Proiect turistic, blocat de neglijenţa parlamentarilor

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 7 ianuarie 2022

Proiect turistic, blocat de neglijenţa parlamentarilor

Preşedintele Klaus Iohannis a atacat la CCR proiectul legislativ prin care două căi ferate înguste ar urma să fie trecute din domeniul public al statului în domeniul public al judeţului Mureş Consiliul Legislativ: "Competenţa exclusivă în acest domeniu aparţine Guvernului şi nu Parlamentului"

Realizarea unei piste de biciclete în zona turistică Târgu Mureş- Sovata-Câmpu Cetăţii-Band- Miheşu de Câmpie, proiect care apare în Planul de Dezvoltare a Judeţului Mureş pentru perioada 2014-2020, este blocată de neglijenţa senatorilor şi deputaţilor care au votat un proiect legislativ ce nu ţinea de competenţa Parlamentului. Cel puţin aşa reiese din sesizarea pe care preşedintele Klaus Iohannis a trimis-o, ieri, la Curtea Constituţională a României, cu privire la respectivul act normativ.

Proiectul de lege fusese aprobat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, în 21 decembrie 2021, în momentul în care, aşa cum reiese din stenograma şedinţei respective, aleşii AUR vroiau să discute despre anularea iniţiativei de act normativ privind certificatul verde Covid, mai ales că în stradă se aflau simpatizanţii lor care forţau porţile Palatului Parlamentului.

În sesizarea depusă la CCR privind legea prin care o parte dintre terenurile aflate în domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate "CFR" - SA, ar urma să fie transmise în domeniul public al judeţului Mureş, preşedintele Iohannis susţine că bunul vizat de legea criticată - imobil şi teren aferent reţelelor de cale ferată îngustă Târgu Mureş - Band - Miheşu de Câmpie şi Târgu Mureş - Sovata - Câmpu Cetăţii - nu reprezintă un bun proprietate publică exclusivă. Drept urmare, trecerea lor în domeniul public al judeţului Mureş nu ar fi trebuit realizată prin intermediul unei legi, ci printr-o simplă hotărâre de guvern, la solicitarea Consiliului Judeţean Mureş.

"Nerespectarea procedurii legale şi lipsa manifestării de voinţă a Consiliului Judeţean Mureş atrage şi încălcarea art. 120 alin. (1) din Constituţie, ce consacră principiul autonomiei locale", susţine preşedintele Klaus Iohannis, care face apel la deciziile Curţii Constituţionale şi la dispoziţiile articolului 860 din Codul Civil coroborate cu articolul 292 aliniat 1 din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ.

"Deşi prin OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ se abrogă procedura transferului de bunuri proprietate publică prevăzută în Legea nr. 213/1998, soluţia legislativă cuprinsă în art. 9 alin. (1) din Legea nr. 213/1998 - care prevedea că «trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unităţi administrativ-teritoriale se face [...] prin hotărâre a Guvernului» - a fost preluată de dispoziţiile art. 292 alin. (1) din OUG nr. 57/2019, fiind completată cu sintagma «dacă prin lege nu se dispune altfel». Din această perspectivă, apreciem că jurisprudenţa Curţii Constituţionale se aplică mutatis mutandis şi în ceea ce priveşte procedura stabilită în art. 292 alin. (1) din Codul administrativ", susţine preşedintele Iohannis care solicită CCR declararea în ansamblu ca neconstituţională a legii care a trecut de Parlament.

Solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis este conformă avizului negativ dat de Consiliul Legislativ în 29 iulie 2020, prin care se arată că trecerea bunului respectiv din domeniul public al statului în cel al Consiliului Judeţean Mureş trebuie făcută, prin hotărâre de guvern, la cererea unităţii administrativ-teritoriale. Consiliul Legislativ precizează că Guvernul are competenţă exclusivă în acest domeniu şi mai arată că în expunerea de motive bunurile care ar trebui să intre în domeniul public al judeţului Mureş nu sunt individualizate conform legislaţiei în vigoare.

Din citirea documentelor aflate pe site-ul Camerei Deputaţilor reiese actul normativ a fost iniţiat în anul 2020, de 36 de deputaţi şi senatori din fostul Parlament, printre care se numără şi actualul ministru de interne, Lucian Bode, care la data respectivă era ministru al Transporturilor, şi Cseke-Zoltan Attila, actualul ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, conţine în expunerea de motive actul prin care Consiliul Judeţean Mureş ar fi demarat demersurile pentru obţinerea dreptului de proprietate a celor două bunuri necesare realizării proiectelor ce urmau să fie finanţate din bani europeni.

În expunerea de motive se arată: "Consiliul Judeţean Mureş intenţionează să iniţieze un proiect de valorificare a reţelei de cale ferată îngustă, în scop turistic, cultural şi de agrement, prin realizarea unei piste de biciclete. (...) Consiliul Judeţean Mureş, prin Hotărârea nr.42 din 17.04.2019 a aprobat iniţierea procedurilor în vederea dobândirii dreptului de proprietate publică asupra terenurilor aferente căii ferate înguste Târgu Mureş-Miheşu de Câmpie şi Târgu Mureş-Sovata-Câmpu Cetăţii", fără însă a se menţiona dacă, în urma hotărârii respective, preşedintele Consiliului Judeţean a trimis o cerere în acest sens către autorităţile centrale competente.

Autorii iniţiativei legislative precizează că obiectivul respectiv se înscrie în Planul de Dezvoltare a Judeţului Mureş pentru perioada 2014-2020, la capitolul II, punctul 7 - Turismul -, subcapitolul 7.2, unde sunt identificate oportunităţile oferite de principalele forme de turism din judeţul Mureş.

"Printre acestea putem identifica şi turismul feroviar, care poate fi dezvoltat prin valorificarea reţelei de cale ferată îngustă în scop turistic. De asemenea, la capitolul III - Analiza SWOT a Judeţului Mureş - la punctele tari ale infrastructurii de transport a fost inclusă existenţa pe teritoriul judeţului Mureş a unor linii ferate cu ecartament îngust, care pot fi valorificate în scop turistic. În acelaşi timp la puncte slabe se regăseşte înregistrarea de furturi de cale ferată pe linia ferată cu ecartament îngust. Reţeaua a fost utilizată pentru transportul de persoane până spre sfârşitul anilor 1990, când a fost trecută în conservare", se arată în expunerea de motive, unde se menţionează că realizarea acestui proiect are drept obiectiv dezvoltarea turismului, în scopul combaterii sărăciei în mediul rural şi riscului de excluziune socială în comunităţile vulnerabile.

Este posibil ca proiectul legislativ respectiv să fi trecut rapid de Camera Deputaţilor din dorinţa ca autorităţile locale să beneficieze de fondurile pevăzute pentru următorii doi ani sau să realizeze proiectul respectiv prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, document în care sunt prevăzute fonduri pentru realizarea de piste de biciclete în zonele turistice din ţară. Cert este că aşa cum reiese din sesizarea întocmită de Administraţia Prezidenţială şi din avizul negativ al Consiliului Legislativ, nu Parlamentul ci Guvernul trebuie să treacă aceste bunuri în domeniul public al Consiliului Judeţean Mureş, la solicitarea reprezentanţilor acestuia.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Să intre ,, CEAUȘESCU " în clădire să - i trezească la lucru .

    Atac la ,, NUMBER ONE " .

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb