Proiect legislativ: Creditele în valută ar putea fi convertite în lei

Ziarul BURSA #Politică / 30 ianuarie 2014

Deputatul UDMR Bihor Cseke Attila spune că formaţiunea are o iniţiativă legislativă prin care creditele ipotecare în valută ar putea fi convertite în moneda naţională, la cursul valutar de la data contractării creditului, transmite Mediafax. Deputatul de Bihor Cseke Attila a prezentat, ieri, într-o conferinţă de presă, o iniţiativă legislativă a grupului UDMR, despre care a afirmat că, dacă va fi adoptată, le va permite românilor cu credite ipotecare într-o monedă străină să le convertească în moneda naţională, la cursul valutar de la data contractării creditului, această facilitate venind în completarea unei directive europene de reglementare a creditelor ipotecare, ce va putea fi aplicată din anul 2016. "Peste 21 la sută din totalul creditelor luate de români sunt neperformante, adică au depăşit scadenţa cu cel puţin 90 de zile, în timp ce la sfârşitul anului 2009 proporţia era de trei ori mai mică. UDMR a depus o iniţiativă legislativă care i-ar putea ajuta pe cei care au contractat credite ipotecare în monede străine şi care acum nu-şi mai pot plăti ratele, întrucât leul s-a devalorizat", a spus deputatul Cseke Attila.

Cseke a arătat că, prin iniţiativa înregistrată la Senat, UDMR doreşte modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

"Propunem împărţirea riscului între bănci şi consumatori. Cei care au contractat un credit în monedă străină să-l poată converti în moneda naţională la cursul mediu din luna contractării. Astfel, un român care, de pildă, a luat un credit ipotecar în franci elveţieni în ianuarie 2007 l-ar putea converti în lei la cursul de atunci, din ianuarie 2007, adică de 2,07 lei, nu la cel de azi, de 3,69 lei", a spus Cseke.

În condiţiile în care în ultimii zece ani românii au preferat creditele în monedă străină din cauza dobânzii mai mici, deputatul bihorean consideră că această schimbare este necesară nu doar pentru debitori, ci şi pentru bănci, întrucât cetăţeanul va putea plăti ratele, iar banca îşi va recupera banii.

"S-ar reduce riscul executării silite a imobilelor ipotecate, care în unele situaţii a dus la adevărate drame", a spus Cseke, arătând că, din cauza devalorizării pieţei imobiliare, casele evaluate la contractarea creditului la valori mari au devenit insuficiente pentru plata creditului, după executarea silită.

Cseke a adăugat că iniţiativa UDMR vine "oarecum" în completarea Directivei europene 541 privind contractele de credit ipotecare, aflată în dezbatere în forul legislativ al Uniunii Europene.

Conform sursei citate, propunerea de directivă are câteva reglementări menite să protejeze debitorii. De exemplu, băncile nu vor putea să-şi remunereze angajaţii după numărul de credite contractate, aşa cum se întâmplă în prezent, şi vor fi obligate să ofere gratuit informaţii corecte clienţilor. O altă prevedere va permite clienţilor să ramburseze anticipat creditele, beneficiind de o reducere, dar şi să îşi convertească orice credit în moneda naţională la cursul valutar din ziua conversiei. Dacă directiva va fi aprobată, ea va intra în vigoare cel mai devreme în primăvara anului 2016. Noile reguli europene se vor aplica doar contractelor de credit ipotecar semnate după intrarea în vigoare a directivei, aşa că românii care deja au credite ipotecare nu vor beneficia de facilităţile ei. În aceste condiţii, Cseke speră că UDMR va avea sprijin din partea USL pentru modificarea OUG 50/2010, astfel încât să fie ajutaţi şi cetăţenii care deja au contractat credite.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. O fi crezand ca astfel "autoritatea" maghiara se extinde si pe plaiul romanesc. 

    Excelenta initiativa care va apara milioane de romani de furia bancilor care au marit dobanzile ilegal,au pus comisioane aiurea si acum pierd toate procesele in instante. Nu conteaza cine are intiativa daca este spre binele nostru al tuturor .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb