Profituri uriaşe pentru petrolişti

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 februarie 2004

"ChevronTexaco" - la preţuri mari, beneficii duble

Compania americană "ChevronTexaco", al doilea produ-că-tor de energie din SUA, raportează o dublare a profiturilor sale pe trimestrul al patrulea din 2003, faţă de perioada similară a anului 2002, datorită sporirii preţurilor de pe piaţă, în condiţiile creşterii cererii de gaze naturale, ţiţei şi produse rafinate. Beneficiile nete ale socie-tăţii au fost de 1,74 miliarde de dolari în perioada analizată, com-parativ cu cele de 904 milioane realizate în ultimele trei luni din 2002. Vînzările societăţii au urcat la 30,5 miliarde de dolari, de la 27,1 miliarde. Totuşi, producţia companiei a scăzut cu 2,6% (2,5 milioane de barili/zi) în trimestrul al patrulea din 2003, în mare parte din cauza în-s-trăinării unor active. Anul 2003 a fost unul extrem de profitabil pentru companiile americane de petrol, în special pentru cele care deţin şi rafinării. Preţurile la gaze naturale practicate de "ChevronTexaco" au crescut cu peste 20%, iar profitul din rafinarea şi vînzarea combustibililor a ajuns la 233 milioane de dolari, după pierderile de 166 milioane, raportate în 2002.

"Iukos" - în pofida scandalului, cîştigurile cresc cu 55%

Grupul petrolier rus "Iukos", al cărui preşedinte (cel mai bogat om din ţară), Mihail Hodorkovski, a fost arestat în toam-na anului trecut, a realizat un profit de 1,32 miliarde de dolari în trimestrul al treilea al anului trecut, comparativ cu cel de 850 milioane de dolari obţinut în intervalul corespunzător din 2002. Vînzările "Iukos" au totalizat 4,48 miliarde de dolari, în creştere de la cele 3,38 miliarde de dolari aferente perioadei similare din 2002. Trebuie menţionat că şi cheltuielile de extragere a ţiţeiului au crescut cu 15% (1,66 dolari/baril). Pentru anul în curs, oficialii "Iukos" aşteaptă o creştere de 10% a producţiei de ţiţei brut.

La finele săptămînii trecute, autorităţile ruse au depistat numeroase încălcări ale normelor de mediu de către una din filialele "Iukos". Compania se află într-un scandal de amploare, fostul preşedinte al acesteia fiind acuzat de fraudă şi evaziune fiscală. "Iukos" datorează autorităţilor fiscale cîteva miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb