Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunţat lansarea Programului "Prima Casă" 2018, ca urmare a primirii, din partea Ministerului Finanţelor Publice, a acordului de distribuire pentru plafonul de două miliarde de lei.
Potrivit unui comunicat al FNGCIMM, în acest an, alocarea plafonului total între finanţatorii participanţi la program a fost realizată cu aplicarea criteriilor şi procedurii de evaluare a activităţii desfăşurate de finanţatori în anul 2017, în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de fiecare finanţator în totalul garanţiilor existente în cadrul programului, în anul precedent.
Se asigură, astfel, implementarea unui criteriu calitativ, de optimizare a procesului de accesare a programului de către beneficiari, se subliniază în comunicat.
Programul "Prima Casă" 2018 va fi derulat prin intermediul a 15 bănci finanţatoare: Bancpost, Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale, CEC Bank, Credit Agricole Bank România, Garanti Bank, ING Bank, Leumi Bank România, Marfin Bank, OTP Bank România, Piraeus Bank, Raifeissen Bank, Banca Românească, Banca Transilvania, Unicredit Bank.
Potrivit sursei citate, noua strategie de alocare a plafoanelor se aliniază cu reducerea graduală a intervenţiei statului în procesul de creditare ipotecară prin garantare, anunţată prin strategia Programului "Prima Casă" 2017 - 2020, în contextul dezvoltării pieţei creditului ipotecar şi al creşterii accesului populaţiei la produsele standard ale băncilor.
Plafonul total al garanţiilor ce pot fi emise în anul 2018, potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, este în cuantum de două miliarde de lei şi a fost aprobat în data de 15 ianuarie 2018 prin Hotărârea de Guvern nr. 2/2018.