Un proiect de Odonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale obligă producătorii de gaze sau a afiliaţilor acestora ca în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2016 să încheie contracte pe pieţele centralizate din România pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze din producţia proprie, care nu poate fi mai mică de 5% din cantitatea contracată de producător în perioada respectivă, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Totodată, pentru perioada 1 ianuarie 2017 - 31 decembrie 2021, producătorii de gaze naturale sau afiliaţii acestora vor fi obligaţi prin lege să încheie în fiecare an calendaristic contracte pe pieţele centralizate din România pentru vânzarea unei cantităţi minime anuale de gaze naturale din producţia proprie care nu poate fi mai mică de 40% din cantitatea de gaze naturale vândută şi livrată de aceştia, în anul calendaristic respectiv.
De asemenea, furnizorii vor trebui, în aceeaşi perioadă, să încheie contracte pe pieţele centralizate din România, în conformitate cu reglementările ANRE, pentru cumpărarea unei cantităţi minime anuale de gaze naturale care nu poate fi mai mică de 40% din cantitatea de gaze naturale cumpărată şi recepţionată, în anul calendaristic respectiv. Totodată, furnizorii vor fi obligaţi să vândă către clienţii finali o cantitate minimă anuală de gaze naturale care nu poate fi mai mică de 20% din cantitatea de gaze naturale vândută şi livrată, până la sfârşitul anului calendaristic, o cantitate minimă de gaze naturale, către clienţii angro, care nu poate fi mai mică de 40% din cantitatea de gaze naturale vândută şi livrată, de către furnizor, în anul calendaristic respectiv.
"Considerentele care au stat la baza stabilirii procentelor minime de cumpărare şi de vânzare pe pieţe centralizate au avut în vedere asigurarea unui proces treptat de trecere de la utilizarea preponderentă a contractelor bilaterale către instrumentele specifice pieţelor centralizate, luând în calcul şi structura clienţilor finali de pe piaţa internă de gaze", se mai precizează în notea de fundamentare, publicată pe site-ul Ministerului Energiei.
Potrivit iniţiatorilor, proiectul răspunde necesităţii de a remedia situaţia juridică pe baza căreia Comisia Europeană consideră că România a încălcat art. 35 şi art. 36 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene şi a art. 40, lit. c) din Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 iulie 2009, privind normele comune pentru piaţa internă în sectorul gazelor naturale şi de abrogare a Directivei 2003/55/CE.
"Ordonanţa de urgenţă asigurară premisele necesare închiderii procedurii de infringement instituită prin cauza 2012/2114 şi elimină riscul iminent de a se transmite această cauză la Curtea Europeană de Justiţie şi, pe cale de consecinţă, eliminarea riscului impunerii unor amenzi în sarcina Statului Român", se preciză în sursa citată.