Program pentru reducerea costurilor la energie

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 martie 2006

Membrii Guvernului au adoptat, ieri, Programul naţional pentru reducerea costurilor cu energia pentru populaţie prin creşterea eficienţei energetice şi utilizarea energiei regenerabile în 2006.

Ministrul economiei şi comerţului, Codruţ Şereş, a declarat, citat de Rompres, că programul va fi derulat prin Agenţia Română pentru Conservarea Energiei (ARCE) şi se referă la finanţarea unor pro-iecte ale autorităţilor locale, în proporţie de 30%, în scopul reducerii costurilor cu energia, punîndu-se acces pe resursele regenerabile. El consideră că, în prezent, costul facturii este încărcat de "proasta eficienţă" energetică. Pentru acest an cofinanţarea proiectelor derulate prin acest Program poate atinge suma de 1.220 de miliarde lei vechi, cu mult peste estimări, ceea ce dovedeşte că există o paletă largă de acţiuni şi programe pentru eficienţă energetică, a spus ministrul Şereş.

Reducerea facturii de energie termică a populaţiei va fi de ordinul a 15-25%. Anual se va acţiona în direcţia stimulării unui volum de investiţii de pes-te 250 milioane lei noi, prin cofinanţare de la bugetul de stat a maximum 30% din valoarea proiectelor de reabilitare a sistemelor de încălzire.

Programul urmăreşte creşterea eficienţei energetice prin reducerea pierderilor de apă şi căldură din reţelele de trans-port şi distribuţie a agentului termic, modernizarea reţelelor de transport, introducerea sis-temelor de contorizare şi a sis-temului de distribuţie pe două conducte şi utilizarea energiei regenerabile. Grupurile ţintă de potenţiali beneficiari ai acestui program sînt populaţia din mediul urban ale cărei apartamente sînt racordate la sistemele centralizate de încălzire, autorităţile locale în condiţiile în care bugetul local este afectat de subvenţiile pentru energie electrică, limitînd capacitatea de investiţie a acestora, furnizorii de echipamente. Programul facilitează investiţii importante la nivel local, inclusiv atragerea de surse de finanţare externe nerambursabile şi sub formă de credite externe, stimularea parteneriatului public-privat.

Eligibilitatea proiectelor se determină de către Agenţia Română pentru Conservarea Energiei (ARCE), ca autoritate competentă de implementare a Programului, iar cofinanţarea se realizează de către Ministerul Economiei şi Comerţului.

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a acestei Hotărîri de Guvern, Agenţia Română pentru Conservarea Energiei va elabora Regulamentul de selecţie a beneficiarilor cofinanţărilor prevăzute în acest Program. Acţiunea de reabilitare este în concordanţă cu Strategia Naţională în domeniul eficienţei energetice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb