PROIECT DE LEGE: Parlamentarii cu funcţii în societăţi, incompatibili doar dacă au activităţi conform ANAF

Politică / 22 februarie 2015

Parlamentarii cu funcţii în societăţi, incompatibili doar dacă au activităţi conform ANAF

Un grup de 16 parlamentari a iniţiat un proiect potrivit căruia calitatea de parlamentar este incompatibilă cu cea de membru în conducerea firmelor doar dacă acestea desfăşoară activităţi comerciale conform documentelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), transmite Mediafax.

În prezent, Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea coruptiei prevede că funcţia de deputat sau senator este incompatibilă cu cea de preşedinte, vicepreşedinte, director, administrator, membru CA ale societăţilor comerciale.

Iniţiatorii susţin că există foarte multe cazuri în care parlamentarii au înfiinţat societăţi comerciale care nu au funcţionat niciodată sau "au uitat de ele", dar Agenţia Naţională de Integritate (ANI) i-au considerat incompatibii, pe baza legislaţiei actuale.

"Reglementarea propusă este motivată de necesitatea eliminăriimultor procese care apar datorită unor neglijenţe, ceea ce duce inutil la consum de timp şi de bani. Sunt foarte multe cazuri când s-au înfiinţat societăţi comerciale care nu au funcţionat niciodată sau chiar s-a uitat de ele. Aceste situaţii au fost constatate de ANI care, conform legislaţiei acutale, sunt considerate ca stări de incompatibilitate. Pentru rezolvarea acestei situaţii trebuie urmată o cale destul de lungă, plecând de la Instanţele judecătoreşti din teritoriu, pânp la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Considerăm că modificarea propusă elimină multe procese birocratice care aduc deservicii statului de drept", au scris iniţiatorii.

Astfel conform iniţiativei legislative, "calitatea de deputat sau senator este, de asemenea, incompatibilă cu funcţia de preşediunte, vicepreşedinte, director, director general, director, admninistrator, membru al Consiliului de Administraţie, cenzor la societăţile comerciale care desfăşoară activităţi comerciale ce rezultă din documentele ANAF, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţi de asigurare şi cele financiare, precum şi la instituţiile publice".

Printre cei 16 iniţiatori, se numără senatorii PSD Nicolae Marin, Aurel Duruţ, Daniel Butunoi, cei ai PC Cristiana Anghel şi Mircea Banias, senatorul PNL Dorin Pâran, precum şi deputatul PC Cezar Cioată. Proiectul a fost depus joi la Senat şi se află în consultare publică la acest for legislativ.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. 300 dse parlamentari fara imunitate si fara nici un cumul de fuunctii.

    1. parlamentul penalilor ce sint ! La puscarie cu ei !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb