PROIECT LEGISLATIV:  Plata facturilor la utilităţi, posibil să fie amânată pentru trei luni

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 24 martie 2020

Plata facturilor la utilităţi, posibil să fie amânată pentru trei luni

PSD, ALDE şi Pro România au iniţiat un proiect legislativ prin care se vor acorda mai multe facilităţi fiscale, vor fi amânate şi reeşalonate plăţi, pentru companii şi angajaţii acestora.

Proiectul prevede că, "la cererea contribuabilului, operator economic, se amână la plată contribuţiile de asigurări sociale aferente veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor, aşa cum sunt definite la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (...) pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020".

Totodată se arată: "La cererea contribuabilului, operator economic, plata contribuţiei de asigurări sociale pentru aceste 3 luni se va face eşalonat, în următoarele şase luni ulterioare încetării facilităţii instituite la lit. a), în proporţie de 50% din volumul total scadent. Facilităţile prevăzute la alin. 1 şi 2 se acordă sub condiţia păstrării valabilităţii contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioada de 9 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi. Pe perioada acordării facilităţilor de la alin. 1 şi 2, salariaţii beneficiază de vechime în muncă, iar contribuţiile sociale obligatorii vor fi completate de la bugetul de stat".

Iniţiativa legislativă mai menţionează că, la cererea contribuabilului, operator economic, se amână la plată contribuţia asiguratorie pentru muncă aferentă veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor, pentru o perioada de trei luni, începând cu luna martie 2020.

O altă prevedere arată: "La cererea beneficiarului, persoane fizice şi operatori economici, se amână la plată, pentru o perioada de trei luni, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilităţi (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV) pentru toţi beneficiarii de astfel de servicii de pe teritoriul României. La expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilităţi vor plăti sumele scadente, eşalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere. Furnizorii de servicii de utilităţi vor eşalona debitele restante fără a depăşi raportul de 1/12 pe lună".

În motivarea proiectului legislativ, reprezentanţii PSD susţin că măsurile economice dispuse, săptămâna trecută, de Guvernul Orban nu sunt aplicabile unor categorii largi de firme afectate, cum ar fi: agenţii economici cu mai puţin de trei angajaţi, PFA-urile sau marii contributori care au anunţat că îşi trimit angajaţii în şomaj tehnic, înainte de deciziile Executivului.

"Pentru a salva mii de locuri de muncă este imperios necesar ca atât angajatorii, cât şi angajaţii să primească un ajutor real din partea statului român! În acest sens, PSD va depune o serie de amendamente la OUG 30/2020. Astfel, propunerile noastre vor viza: decontarea, de către stat, a 75% din salariul brut în cazul tuturor angajaţilor societăţilor comerciale/PFA-urilor care şi-au încetat activitatea din cauza pandemiei de coronavirus, decontarea a 75% din salariul brut în cazul angajaţilor ale căror contracte de muncă au fost suspendate ca urmare a restrângerii activităţii angajatorilor, fie ei SC sau PFA, din cauza pandemiei de coronavirus, eliminarea condiţiei de obţinere a certificatului de situaţie de urgenţă", se arată într-un mesaj publicat de PSD pe pagina oficială de Facebook.

Social-democraţii susţin că orice altă condiţie sau restricţie va conduce la birocraţie excesivă şi, în final, la neacordarea de ajutoare angajaţilor şi angajatorilor pe timpul pandemiei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Mergeti in p.c. Ce amanare.??? ..si dupa trei luni cum o sa platesti : esalonat ??/,odata cu scadenta lunei??? Ajutoare de la STAT, dupa ce ati lasat VISTERIA tari goala, acum va dati si voi mari. Discutati cu Guvernul sa vedem ce prognozeaza si ei privind VENITURILE la buget...ce cheltuieli sunt obligatoriu de facut in continuare etc...apoi veniti cu eventualele masuri. Inca nimeni nu poate previziona ce ne asteapta in continuare...si voi "hodoronc tronc" veniti cu masuri care nu au nici o analiza in posibilitatea aplicari lui . De fapt asa ati Guvernat tot timpul "dupa urche".Mergeti si va faceti in spatele gradinilor de la vile ( ca toti aveti vile) un buncar, va bagati in el si iesiti dupa ce trece pandemia. Cred ca ati ajuta mai bine tara.

    1. Ai un rationament de kkt...asta trebuie sau trebuia sa fie prima grija a guvernantilor: INDIVIDUL,ROMANUL...cu el vei reface dupa o perioada tot ce e de refacut!

      Deci,EL,acum trebuie ajutat...simplu! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb