Profitul băncilor, în scădere de şase ori

A.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 decembrie 2009

Petre Bunescu: În 2009, acţionarii străini au suplimentat cu 231 milioane euro fondurile proprii ale subsidiarelor din România.

Petre Bunescu: În 2009, acţionarii străini au suplimentat cu 231 milioane euro fondurile proprii ale subsidiarelor din România.

Profitul net preliminat al băncilor comerciale din România, pentru 2009, se situează la maxim 200 milioane euro, comparativ cu un profit net de 1,2 miliarde euro în 2008, a declarat ieri, Petre Bunescu, directorul general adjunct al BRD Groupe Société Générale, la o conferinţă financiară.

Domnia sa a precizat, citat de Agerpres, că acest nivel al profitului net este scăzut în raport cu volumul activelor şi pasivelor bancare, de 82 miliarde euro, dar, cu toate acestea, acţionarii străini au realizat infuzii de capital în sectorul bancar românesc.

În 2009, acţionarii străini au suplimentat cu 231 milioane euro fondurile proprii ale subsidiarelor din România, iar rata solvabilităţii a crescut uşor în acest an pe ansamblul sectorului bancar, a menţionat reprezentantul BRD.

El a explicat că băncile au resimţit primele şocurile crizei, prin scumpirea resurselor, dar acum lucrurile s-au mai stabilizat, iar reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută a diminuat costurile cu rezerva, care erau importante pentru bănci. Totuşi, în 2009, băncile au fost nevoite să restructureze foarte multe credite, iar provizioanele constituite au crescut, în medie, cu 200-300%, a explicat directorul adjunct al BRD.

Bunescu a mai precizat că liniile externe de credit de 30 de miliarde de euro pentru băncile din România asigură suficientă forţă acestora pentru a contribui, în 2010, la relansarea activităţii clienţilor.

El a mai spus că, în 2009, BRD a dirijat resurse către titluri de stat scadente în 2010, iar aceste fonduri pot fi redirijate anul viitor către o cerere solvabilă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb