Profitabilitatea sistemului bancar, de zece ori mai mică decât a fost raportată

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 iunie 2014

Iţele contabiliceşti sunt greu de descâlcit, dar când auzi că sistemul bancar şi-a ajustat profitul de anul trecut de la 498 milioane lei, la 49 milioane lei, după cum afirmă un ziar financiar, adică de zece ori, reacţia firească este că aşa ceva "este prea de tot". Se pare că această scădere a profitabilităţii ar fi fost cauzată de două bănci din sistem care şi-ar fi revizuit cifrele în urma auditului.

De fapt, dacă privim în urmă, era "prea de tot" ca sistemul bancar să ajungă la un câştig de 498 milioane lei, de la pierderi de 2,3 miliarde, la finalul lunii decembrie 2012. Chiar dacă modificările erau doar pe hârtie.

Potrivit unei analize recente a Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS), "băncile şi-au crescut ratele de adecvare a capitalului prin reducerea ponderilor de risc ale expunerilor", iar fără acest artificiu, băncile europene ar fi, de fapt, foarte slab capitalizate în comparaţie cu alte bănci internaţionale.

La noi, trebuie să fie acelaşi lucru, că doar nu degeaba peste 90% din sistemul nostru bancar aparţine unor acţionari străini.

"Uite că se poate", a spus un specialist din domeniul bancar despre reducerea de zece ori a câştigului raportat de bănci în 2013, după ajustări. Explicaţia acestuia este că băncile nu au provizionat tot ce trebuiau să provizioneze: "BNR a trimis echipe în bănci, acum câteva luni, şi a cerut instituţiilor să provizioneze toate creditele neperformante. În plus, recent, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei supraveghere din BNR, a anunţat că băncile vor putea scoate în afara bilanţurilor credite neperformante care au fost integral provizionate şi de la care nu mai există aşteptări rezonabile de recuperare. Ca urmare a operaţiunii de curăţare a bilanţurilor, de la 24% credite neperformante, se va ajunge la aproximativ 13%".

La finalul anului trecut, Nicolae Cinteză susţinea că, prin scoaterea în afara bilanţului a creditelor neperformante şi anunţarea debitorilor că nu mai datorează nimic s-ar putea crea hazard moral: "IFRS, ca standard de contabilitate, spune o chestie foste simplă. Vrei să scoţi în afara bilanţului poţi să o faci, dar la momentul la care l-ai scos în afara bilanţului trebuie să faci cunoscut debitorului că renunţi la orice drept al tău de a mai recupera în viitor eventuale sume de la el. Cu alte cuvinte, scoatem în afara bilaţului dar trebuie să notificăm debitorul că socotelile noastre cu el s-au încheiat şi nu mai datorează nimic. Vă daţi seama că o astfel de atitudine ar crea hazard moral şi că alţi debitori ar aştepta să nu plătească. Şi când spun acesta mă refer în primul rând la cei care nu au dat nicio garanţie în spate şi avem destui".

Scoaterea creditelor neperformante din bilanţuri va reduce, statistic, ponderea acestora, însă, real, nu se va întâmpla nimic.

Băncile vor arăta, însă, mai bine şi rămâne de văzut dacă asta va însemna că vin bani mai ieftin în România sau dacă vor pleca mai mulţi bani înafară.

Oricum, la standardele profesionale şi de guvernanţă pe care şi le arogă băncile, aflate în topul mediului economic, o eroare de asemenea anvergură în bilanţuri, este strigătoare la cer, iar instituţiile care se află în spatele ei ar trebui să nu mai scoată capul din nisip, de ruşine. Desigur, asta ar însemna să aibă bun simţ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb