• Isărescu: "Noi, când ne-am referit la efectele fiscale, nu ne-am referit la ce a făcut prezentul guvern, pentru că încă nu s-au văzut efectele"
Prognoza ratei inflaţiei pentru anul în curs a fost revizuită în sus de către Banca Naţională a României (BNR), de la 3,5% la 3,6%, estimându-se un nivel de 3%, în scădere de la 3,1%, pentru decembrie 2019. Excedentul de cerere a rămas foarte mare, ceea ce pune presiune pe deficitele externe, iar modificările fiscale dese fac dificilă atingerea unei ţinte a inflaţiei, a spus, ieri, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Rata anuală a inflaţiei a stins, în martie, nivelul de 5%, principalii factori care au pus presiune pe acest indicator fiind exogeni, conform şefului BNR, care a menţionat: "Două treimi din inflaţie au venit din elemente exogene. Declaraţia comună, de după întâlnirea cu preşedintele Camerei Deputaţilor, referitoare la componentele exogene, nu are nimic exagerat".
Joi, Mugur Isărescu şi prim-viceguvernatorul Florin Georgescu au discutat, timp de câteva ore, cu premierul Viorica Dăncilă şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, pe teme de macroeconomie. Guvernatorul a spus, ieri, că discuţiile au fost tehnice şi s-au axat pe cele două scrisori transmise între Camera Deputaţilor şi BNR, menţionând că nu a fost vorba despre nicio negociere între părţi, aşa cum se afirmă în opinia publică.
Menţionăm că fostul bancher Lucian Isar a precizat că, în cadrul întâlnirii de joi, Isărescu a obţinut de la Dragnea promisiunea că legile senatorului liberal Daniel Cătălin Zamfir nu vor trece de Cameră.
Războiul dintre Banca Naţională a României şi Guvern a fost unul mai degrabă mediatic, iar cele două părţi nu "s-au luat niciodată de păr", a subliniat Guvernatorul BNR. Referitor la inflaţie, acesta a spus: "Din decembrie 2007, avem nu mai puţin de patru cocoaşe, pe graficul evoluţiei inflaţiei, şi câteva prăbuşiri. Noi am trecut aici numai măsurile fiscale - majorarea TVA, micşorarea TVA, producere de acciză, retragere de acciză. Este efectiv greu să îţi atingi ţinta cu atâtea coborâşuri şi suişuri fiscale. Deci noi, când ne-am referit la efectele fiscale, nu ne-am referit la ce a făcut prezentul guvern, pentru că încă nu s-au văzut efectele, ci la toate aceste măsuri fiscale ce arată, într-adevăr, ca să folosesc cuvintele preşedintelui, a ţopăială, cu care este foarte greu să lucrezi, pentru că noi lucrăm cu anticipaţii. (...) Îţi trebuie un cadru macroeconomic stabil ca să ai o inflaţie stabilă".
Guvernatorul consideră că inflaţia se va plafona, în următoarele luni, la nivelul de 5% şi va scădea până la 3,5%, la finalul anului.
Conform raportului asupra inflaţiei, din avansul de 1,6 puncte procentuale înregistrat în martie 2018 comparativ cu finele anului 2017, un punct procentual a avut ca provenienţă epuizarea efectelor statistice resimţite de rata anuală a inflaţiei IPC, asociate modificării unor impozite indirecte şi eliminării unor taxe nefiscale la începutul anului 2017. Acestora li s-au adăugat creşterile de preţuri din perioada analizată, vizibile atât la nivelul unor componente exogene ale coşului de consum, cât şi în inflaţia de bază. Preţurile din domeniul energiei au contribuit şi ele decisiv la accelerarea inflaţiei.
• Isărescu: "Creşterea economică începe, treptat, să se bazeze şi pe investiţii"
Consumul s-a mai temperat, în ultima vreme, iar acest lucru, din punct de vedere al echilibrului macroeconomic, reprezintă un trend pozitiv, este de părere Mugur Isărescu, precizând că încrederea consumatorului este în scădere, însă creşterea economică începe, treptat, să se bazeze şi pe investiţii.
Investiţiile în economie şi-au revenit în principal pe seama investiţiilor în sistemul privat, potrivit lui Isărescu. Şeful BNR a mai spus: "Salariile, inclusiv salariile minime, au crescut, în piaţă, indiferent că Guvernul a majorat salariul minim sau nu. Au crescut, într-adevăr, şi salariile bugetarilor. Şi aici poziţia Guvernului are justificare: cum vreţi să oprim medicii să plece dacă nu prin majorări de salarii? Cum vreţi să diminuăm corupţia din spitale dacă nu prin majorări de salarii? Deci nu aţi găsit în materialele Băncii Naţionale bătălii pe această temă. Ceea ce spunem noi este - atenţie, atenţie, atenţie, prudenţă, ca să vedem cum le punem de aşa manieră ca să încapă în carapacea economiei, în carapacea macroeconomică".
Potrivit Guvernatorului BNR, piaţa forţei de muncă rămâne tensionată, înregistrându-se o majorare a costului unitar cu forţa de muncă. Isărescu a spus că nu crede că cineva mai poate să oprească salariile în România, dar că important este ca acestea să fie temperate, şi nu blocate.