Profitul Petrom a crescut cu 18%, în primul semestru

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii / 14 august 2013

Profitul Petrom a crescut cu 18%, în primul semestru

Compania OMV Petrom (SNP) a înregistrat, în prima jumătate a anului, un profit net de 2,39 miliarde de lei, cu 18% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut, când firma a avut un profit de 2,02 miliarde de lei, a anunţat, într-o conferinţă de presă, conducerea grupului. Majorarea profitului se datorează rezultatelor operaţionale solide şi rezultatului financiar, se arată în raportul prezentat de companie.

Vânzările consolidate ale Petrom au scăzut cu 5% comparativ cu semestrul întâi al anului trecut, de la 12,2 miliarde de lei, la 11,57 miliarde. Principala cauză a acestui lucru o reprezintă volumele mai mici la vânzările de ţiţei către terţi, deoarece perioada a fost afectată de revizia generală a rafinăriei Petrobrazi.

De asemenea, în raportul firmei se mai arată că, în pofida cheltuielilor de explorare mai mari generate de campania intensivă de achiziţie seismică 3D din 2013, EBIT (profit înainte de dobânzi) înregistrat în primele şase luni din 2013 a fost cu 10% mai mare decât cel din perioada similară din 2012.

Profitul EBIT (înainte de impozite şi dobânzi) a urcat în primul semestru al anului 2013 la 2,97 miliarde lei, de la 2,703 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. În al doilea trimestru, Petrom a avut un profit EBIT de 1,389 miliarde lei, faţă de 1,582 miliarde lei în primele trei luni din acest an. Comparativ cu al doilea trimestru al anului trecut, profitul EBIT din trimestrul al doilea 2013 este cu 53% mai mare.

Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom, a declarat: "În prima jumătate a anului 2013 ne-am îmbunătăţit performanţa financiară şi operaţională comparativ cu primele şase luni din 2012, ca efect al investiţiilor realizate în anii precedenţi, managementului strict al costurilor şi iniţiativelor de excelenţă operaţională. Am continuat programul semnificativ de investiţii, ceea ce ne-a permis să stabilizăm producţia, volumele uşor crescute de hidrocarburi din România compensând problemele tehnice temporare din Kazahstan. În zona offshore, am finalizat cea mai mare campanie de achiziţie seismică 3D din Marea Neagră şi, în parteneriat cu ExxonMobil, ne-am propus să reluăm forajul în blocul Neptun către sfârşitul anului 2013 sau începutul anului 2014. Performanţa G&E (segmentul Gaze şi Energie - n.r.) a reflectat condiţiile de piaţă dificile, cu cerere scăzută pentru gaze şi electricitate, precum şi preţuri semnificativ reduse la electricitate. În R&M (segmentul Rafinare şi Marketing - n.r.), vânzările cu amănuntul au rămas stabile, în timp ce marjele de rafinare au scăzut din cauza cotaţiilor mai mici la produse".

Divizia "Explorare şi Producţie" (E&P) absoarbe aproape 90% din fondul de investiţii alocat

Investiţiile companiei, raportate la semestrul întâi al anului 2013, au cunoscut o diminuare de 11 procente, de la 2,32 miliarde de lei în primele şase luni din 2012, la 2,08 miliarde de lei. Dintre acestea, 88% (1,83 miliarde de lei) au fost alocate segmentului de Explorare şi Producţie (E&P), 11% (218 milioane de lei) pentru Rafinărie şi Marketing (R&M) şi numai 8 milioane de lei pentru Gaze şi Energie (G&E).

În ceea ce priveşte segmentul E&P, raportul Petrom arată că producţia totală a grupului a rămas stabilă (33,2 miliarde de barili petrol). Astfel, în ciuda faptului că producţia în Kazahstan a scăzut cu 6,8%, "din cauza unor probleme tehnice temporare la zăcământul Komsomolskoe", rata producţiei zilnice din România a crescut cu 1% faţă de prima jumătate a anului trecut şi cu 2% în trimestrul al doilea al anului curent, faţă de primul trimestru.

Potrivit comunicatului companiei, în primele şase luni ale anului 2013, preţul mediu al ţiţeiului Ural a ajuns la 106,76 dolari per baril, cu 5% mai mic faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, costurile de producţie ale Grupului au fost cu 6 procente mai mici decât în primele şase luni ale anului trecut, în pofida evoluţiei uşor negative a cursului valutar (deprecierea USD cu 1% faţă de leu).

Investiţiile de explorare din prima jumătate a anului 2013, în valoare de 257 de milioane de lei, reflectă cea mai mare campanie de achiziţie seismică 3D din Marea Neagră şi sunt cu un procent mai mici comparativ cu cu cele din perioada similară a anului 2012 (care au inclus costurile de foraj aferente sondei de explorare Domino-1). Cheltuielile de explorare, însumând 269 de milioane de lei, reflectă activităţile seismice ample din Marea Neagră.

