Profitul net preliminat al băncilor comerciale din România, pentru 2009, se situează la maxim 200 milioane euro, comparativ cu un profit net de 1,2 miliarde euro în 2008, a declarat ieri, Petre Bunescu, directorul general adjunct al BRD Groupe Société Générale, la o conferinţă financiară.
Domnia sa a precizat, citat de Agerpres, că acest nivel al profitului net este scăzut în raport cu volumul activelor şi pasivelor bancare, de 82 miliarde euro, dar, cu toate acestea, acţionarii străini au realizat infuzii de capital în sectorul bancar românesc.
În 2009, acţionarii străini au suplimentat cu 231 milioane euro fondurile proprii ale subsidiarelor din România, iar rata solvabilităţii a crescut uşor în acest an pe ansamblul sectorului bancar, a menţionat reprezentantul BRD.
El a explicat că băncile au resimţit primele şocurile crizei, prin scumpirea resurselor, dar acum lucrurile s-au mai stabilizat, iar reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută a diminuat costurile cu rezerva, care erau importante pentru bănci. Totuşi, în 2009, băncile au fost nevoite să restructureze foarte multe credite, iar provizioanele constituite au crescut, în medie, cu 200-300%, a explicat directorul adjunct al BRD.
Bunescu a mai precizat că liniile externe de credit de 30 de miliarde de euro pentru băncile din România asigură suficientă forţă acestora pentru a contribui, în 2010, la relansarea activităţii clienţilor.
El a mai spus că, în 2009, BRD a dirijat resurse către titluri de stat scadente în 2010, iar aceste fonduri pot fi redirijate anul viitor către o cerere solvabilă.