Profitul net al BVB s-a micşorat cu 11%, în primul trimestru

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 aprilie 2011

Rulajul de la BVB a scăzut, în primele trei luni din acest an, la 828,7 milioane de lei.

Rulajul de la BVB a scăzut, în primele trei luni din acest an, la 828,7 milioane de lei.

Bursa a avut rulaje cu 50% mai mari pe acţiuni şi drepturi, dar a pierdut 87% din lichiditatea tranzacţiilor cu obligaţiuni

Primele trei luni ale anului au adus Bursei de Valori Bucureşti (BVB) un profit net cu 11% mai mic faţă de aceeaşi perioadă a lui 2010, respectiv de 2,2 milioane de lei, în condiţiile în care profitul operaţional a cres-cut cu 127%, până la trei milioane de lei, comparativ cu 1,32 de milioane de lei, în primul trimestru al anului trecut.

Spre deosebire de primele trei luni din 2010, BVB a înregistrat pierderi financiare de 0,38 de milioane de lei. Bursa avea la 31 martie, anul acesta, lichidităţi de 63,8 milioane de lei şi o cifră de afaceri de 5,97 milioane de lei.

Octavian Molnar, membru în Consiliul Bursei, ne-a explicat că pierderile financiare au survenit ca urmare a strategiei BVB de a-şi împărţi lichidităţile în depozite la mai multe bănci şi în mai multe valute. Această strategie a fost adoptată la cererea unor acţionari, din mai anul trecut. Domnul Molnar ne-a precizat: "La cererea acţionarilor exprimată în AGA din mai anul trecut, conducerea BVB a decis să împartă lichidităţile pe care le are şi să le depună la mai multe bănci, ca să diminueze riscul. Acţionarii au vrut ca astfel să se asigure conservarea banilor şi să nu se mai urmărească neapărat obţinerea de profit financiar".

Valentin Ionescu, directorul general al BVB, consideră că rezultatele operaţionale ale BVB din primul trimestru sunt îmbucurătoare, bursa raportând cel mai bun profit operaţional trimestrial de după criză.

Directorul BVB a declarat: "Primele trei luni ale anului au fost caracterizate de un interes mai mare al investitorilor locali şi internaţionali pentru bursa autohtonă, iar îmbunătăţirea perspectivei macroeconomice a determinat o intrare în piaţă a cumpărătorilor, fapt demonstrat de avansul semnificativ la nivelul indicilor şi de rulajele în creştere faţă de media anului trecut. Cu toate aces-tea, în ultimele luni am depus eforturi mai ample pentru atragerea de noi emitenţi şi emisiuni, precum şi de diversificarea instrumentelor tranzacţionate".

Datele prezentate de BVB arată că rulajul de la bursă din primul trimes-tru a urcat cu 50% pe segmentul de acţiuni şi drepturi, la 765,6 milioane de euro, împlinind doar pe jumătate speranţele conducerii BVB care se aştepta la o dublare a valorii tranzacţiilor odată cu listarea Fondului Proprietatea.

În schimb, pe segmentul de obligaţuiuni, lichiditatea s-a prăbuşit cu 87% coborând la 47,96 milioane de euro. Pentru comparaţie, în primul trimestru de anul trecut, tranzacţiile cu obligaţiuni la BVB au însumat 363 de milioane de euro. Reprezentanţii BVB susţin însă că veniturile BVB nu au fost afectate de scăderea valorii tranzacţiilor pe obligaţiuni, având în vedere comisionul mic perceput pentru astfel de schimburi.

Tranzacţiile pe piaţa futures au înregistrat, de asemenea, un recul în primul trimestru al anului, totalizând 0,37 milioane de euro, comparativ cu 6,03 milioane de euro, în primele trei luni ale lui 2010. Schimburile cu produse structurate au consemnat, în schimb, o apreciere faţă de ultimiul trimestru al anului trecut, la 13,58 milioane de euro. Per total, rulajul de la BVB a scăzut, în primele trei luni din acest an, la 828,7 milioane de lei, de la 882,2 milioane de lei, cât a fost în primul trimestru din 2010.

Bursa de Valori Bucureşti are o capitalizare bursieră de 328,45 milioane de lei, potrivit preţului de 41,81 de lei/acţiune înregistrat în şedinţa bursieră de ieri.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pai Valentin se bucura.Ce bine ar fi daca s-ar bucura in alta parte...

    Cam mult tupeu pe voi astia de la Bursa. Il cam deranjati pe acest broker ratat, de la preocuparea lui de a se pupa singur in oglinda.Voi trebuie doar sa laudati tot ceea ce fac Farmache, Ionescu, tepes, Zah, Molnar, Gheorghiu.Ca e treaba mica, ca e treaba mare. Nu il laudati pe Isac. Lu' asta i se suie la cap si iara elaboreaza vreo strategie de alergat cuponarii prin padure la Focsani. Poate ii spune cineva lui si lu' epure, ca s-au terminat cuponarii. Pe Ulea nu il deranjati. El e sub tratament cu laxative.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb