Ministerul Energiei a pregătit un proiect de lege prin care intenţionează să listeze 10% din Hidroelectrica. Iniţiativa legislativă publicată în dezbatere de Ministerul Energiei va modifica Hotărârea Guvernului nr. 1066/2013 pentru aprobarea strategiei de privatizare a Hidroelectrica.
Documentul, citat de news.ro, arată că va fi iniţiată o ofertă publică primară de vânzare de acţiuni, care "se va efectua prin oferirea spre subscriere a unui pachet de acţiuni nou-emise reprezentând 10% din capitalul social existent anterior majorării capitalului social".
Nota de fundamentare mai menţionează că "majorarea capitalului social al societăţii se va efectua cu un pachet de acţiuni nou emise reprezentând 12,49% din capitalul social existent".
Dreptul de preferinţă de subscriere al acţionarilor privaţi existenţi ai societăţii, la preţul de vânzare al acţiunilor nou emise în cadrul ofertei publice primare de acţiuni, se va acorda asupra unui pachet de acţiuni nou emise reprezentând 2,49% din capitalul social existent, proporţional cu cota deţinută anterior majorării capitalului social, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
În varianta iniţială, majorarea capitalului social al societăţii urma să fie efectuată cu un pachet de acţiuni nou-emise de 18,74% din capitalul social.
"Deşi măsurile propuse nu au un impact direct la nivel macroeconomic, prin măsurile propuse a fi adoptate în cadrul strategiei de privatizare a acestui operator economic din domeniul utilităţilor, prin majorare de capital social prin ofertă publică primară, finalizată cu tranzacţionarea acţiunilor pe piaţa de capital şi mandatarea instituţiei publice implicate în acest sens, au în vedere şi consecinţele benefice la nivel macroeconomic, cu referire la stimularea interesului investitorilor pentru piaţa reglementată de capital din România", subliniază documentul.
Compania de stat a anunţat că are avizată, de săptămâna trecută, o nouă structură organizatorică "al cărei rol este acela de accelerare a procesului de listare şi orientarea companiei către dezvoltare şi investiţii".
Ministrul Energiei Toma Petcu a declarat, recent, că a prezentat o notă de informare Guvernului privind listarea a 10% din acţiunile Hidroelectrica, procentul fiind redus de la 15%, cât se propusese iniţial: "Intenţionăm, în primul rând, să facem listarea. Am făcut o notă de informare în Guvern acum o săptămână cu intenţia de schimbare. Am modificat procentul de la 15 la 10, dăm o hotărâre de Guvern în acest sens. Suntem într-un ritm mai accelerat. Ne interesează această listare din două perspective. În primul rând, se pune pe piaţă această companie pentru a avea foarte clar indicii, nu doar bursieri, dar şi ceilalţi indici, în permanenţă să vedem cum evoluează compania din punct de vedere financiar şi pe piaţă. În al doilea rând, ne dorim ca suma obţinută, din estimările noastre este destul de substanţială, să fie folosită pentru dezvoltarea companiei. Această companie a fost restructurată (...) printr-o, să spunem, o renunţare a unor investiţii în zona de mentenanţă, modernizare, retehnologizare. Aceşti trei parametri sunt foarte importanţi pentru că, la ora actuală, Hidroelectrica are o capacitate totală de producţie de 6.400 de megawaţi şi, în realitate, nu poate să producă mai mult de 3.000 - 3.500. Înseamnă că restul de capacitate nefolosită trebuie retehnologizată, modernizată şi ea să înceapă să devină, să producă şi să aducă un plus de valoare companiei. Este primul nostru obiectiv".
La sfârşitul anului 2016, Hidroelectrica a înregistrat un profit net de 1,227 miliarde lei, raportat la o cifră de afaceri de 3,338 miliarde lei.
În primul semestru al acestui an, societatea a avut un profit net de 716 milioane lei şi o cifră de afaceri de 1,705 miliarde lei. Hidroelectrica are circa 3.300 de angajaţi, acţionarul majoritar al societăţii fiind Ministerul Energiei, cu 80,05% din capital, restul acţiunilor aparţinând Fondului Proprietatea.