Băncile private europene, care se ocupă cu administrarea averilor bogătaşilor lumii, au suferit, anul trecut, o scădere a profiturilor lor cu 10%, acesta fiind primul declin anual consemnat după 2009, anunţă Financial Times (FT), citând o analiză McKinsey care arată că problemele acestor instituţii vor continua.
Societatea de consultanţă McKinsey atribuie scăderea profiturilor încetinirii intrărilor noi de numerar în bănci, câştigurilor insuficiente din investiţii şi eşecului prelungit în controlul creşterii costurilor.
Vânzarea de produse şi servicii de investiţii către un număr tot mai mare de milionari de la nivel mondial ar trebui să aducă profituri băncilor private, scrie FT, menţionând însă că normele impuse de guverne pentru ca băncile private să nu-i ajute pe investitorii bogaţi să-şi ascundă averile de Fisc au crescut semnificativ costurile de reglementare ale instituţiilor financiare.
În plus, analiza menţionează că investiţiile în tehnologiile digitale au fost obligatorii pentru alinierea la normele pentru combaterea spălării banilor, contribuind la creşterea cu aproximativ 25% a costurilor totale ale băncilor private din Europa Occidentală, în ultimii opt ani.
Sebastien Lacroix, lider al departamentului de private banking din cadrul McKinsey, a declarat că declinul profiturilor băncilor private din Europa ar trebui să fie "un apel puternic de trezire". În opinia sa, băncile private din Europa "ar trebui să se pregătească pentru câţiva ani grei", prin reducerea cheltuielilor, diversificarea produselor şi serviciilor, respectiv prin stabilirea pe care clienţi să se concentreze, deoarece modelul lor tradiţional, conform căruia "un singur serviciu se potriveşte tuturor" nu mai este suficient.
"Dacă băncile private vor să rămână în joc, în Europa de Vest, atunci trebuie să-şi actualizeze în mod radical modelul de business", a spus Lacroix, menţionând că mai puţin de una din cinci asemenea bănci au reuşit să-şi diminueze costurile totale anul trecut.
Analiza citată de FT mai subliniază că 40% din sucursalele europene ale băncilor private s-au confruntat, în 2016, cu retrageri nete de fonduri din partea investitorilor, iar una din zece sucursale a pierdut bani.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2017, 08:36)
In sfarsit a venit si randul bancilor,,,,sper sa se scufunde!!!