Proiecte de infrastructură, pe masa Comisiei Europene

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 martie 2019

Ministerul pentru Fondurile Europene aşteaptă aprobarea Comisiei de la Bruxelles pentru a demara procedurile de achiziţie pentru lucrările privind mai multe proiecte ce urmează a se derula începând cu acest an.

Conform datelor oferite de minis­trul Rovana Plumb, este vorba despre mai multe proiecte care au fost depuse, în decembrie 2018, la Comisia Europeană şi care ar trebui aprobate de oficialii de la Bruxelles până la sfârşitul lunii martie.

Unul dintre proiecte priveşte faza a doua de reducere a eroziunii costiere pe litoralul românesc al Mării Negre. Dacă în prima fază, prin mărirea suprafeţelor plajelor de pe litoral, suprafaţa ţării noastre s-a mărit cu 60 de hectare, în faza a doua se doreşte o majorare cu 226 de hectare a plajelor. Valoarea acestui proiect se ridică la 800 de milioane de euro.

Al doilea proiect ce ar urma să demareze în acest an se referă la realizarea Centurii Bucureşti Sud, în regim de autostradă, aşa numita A0, a cărui valoare este de 1,2 miliarde euro.

Cel de-al treilea proiect se referă la reabilitarea şi modernizarea liniei de metrou Pipera-Berceni, iar ultimul proiect este compus, de fapt, dintr-un pachet de patru proiecte prin care se vor realiza, reabilita şi moderniza reţele de apă şi apă uzată din oraşul Turda şi din localităţi ale judeţelor Timiş (proiect în valoare 180 milioane euro), Cluj (proiect în valoare de 300 milioane euro) şi Constanţa (proiect în valoare de 600 milioane euro).

Referitor la soarta acestor proiecte, Rovana Plumb, ministrul pentru Fondurile Europene, a declarat: "Aşteptăm aprobarea aplicaţiei pe care am transmis-o Comisiei Europene pentru modernizarea magistralei M2 Pipera-Berceni. În aceeaşi situaţie se află şi proiectul de eroziune costieră, de aproape 800 milioane de euro, proiectul privind infrastructura de apă şi apă uzată din Turda, Timiş, Constanţa şi Cluj, precum şi proiectul privind realizarea inelului A0 al Centurii Sud Capitală în valoare de 1,2 miliarde lei. Conform sistemului de aprobare al Comisiei Europene, termenul în care se aprobă un proiect este de 90 de zile de la transmiterea la Bruxelles. Practic, la sfârşitul lunii martie, se împlinesc cele 90 de zile de când aceste proiecte au fost transmise către Comisia Europeană şi sperăm, în baza unei cooperări foarte bune pe care o avem cu oficialii de la Bruxelles, ca aceste proiecte să fie aprobate chiar mai repede, pentru că nu mai există alte probleme. Referitor la executarea acestor proiecte, există o procedură în baza căreia se emite un formular cu o intenţie de finanţare. În funcţie de cum se finalizează procedurile de achiziţie publică a executării lucrărilor, abia din momentul acela putem să spunem în cât timp se poate realiza investiţia res­pectivă. Până atunci nu se poate avansa niciun fel de dată şi de termen în privinţa finalizării acestor proiecte".

În afara acestor proiecte, Ministerul pentru Fondurile Europene mai doreşte să realizeze în acest an un program privind reluarea studiilor de către persoanele care au abandonat diferite forme de învăţământ. De proiect vor beneficia 75.000 de persoane, cu vârste cuprinse în 6 ani şi 64 de ani şi are drept scop primordial combaterea abandonului şcolar.

Totodată, va fi pusă în practică o schemă de ajutor de minimis pentru sprijinirea inovării şi cercetării din domeniul IT şi al comunicaţiilor, schemă finanţată cu 25 milioane de euro, fonduri de care pot beneficia producătorii de echipamente şi furnizorii de servicii din acest sector de activitate.

În privinţa sprijinirii dezvoltării mediului de afaceri, ministrul Rovana Plumb a mai precizat că săptămâna aceasta se va deschide o linie de finanţare pentru proiecte cu valori cuprinse între 300.000 şi 3.500.000 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb