Departamentul pentru Energie propune modificarea Legii energiei, astfel încât gazele să fie tranzacţionate transparent pe bursele de profil, a declarat, în exclusivitate pentru ziarul BURSA, ministrul de resort Răzvan Nicolescu.
Domnia sa ne-a precizat: "Mâine (n.r. astăzi), Departamentul pe care îl conduc va lansa în dezbatere publică modificarea Legii energiei prin care producătorii de gaze şi grupurile din care fac parte să fie obligaţi să tranzacţioneze transparent, centralizat şi nediscriminatoriu o parte din cantităţile destinate pieţei libere. Acest procent va fi stabilit de ANRE - reglementatorul pieţei de energie".
Răzvan Nicolescu ne-a mai spus că statul nu intervine în preţul gazului pe piaţa liberă, care este stabilit în urma negocierilor dintre producători şi consumatori şi susţine că decizia Guvernului de a veni în sprijinul industriei nu trebuie interpretată ca impunere sau îngheţare a unui nivel de preţ.
Ieri, ministrul delegat pentru energie, a declarat, într-un comunicat: "Sperăm ca mesajul transmis săptămâna trecută de Guvern, prin decizia de revizuire a OUG nr. 7/2013 şi eliminarea interferenţelor între piaţa reglementată şi piaţa concurenţială de gaze naturale, să fie corect înţeles de toţi participanţii la piaţă. Ne dorim încheierea unor contracte corecte, care să reflecte principiile cererii şi ofertei. Nu vom interveni în niciun fel în procesul de negociere. Este însă nevoie să păstrăm consumul de gaze naturale la nivelul actual şi locurile de muncă. Dacă producătorii nu vor înţelege corect mesajul transmis de Executiv şi decizia luată săptămâna trecută, Guvernul nu exclude ideea de a suprataxa veniturile suplimentare într-o proporţie de 95-96 sau chiar 97%".
Ziarul BURSA a relatat recent că în piaţa de energie, opiniile sunt împărţite în privinţa transparentizării tranzacţiilor cu gaze naturale. Unii spun că obligativitatea tranzacţionării pe bursele de profil ar trebui introdusă doar pentru o treime din cantităţile disponibile pe piaţa liberă. Alţii susţin că transparentizarea trebuie impusă întregii pieţe încă din această primăvară, pentru a se evita situaţiile încheierii unor contracte pe termen lung, la preţuri avantajoase doar pentru unii.
Modificând ordonanţa 7/2013 prin care impozitează cu 60% veniturile producătorilor din liberalizarea pieţei, Guvernul susţine că va îndepărta bariera administrativă care împiedică libera negociere a tarifelor de pe piaţa liberă între producători şi consumatorii industriali. Astfel, vor fi încurajaţi să treacă în piaţa liberă şi cei aproximativ 170.000 de mici agenţi economici care beneficiază acum de preţ reglementat.