PROIECT LEGISLATIV:  Instituirea anului 2019 drept "Anul Cărţii" în România, pentru a încuraja lectura în şcoli

M.D.
Politică / 8 aprilie 2018

Instituirea anului 2019 drept "Anul Cărţii" în România, pentru a încuraja lectura în şcoli

Senatorul USR Vlad Alexandrescu şi deputatul PNL Ovidiu Raeţchi au iniţiat un proiect legislativ prin care vor instituirea anului 2019 drept "Anul Cărţii", pentru a încuraja promovarea lecturii în şcoli, se arată într-un comunicat remis Redacţiei.

Conform proiectului, vor fi organizate întâlniri cu scriitori, personalităţi publice şi voluntari care să le citească elevilor fragmente din opere literare.

De asemenea, potrivit expunerii de motive, proiectul legislativ "vine în întâmpinarea necesităţii promovării lecturi printe tineri şi instituie anul 2019 drept «Anul Cărţii», prilej cu ocazia căruia se vor organiza evenimente culturale dedicate acestei iniţiative. Ca activitate principală, Anul Cărţii propune lansarea unui program la nivel naţional, «România Citeşte», care presupune promovarea lecturii în şcoli prin întâlniri cu scriitori, personalităţi publice, voluntari care să le citească elevilor fragmente din opere literare, fiind binecunoscut faptul că citirea cu voce tare copiilor este una dintre cele mai bune modalităţi de a investi în viitorul lor, deschizând apetitul pentru lectură şi readucând în centrul reflecţiei forţa formatoare a cărţilor".

Iniţiatorii mai explică faptul că dezinteresul faţă de lectură şi faţă de studiile literare, în general, se înscrie în contextul mai larg al lipsei unei investiţii solide în educaţie, iar lipsa programelor de lectură pentru elevi este o cauză majoră a acestei probleme.

În expunerea de motive se specifică faptul că "În România, în studiul Obiceiurile de lectură ale românilor, realizat de IRES, două dintre concluziile înregistrate au fost că unul din cinci români a citit o carte cu mai mult de un an în urmă, iar 22% dintre cei intervievaţi au declarat că nu citesc deloc cărţi. De asemenea, acelaşi studio arată că adulţii achiziţionează tot mai puţine cărţi şi, de cele mai multe ori, părinţii le cumpără copiilor numai acele cărţi necesare la şcoală. Principala explicaţie invocată de adulţi pentru neachiziţionarea cărţilor a fost preţul ridicat al acestora".

Cei doi parlamentari mai susţin că proiecte asemănătoare au fost implementate cu succes în Bulgaria, Polonia şi Turcia.

În comunicat se precizează că proiectul legislativ a fost înregistrat la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, pentru dezbateri.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bre,pai in scoli nu se presupune ca se citesc si carti?Adica ,la noi ,prin scoala se intelege doar memorarea unor teorii si comentarii? Asa ceva...

    Pe de alta parte,procentul de 22% ,care nu citesc niciodata carti,cu tot respectul,nu e real.Cred ca multi raspund la interviu ca sa nu para ca sunt prosti.Cel mult 22% citesc ,mai degraba. 

    Foamea cu cititul nu se împacă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb