BRD Groupe Societe Generale a realizat în trimestrul al treilea un profit de 110 milioane lei, ajungând la finele lunii septembrie la 380 milioane lei, faţă de nivelul de 38 milioane lei în primele nouă luni din 2014, pe fondul scăderii costurilor de risc, iar activele au avansat la 47,6 miliarde lei, se arată într-un comunicat al BRD transmis joi Bursei de Valori Bucureşti.
La jumătatea anului, BRD a raportat un profit de 270 milioane lei şi active de 47 miliarde lei, acestea revenind la nivelul de la sfârşitul anului 2013, după ce anul trecut s-au plasat la 45,18 miliarde lei, precizează sursa citată.
Grupul a înregistrat un venit net bancar în creştere în ultimele doua trimestre, cu circa 2% în fiecare trimestru, însă a scăzut faţă de primele nouă luni ale anului trecut cu 5,4%, la 1,86 miliarde lei, întrucât marja netă a fost afectată negativ de ratele de dobândă mici din piaţă, venitul net din comisioane a fost influenţat de anularea sau reducerea unor comisioane pentru clienţi persoane fizice, dar şi ca urmare a unui efect de bază nefavorabil, respectiv venituri nerecurente din servicii de finanţe corporative înregistrate în iulie 2014, potrivit comunicatului de presă BRD.
Cheltuielile operaţionale au fost reduse cu 0,6%, la 954 milioane lei, iar cele imobiliare, de comunicare şi de consultanţă au înregistrat scăderi pe fondul unei administrări mai bune a costurilor. Indicatorul cost/venit a fost de 51,3%.
BRD a redus rata creditelor neperformante (NPL) la 18,5%, de la 21,1% în primele nouă luni ale anului trecut, ca urmare a operaţiunilor de ştergere de creanţe depreciate. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane IFRS a crescut de la 71,5% la 76%.
Declinul costului net al riscului (-53,1% la nivelul Grupului, faţă de perioada similară a anului trecut) a reprezentat factorul principal pentru creşterea profitului, astfel că rentabilitatea anualizată a capitalurilor proprii (ROE) a ajuns la 8,6%.
"Rezultatele Grupului BRD la finalul primelor 9 luni ale anului 2015 au fost influenţate de revenirea activităţii de creditare pe segmentul clienţilor persoane fizice şi la nivelul categoriei marilor clienţi corporativi, un declin substanţial al costului riscului şi o gestiune proactivă a cheltuielilor. Revenirea graduală a cererii de creditare oferă semne încurajatoare de continuare a creşterii trimestriale a veniturilor", a declarat în comunicat Philippe Lhotte, CEO al BRD.
Soldul creditelor nete acordate de Grupul BRD a crescut cu 1,3% faţă de finele anului trecut, stimulat de segmentul de retail şi cel de clienţi corporativi mari, pentru cel din urmă soldul finanţărilor nete urcând cu 3,3%, potrivit raportului BRD.
Creşterea portofoliului de credite retail cu 3,5% faţă de începutul anului a fost susţinută de creditele imobiliare, informează sursa citată.
Volumul creditelor noi pentru clienţii persoane fizice a crescut cu 17%, la 3,7 miliarde lei, datorită programului Prima Casă, împrumuturile noi prin programul guvernamental având o pondere de 27% din totalul creditelor noi, conform raportului.
Stocul de depozite ale Grupului BRD au urcat cu 7,1% faţă de finele anului trecut şi cu 13,1% comparativ cu 30 septembrie 2014, datorită disponibilităţilor în conturi curente (+39,5% în dinamică anuală).
Raportul între credite nete şi depozite a ajuns la 70,1%, în urcare cu 4,4 puncte procentuale faţă de 31 decembrie anul trecut, însă în scădere cu 11,4 puncte procentuale comparativ cu septembrie 2014.
Indicatorul de solvabilitate al BRD se situa după primele trei trimestre la 17,2% la nivel individual, conform Basel III, peste cerinţa reglementară (10%), fiind similar cu nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, de 17,1%.
Acţiunile BRD sunt cotate la Bursa de Valori Bucureşti, banca având o capitalizare de aproape 8,35 miliarde lei.
1. Conflict de munca in BRD
(mesaj trimis de Marian Ghita în data de 05.11.2015, 15:54)
Profitul BRD urca pe spatele angajatilor pe care ii plateste prost.
Exista inregistrat la ITM un conflict colectiv de munca sustinut de sindicatul institutiei si peste 2000 de angajati.