Banca de Export-Import a României EximBank a înregistrat, anul trecut, un profit net de circa 50 milioane lei (11,3 milioane euro), de patru ori mai mare decât cel din anul precedent, datorită creşterii activităţii comerciale şi gestionării eficiente a resurselor, conform rezultatelor preliminare trimise astăzi redacţiei.
"În 2013, EximBank şi-a majorat expunerea totală cu 30% faţă de anul anterior, până la circa 5 miliarde de lei, operând cu o reţea extinsă de unităţi, dar cu 10% mai puţin personal", a declarat, în comunicat, preşedintele EximBank, Traian Halalai.
Domnia sa a arătat că expunerea băncii pe segmentul creditare a crescut cu 60% faţă de decembrie 2012, la aproape două miliarde de lei, mult accelerată faţă de cea a garanţiilor.
Pe parcursul ultimului an, EximBank şi-a extins portofoliul de clienţi, prin încheierea unor acorduri financiare cu firme mari, precum: Alro, Antibiotice Iaşi, Agricover IFN, Grup Servicii Petroliere, Adrem Invest sau Romcab.
Traian Halalai a mai menţionat că, la nivel de strategie, accentul s-a mutat de pe achiziţia de titluri de stat către finanţarea economiei, iar banca va continua să se concentreze pe creditare.
"Anul acesta vom pune accentul pe susţinerea activităţilor de producţie, iar companiile cu acest obiect de activitate vor reprezenta un grup ţintă de clienţi căruia îi vom acorda o importanţă sporită. Vom continua desigur să susţinem exportatorii actuali şi potenţialii exportatori. Sintetizând, obiectivul nostru principal rămâne identificarea şi susţinerea cât mai multor proiecte ale firmelor româneşti", a mai spus Halalai.
Anul trecut, EximBank a deschis patru unităţi teritoriale: la Galaţi, Piteşti, Ploieşti şi Târgu Mureş. Instituţia de credit are în plan ca, până la finalul acestui an, să opereze circa 20 de unităţi, faţă de 12 sucursale la sfârşitul lui 2012. În paralel, banca urmăreşte optimizarea costurilor pentru reţea, odată cu reducerea cheltuielilor administrative prin relocarea unor unităţi.