Avocatul Poporului ar putea avea o indemnizaţie lunară echivalentă cu aceea a judecătorilor cu grad maxim de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar adjuncţii acestuia vor avea o indemnizaţie lunară echivalentă cu aceea a judecătorilor cu grad de curte de apel, potrivit unui propuneri legislative.
În documentul respectiv se arată: "La împlinirea vârstei standard de pensionare, Avocatul Poporului şi adjuncţii Avocatului Poporului, care au îndeplinit cel puţin un mandat complet de cinci ani, beneficiază de pensie calculată potrivit prevederilor legale aplicabile judecătorilor. Foştii Avocaţi ai Poporului şi foştii adjuncţi al Avocatului Poporului, care au îndeplinit cel puţin un mandat complet, au dreptul la pensie şi recalcularea acesteia în aceleaşi condiţii".
Proiectul este semnat de patru deputaţi PSD (Florin Iordache, Adrian Solomon, Marian Cucşa şi Claudia Gilia), doi deputaţi UDMR (Izabella Ambrus şi Eva Csep), deputatul PNL Adriana Săftoiu şi deputatul Steluţa Cătăniciu (neafiliat). Documentul a fost inregistrat la Camera Deputatilor pe 9 martie 2020.
Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat, în 12 martie ca acest proiect să fie discutat în procedură de urgenţă, după ce, în 10 martie, respinsese o cerere similară, potrivit portalului Camerei Deputaţilor.
Potrivit actualei prevederi din Legea nr. 35 din 13 martie 1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, această funcţie este asimilată ca rang, salarizare şi condiţii de pensionare cu funcţia de ministru, iar funcţia de adjunct al Avocatului Poporului este asimilată ca rang, salarizare şi condiţii de pensionare cu funcţia de secretar de stat, beneficiind în mod corespunzător de toa-te drepturile acestora. De asemenea, la data pensionării sau recalculării pensiei anterior stabilite, Avocatul Poporului beneficiază de pensie calculată similar cu aceea a judecătorilor Curţii Constituţionale.
Amintim că, la sfârşitul lunii ianuarie 2020, actualul Avocat al Poporului, Renate Weber, a contestat la CCR legea care elimina pensiile speciale. În motivarea acţiunii sale, Weber arăta: "Sunt motive multiple de neconstituţionalitate. (...) Am avut sesizări de la diverse categorii profesionale şi analizând am constatat că sunt probleme mari de neconstituţionalitate".
Proiectul legislativ iniţiat de cei opt deputaţi mai prevede şi alte beneficii pentru Avocatul Poporului şi adjuncţii săi. Astfel, şeful instituţiei şi adjuncţii ce nu au domiciliul şi nici locuinţă proprietate personală în Bucureşti, vor beneficia, de la data numirii în funcţie, de cazare gratuită, de transport săptămânal la şi de la localitatea de domiciliu, în condiţiile prevăzute de lege pentru deputaţi şi senatori.
Proiectul de act normativ mai prevede că Avocatul Poporului si adjuncţii săi vor avea dreptul la paşaport diplomatic, în condiţiile legii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Dancu Ion în data de 18.03.2020, 09:41)
Numai atat ?
2. fără titlu
(mesaj trimis de un Roman în data de 18.03.2020, 14:29)
sa donam bani pentru spitale dar sa marim salarile celor care de fapt lucreaza contra cetatenilor Romani