Transelectrica a obţinut, în primele trei trimestre ale anului, un profit net de 410 milioane lei, dublu faţă de cel din intervalul ianuarie-septembrie 2023, în vreme ce veniturile operaţionale al activităţilor cu profit permis s-au ridicat la 1,74 miliarde lei, în creştere cu 16%, conform raportului transportatorului naţional de energie electrică publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Cantitatea tarifată a fost de 38,32 TWh, cu circa 2% peste cea din primele nouă luni ale anului trecut, în vreme ce tariful mediu de transport realizat a fost de 31,32 lei/MWh faţă de 30,37 lei/ MWh în intervalul ianuarie-septembrie 2023.
Cheltuielile operaţionale s-au ridicat la aproape 1,06 miliarde lei, în creştere cu 14% comparativ cu cele din primele trei trimestre ale anului trecut, cele cu achiziţia de energie pentru acoperirea consumului propriu tehnologic ridicându-se la 434 milioane lei, cu 15% peste cele aceeaşi perioadă a lui 2023.
În aceste condiţii, Transelectrica a raportat o valoare a indicatorului EBITDA de 687 milioane lei, cu 20% mai mare decât cea din primele nouă luni ale anului trecut, iar fără amortizări şi deprecieri rezultatul operaţional al companiei pentru activităţile cu profit permis s-a ridicat la 424 milioane lei, în creştere cu 32%.
Din activităţile zero-profit, compania a înregistrat un rezultat pozitiv în primele nouă luni, în sumă de 8 milioane lei, în creştere cu 98 milioane lei faţă de rezultatul negativ din în primele trei trimestre ale lui 2023.
"Pentru activitatea de servicii de sistem, potrivit reglementărilor ANRE surplusul/deficitul de venit faţă de costurile recunoscute rezultate din desfăşurarea acestei activităţi urmează a fi compensate prin corecţie tarifară ex-post (corecţie negativă/pozitivă) aplicată de ANRE în tarif în anii următori celui în care s-a înregistrat surplusul/deficitul respectiv. Surplusul/deficitul de venit faţă de costurile rezultate din desfăşurarea acestei activităţi se calculează pe perioade de programare a tarifului", se arată în raport.
Statul Român, prin Secretariatul General al Guvernului, deţine 58,7% din transportatorul de energie electrică, a cărui evaluare bursieră se ridică la circa 3,1 miliarde lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Anonim în data de 14.11.2024, 10:32)
Câți bani s-au putut face cu TEL in numai jumatate de an!
Am vandut 1500 la 46 si ceva (cost sub 30) si am rascumparat la 36, deoarece era evident ca scaderea tarifului cu 11% de la 1 septembrie nu afecta fundamentele pe termen lung.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2024, 10:54)
Daa, dar ai ratat astfel dividendele de anul viitor, cu randamnet poate chiar mai mare de 0.5%
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2024, 11:25)
Fondurile de pensii tot pe partea gresita.Ei mizeaza tot pe productia de energie care le va aduce in situatia in care nu au cui vinde detinerile la supraevaluarile rezultate din achizitiile lor.
O sa-i surprinda foarte tare TEL,in stransa legatura cu surprinderea ca preturile la energie o vor lua tot in jos,in ciuda puseelor de lunile astea.
E doar o gluma scaderea la SNN si H2O pe venituri fata de ce va urma.Reversarea politicilor aberante de stopare a surselor de energie ieftina in Europa,ca sa nu se spuna ca nu argumentez de ce vor scadea preturile.Combinate cu o energie verde in curs de instalare sau instalate recent care vor fi captive si vor arunca energie ieftin sa se salveze de faliment.
As citi putin trendul si la petrol,gaze,SNP,SNG si as corela putin cu primele masuri ale lui Trump.Impactul va fi puternic,mai ales la SNP,alta la care fondurile noastre cumpara oricum si oricand.