Producţia de energie electrică a Petrom a acoperit aproximativ 4% din consumul naţional

Activitatea diviziei G&E a Petrom, pentru primele şase luni ale anului, a fost influenţată de volumele vânzărilor de gaze, care au fost uşor sub nivelul din prima jumătate a anului trecut. De asemenea, raportul companiei arată o scădere de 8 procente şi în ceea ce priveşte consumul de gaze al României. În acelaşi timp, în primul semestru al anului curent, producţia totală estimată de electricitate a ţării noastre a scăzut cu aproximativ 6 procente comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce consumul total estimat a scăzut cu aproape 7%. Producţia de energie electrică a Petrom a acoperit aproximativ 4% din consumul naţional.

Vânzările din marketing (vânzările comerciale şi retail) - scădere cu 7%

Volumul total al vânzărilor din marketing (vânzările comerciale şi retail) a scăzut cu 7% faţă de prima jumătate a anului trecut, din cauza vânzărilor comerciale mai mici, care au scăzut cu 18%. De asemenea, conducerea companiei susţine că, într-o măsură relativ mare, scăderea este atribuită şi finalizării tranzacţiei de vânzare a Petrom LPG la începutul anului 2013. "În segmentul de retail, volumul total al vânzărilor s-a situat la acelaşi nivel ca în primele şase luni din 2012, în linie cu evoluţia pieţei".

Estimări: preţ mediu pentru ţiţei Brent de peste 100 de dolari per baril

Pentru anul 2013, estimările companiei cu privire la piaţa de profil arată un preţ mediu pentru ţiţei Brent de peste 100 de dolari per baril. De asemenea, în ceea ce priveşte consumul de gaze, electricitate şi carburanţi, compania previzionează tendinţe de scădere.Bugetul Petrom pentru investiţii, la nivelul întregului an 2013, este de 1,2 miliarde de euro. De asemenea, compania urmăreşte continuarea consultărilor cu autorităţile din ţara noastră pentru definitivarea unui cadru fiscal şi de reglementare stabil pe termen lung, favorabil investitorilor.

În ceea ce priveşte priorităţile operaţionale ale diviziei E&P pentru întreg anul în curs, investiţiile ar trebui să cuprindă 80% din total, iar producţia anuală ar trebui să cunoască, pentru prima dată după privatizare, creştere marginală. De asemenea, campania de foraj privitoare la Neptun Deep va fi reluată la finele anului 2013 sau începutul anului viitor.

Divizia G&E urmăreşte, pentru anul 2013, optimizarea activităţilor centralei Brazi şi consolidarea poziţiei sale pe piaţa de electricitate. Finalizarea modernizării terminalului de la Bacău şi continuarea programului de modernizare a rafinăriei Petrobrazi sunt perspectivele diviziei R&M pentru 2013.

Petrom numără, în prezent, aproape 800 de staţii, iar numărul angajaţilor companiei este cu puţin peste 20.000. Petrom este controlată de grupul OMV, care deţine 51% din acţiuni. Printre acţionarii companiei se numără şi Statul Român, cu 20,64% din total, şi Fondul Proprietatea - 20,11%.

De asemenea, compania este listată la Bursa de Valori din Bucureşti.

Acţiunile, în creştere cu 2,53%

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în creştere cu 2,53% faţă de luni, la 0,45 lei/unitate.

Evoluţia a venit în urma a 154 trazacţii cu titluri SNP, în valoare cumulată de 1,04 milioane lei.

Pe piaţa Deal, ieri, au fost realizate, două tranzacţii, cu 2 milioane titluri SNP, în valoare cumulată de 884.000 lei. Cele două Deal-uri au reprezentat 85% din valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni OMV Petrom, realizate în şedinţa de ieri.

OMV Petrom va transforma în depozit de ţiţei o parte din instalaţiile Arpechim

OMV Petrom (SNP) va transforma o parte din instalaţiile rafinăriei Arpechim Piteşti, aflată în conservare, într-un depozit de ţiţei, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, directorul general al companiei petroliere, Mariana Gheorghe. "Activitatea la Arpechim s-a oprit. Repoziţionăm o parte din activele de acolo ca terminal pentru ţiţei şi produse petroliere. Ele vor trebui autorizate ca depozit de produse petroliere", a afirmat Gheorghe, citată de Mediafax. În februarie, Mariana Gheorghe afirma că rafinăria va fi demolată dacă nu va fi găsit un cumpărător.

Rafinăria Arpechim, pe care OMV, acţionarul majoritar al Petrom, nu o consideră un activ de bază, livrează materie primă pentru combinatul chimic de stat Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), aflat în insolvenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb