Programul SURE, funcţional pe baza obligaţiunilor europene

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 8 octombrie 2020

Comisia Europeană va emite în cadrul Instrumentului SURE al UE obligaţiuni cu impact social în valoare de până la 100 de miliarde euro, se arată într-un comunicat de presă emis ieri de instituţia de la Bruxelles. În acest scop, Comisia a adoptat Cadrul privind obligaţiunile cu impact social, care a făcut obiectul unei evaluări independente. Cadrul menţionat este menit să le ofere investitorilor în aceste obligaţiuni certitudinea că fondurile mobilizate vor servi unui obiectiv cu adevărat social.

Anterior prezentării acestui anunţ de către Comisie, Consiliul a aprobat acordarea, în cadrul Instrumentului SURE, a unui sprijin financiar pentru 16 state membre, care să contribuie la protejarea locurilor de muncă şi a persoanelor încadrate în muncă. Printre cele 16 state membre ce vor primi bani pentru susţinerea locurilor de muncă se numără şi ţara noastră. României îi sunt alocate 4 miliarde euro în acest scop.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: "Nu numai că investim miliarde de euro pentru a salva locuri de muncă în Europa şi pentru a reduce impactul social al pandemiei de Covid-19, ci facem acest lucru prin emiterea de obligaţiuni cu impact social. Astfel, investitorii vor avea posibilitatea de a participa la eforturile noastre şi fonduri în valoare de până la 100 de miliarde euro vor contribui la menţinerea locurilor de muncă în statele noastre membre".

Comisarul Johannes Hahn, responsabil cu bugetul şi administraţia, a declarat: "Decizia de a emite în cadrul Instrumentului SURE al UE obligaţiuni cu impact social va marca un punct de cotitură pentru piaţa mondială a obligaţiunilor cu impact social. În acelaşi timp, aceasta este o dovadă clară a angajamentului pe termen lung al UE în favoarea finanţării durabile. Mă bucură foarte mult anunţul făcut astăzi şi aştept cu interes emiterea obligaţiunilor în cadrul Instrumentului SURE al UE, programată să aibă loc în viitorul foarte apropiat."

Fondurile atrase vor fi transferate statelor membre beneficiare sub formă de împrumuturi, destinate acoperirii costurilor legate în mod direct de finanţarea sistemelor naţionale de şomaj tehnic şi a altor măsuri similare, puse în aplicare ca răspuns la pandemie, în special pentru lucrătorii independenţi. De asemenea, Instrumentul SURE ar putea finanţa unele măsuri legate de sănătate, în special la locul de muncă, care sunt menite să asigure revenirea în condiţii de siguranţă la o activitate economică normală.

Cadrul prezentat ieri demonstrează comunităţii investitorilor faptul că fondurile atrase prin intermediul emiterii de obligaţiuni în cadrul Instrumentului SURE vor fi utilizate pentru un obiectiv clar identificat: atenuarea impactului social al pandemiei de Covid-19 şi a consecinţelor acesteia în întreaga UE. Totodată, Cadrul privind obligaţiunile cu impact social, adoptat de Comisie, va contribui la dezvoltarea în continuare a pieţei obligaţiunilor cu impact social, care constituie unul dintre pilonii pieţei europene a "finanţării durabile".

Cadrul privind obligaţiunile cu impact social prevede că statele membre trebuie să prezinte rapoarte cu privire la modul în care au fost cheltuite fondurile împrumutate, iar pe baza acestor rapoarte, Comisia Europeană va putea să le demonstreze investitorilor că obligaţiunile emise în cadrul Instrumentului SURE au fost utilizate pentru a finanţa programe cu impact social pozitiv.

Prin elaborarea şi prezentarea Cadrului privind obligaţiunile cu impact social, Comisia intenţionează să atragă investitori care doresc ca fondurile lor să fie folosite în scopuri legate de mediu, în scopuri sociale şi în scopuri legate de guvernanţa corporativă. Cadrul privind obligaţiunile cu impact social a fost elaborat de Comisie în deplină conformitate cu principiile referitoare la obligaţiunile cu impact social (SBP), publicate de Asociaţia Internaţională a Pieţei de Capital (ICMA). Cadrul a făcut obiectul unei evaluări independente. Aceasta a fost efectuată de un evaluator extern, Sustainalytics.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb