare planurile de listare din cauza noilor cerinţe de reglementare".

Volumul mediu zilnic de tranzacţionare a scăzut sub 200 de miliarde de dolari HK în cea mai mare parte a lunii aprilie, comparativ cu 224,4 miliarde dolari HK în primul trimestru, potrivit datelor HKEX.

Kenny Ng Lai-yin, strateg la Everbright Sun Hung Kai, spune: "Fluctuaţia recentă a pieţei din Hong Kong a afectat volumul tranzacţiilor. Este de aşteptat ca, în al doilea trimestru, creşterea HKEX să nu fie la fel de solidă ca în primul trimestru". În opinia sa, însă, piaţa IPO-urilor din Hong Kong va fi destul de activă pentru restul anului 2021, ceea ce va susţine rezultatele anuale ale HKEX.

Trip.com, prima agenţie de turism cu listare duală Hong Kong-SUA

Agenţia chineză online de turism Trip.com Group Ltd., care a luat fiinţă în urmă cu 22 de ani, a debutat recent la Bursa din Hong Kong printr-o listare secundară de 1,07 miliarde de dolari SUA.

Latham & Watkins a fost subscriitor în această ofertă care a făcut din Trip.com prima companie de servicii de călătorie cu listare duală în Statele Unite şi Hong Kong, potrivit iclg.com. Trip.com este listată la Nasdaq din 2003.

Latham & Watkins a informat: "IPO-ul a venit pe fondul unei cereri tot mai mari din partea companiilor chineze listate în SUA pentru listări secundare în Hong".

La rândul său, CEO-ul companiei Trip.com, Jane Sun, a declarat: "Cu o listare duală, în SUA şi Hong Kong, suntem capabili să livrăm o ofertă cu adevărat globală care să reflecte mai bine prezenţa şi perspectivele noastre internaţionale. Aşteptăm cu nerăbdare revigorarea călătoriilor în lume".

Coordonatorii globali ai ofertei Trip.com au fost JP Morgan Securities (Far East), China International Capital Corporation Hong Kong Securities şi Goldman Sachs Asia.

Trip.com intenţionează să folosească banii obţinuţi din listare pentru extinderea ofertelor de călătorie şi realizarea de parteneriate tehnologice, astfel încât să-şi consolideze poziţia de piaţă.

Zhaoke Ophthalmology vrea să obţină 2,08 miliarde dolari HK prin listarea la Hong Kong

Zhaoke Ophthalmology, entitate desprinsă din compania chineză Lee's Pharmaceutical Holding Ltd., vrea să atragă până la 2,08 miliarde de dolari HK din oferta publică iniţială (IPO) pe care o lansează la Hong Kong, conform Reuters.

Societatea de farmaceutică oftalmică oferă 124 de milioane de acţiuni la un preţ indicativ de 15,38 - 16,8 dolari HK, cu o investiţie minimă de 8.484,65 dolari HK. Compania va debuta pe piaţă astăzi.

Firma cu sediul în Guangzhou atrage opt investitori majori care au fost de acord să cumpere, împreună, titluri de 55 de milioane de dolari SUA (429 de milioane de dolari HK). Printre aceştia se numără fondurile GIC, OrbiMed şi CaaS Capital.

Surse: Dongguan Rural Commercial Bank are în plan să se listeze la Hong Kong în trimestrul al treilea

Dongguan Rural Commercial Bank Co. (DRC Bank) intenţionează să se listeze la Bursa din Hong Kong în trimestrul al treilea din 2021, urmărind să atragă astfel un miliard de dolari SUA, conform unor surse citate de International Financing Review. Acestea spun că banca chineză şi-a actualizat documentele pentru IPO la Bursa din Hong Kong luna aceasta, după expirarea cererii sale de listare.

Profitul net al DRC Bank a scăzut cu 1,6% anul trecut, la 4,86 miliarde de yuani (5,81 miliarde de dolari HK). Venitul operaţional a crescut cu 2,1%, la 12,05 miliarde de yuani.

Pierderile anticipate din credite şi din active au crescut cu 7%, la 2,77 miliarde de yuani, în principal datorită unei pierderi de active din investiţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb