Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că programul de îmbogăţire a uraniului al Iranului, aflat sub dispute internaţionale, se apropie de punctul critic şi că partenerii europeni ai acordului nuclear din 2015 cu Teheranul ar trebui să ia în considerare reimpunerea sancţiunilor dacă nu există progrese în relaţiile cu Teheranul, informează Reuters.
Vorbind la o conferinţă anuală cu ambasadorii francezi pentru a schiţa obiectivele de politică externă din 2025, preşedintele Macron a descris Iranul ca fiind principala "provocare strategică şi de securitate" pentru Franţa şi Europa.
"Accelerarea programului nuclear ne duce aproape de punctul fără întoarcere", a spus Macron.
Iranul susţine că îmbogăţeşte uraniu în scopuri paşnice şi a intensificat programul de îmbogăţire după ce preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a retras Washingtonul din acordul din 2015 şi a restabilit sancţiuni dure împotriva Teheranului, relatează Reuters.
Puterile europene Franţa, Germania şi Marea Britanie au spus luna trecută că acţiunile Iranului au subminat şi mai mult acordul şi că acest lucru va creşte stocul de uraniu îmbogăţit fără o "justificare civilă credibilă".
Şeful agenţiei internaţionale pentru energie atomică a spus în decembrie că Republica Islamică accelerează "dramatic" îmbogăţirea uraniului aproape de nivelul de aproximativ 90%, care este nivelul necesar pentru producerea de armament nuclear, potrivit Reuters.
Cele trei puteri europene au fost semnatare ale acordului din 2015, în cadrul căruia Iranul a acceptat să limiteze îmbogăţirea uraniului, văzută de Occident ca un efort mascat de dezvoltare a unei capacităţi nucleare militare, în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.
Diplomaţii francezi, germani şi britanici urmează să aibă o întâlnire de urmare cu omologii iranieni pe 13 ianuarie, după o întâlnire similară de luna trecută, pentru a discuta despre posibilitatea unor negocieri serioase în lunile următoare pentru a reduce tensiunile cu Teheranul, cu Trump pregătit să revină la Casa Albă pe 20 ianuarie.
"În lunile următoare va trebui să ne întrebăm dacă vom utiliza... mecanismul pentru a restabili sancţiunile", a spus Macron, referindu-se la octombrie 2025, când acordul din expiră oficial.
Macron a adăugat că rachetele balistice ale Iranului şi sprijinul acordat Rusiei reprezintă şi ele ameninţări pentru Europa şi că aceasta va deveni unul dintre principalele dosare care vor fi abordate în diplomaţia cu Trump după ce acesta va prelua funcţia, notează Reuters.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2025, 16:42)
Cred ca a depășit deja acest punct.
Dacă nu ați reușit să-i sabotați, se naste o Coreea de Nord 2.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2025, 18:31)
"Aliatii" ar democratiza cu mare placere Iranul, ca e mult petrol acolo
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.01.2025, 15:56)
Pai probabil ca o sa se apuce in curand. Nu trebe toti aliatii, Israel e suficient sa rada descultii.