"HSBC Holdings" Plc, cea mai mare bancă din Europa, a raportat, pentru 2013, un profit anual sub aşteptările analiştilor, în condiţiile în care programul de reducere a costurilor nu a atins ţintele stabilite, iar vânzările instituţiei de credit s-au redus.
Conform anunţului făcut ieri de HSBC, profitul înainte de taxe a sporit cu 9% anul trecut, la 22,6 miliarde dolari, de la 20,7 miliarde dolari în 2012. Analiştii aşteptau 24,6 miliarde dolari.
Costurile băncii britanice s-au redus la 38,6 miliarde dolari anul trecut, de la 42,9 miliarde dolari în 2012, însă analiştii preconizau 37,9 miliarde dolari.
În vreme ce directorul executiv al băncii, Stuart Gulliver, a închis/vândut 63 de afaceri din 2011, costurile HSBC sunt peste ţinta sa de aproximativ 50% din venituri. Anul trecut, cheltuielile HSBC au ajuns la 59,6% ca parte din venituri, de la 62,8% în 2012.
HSBC, care obţine cea mai mare parte a profiturilor sale în Asia, a informat că problemele de pe pieţele emergente nu reprezintă "o ameninţare generalizată". Stuart Gulliver declară: "Rămânem optimişti cu privire la perspectivele pe termen lung ale pieţelor emergente. Cu toate acestea, anticipăm o volatilitate crescută în 2014".
HSBC va plăti un dividend de 49 de cenţi/acţiune pentru 2013.
Banca iese de pe segmentele care nu îi aduc profit, nu sunt suficient de mari sau care i-ar putea afecta reputaţia. Banca intenţionează să vândă părţi din divizia elveţiană de private banking, după ce, în decembrie, a decis să înstrăineze 8% din "Bank of Shanghai" Co. către "Banco Santander" SA.