Profitabilitatea Transgaz se reduce cu 50%, în primul trimestru

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 mai 2023

Profitabilitatea Transgaz se reduce cu 50%, în primul trimestru

Preţul acţiunilor scade la bursă

Transgaz Mediaş (TGN) a obţinut, pentru primele trei luni ale anului, un profit net de 125,4 milioane de lei, cu 53% sub cel din primul trimestru al anului trecut, chiar dacă veniturile din exploatare s-au menţinut la acelaşi nivel, conform raportului transportatorului de gaze naturale publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Veniturile din activitatea de exploatare (înainte de activitatea de echilibrare şi de construcţii) s-au ridicat la 457,7 milioane de lei, faţă de 457,1 milioane de lei în primele trei luni ale anului trecut. Veniturile din transportul intern au fost de 393,7 milioane de lei, în scădere cu 4% faţă de cele din perioada ianuarie-martie a anului trecut, în vreme ce veniturile din activitatea de transport internaţional s-au ridicat la 29 milioane de lei, peste cele din primele trei luni ale lui 2022, de 11,2 milioane de lei. Cantitatea de gaze transportate s-a redus cu 9%, respectiv 3.986.603 MWh/330.119 mii metri cubi.

Pe de altă parte, cheltuielile de exploatare s-au ridicat la aproape 347,6 milioane de lei, cu 63% peste cele din primele trei luni ale anului trecut. Astfel, rezultatul din exploatare al transportatorului de gaze naturale în primele trei luni ale anului curent s-a ridicat la aproape 110,2 milioane de lei, cu 55% mai mic decât cel din primul trimestru al anului trecut.

În aceste condiţii, ieri la ora 13:00, acţiunile Transgaz erau în scădere cu 5,56%, la preţul de 18 lei.

Recent, compania şi-a majorat capitalul social prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anilor financiari anteriori, în valoare de 1.766 milioane de lei, acţionarii primind 15 titluri gratuite la unul deţiut.

Majorarea de capital s-a realizat pentru susţinerea activităţii curente a societăţii, conform companiei. "Totodată, efectuarea unei astfel de operaţiuni readuce compania în atenţia publicului şi a investitorilor datorită numărului mare de acţiuni disponibile la tranzacţionare, fapt ce va determina o creştere a lichidităţii pe bursă a acţiunilor companiei", menţiona Transgaz într-un document publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.

Statul Român, prin Secretariatul General al Guvernului, deţine 58,5% din transportatorul de gaze, a cărui evaluare bursieră se ridică la circa 3,4 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Tranzgaz merge vertiginos către 10 lei pe acțiune. Oricum a fost supraevaluată în comparație cu alte acțiuni de la BVB!

    1. Poate chiar 7 lei

      La anul probabil ca vine cu dividend de 0.3 lei/ actiune.

      Atunci o sa fie o actiune de 2 lei...

      Pfff, stai ca imediat e zero

      de 6 lei, cum a mai fost daca ne uitam pe graficul ajustat

      la sfarsitul anului profit de 500 mil. lei e super.

    Bineînțeles că nu poate avea un profit uriaș pentru că am avut o iarna mai blândă, economia se contracta, cererea de produse scade. Probabil peste 12-24 luni o să înceapă creșterea economică din nou.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb