PROIECTE LEGISLATIVE ÎN SENAT PSD doreşte debarcarea şefului Consiliului Concurenţei

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 8 aprilie 2020

Parlamentarii social-democraţi doresc schimbarea din funcţie a actualului preşedinte al Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Parlamentarii social-democraţi doresc schimbarea din funcţie a actualului preşedinte al Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Parlamentarii social-democraţi doresc schimbarea din funcţie a actualului preşedinte al Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Pentru că nu au reuşit să îşi subordoneze respectiva instituţie publică, deşi au avut mai multe încercări în acest sens în ultimii ani, senatorii şi deputaţii PSD doresc să voteze un proiect legislativ prin care vor face schimbări radicale la Consiliul Concurenţei.

Senatorii Şerban Nicolae şi Daniel Zamfir au introdus câteva amendamente la proiectul legislativ prin care se va aproba OUG 39/2017, care ar urma să fie votat în şedinţa de plen, de astăzi, a Senatului. Amendamentul cu cel mai mare impact vizează eliminarea preşedintelui ţării din procedura de numire a conducerii Consiliului Concurenţei. În acest moment, plenul Consiliului Concurenţei este numit de preşedintele ţării prin decret, pe baza votului dat de Parlament, la propunerea comisiilor juridice ale celor două camere. Conform amendamentului iniţiat de Şerban Nicolae şi Daniel Zamfir, plenul Consiliului Concurenţei va fi numit prin hotărâre adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, la propunerea grupurilor parlamentare din cele două camere.

PSD vrea să treacă rapid la vot noua componenţă a conducerii cât timp mai are majoritatea în Parlament. Dacă amendamentul va trece, social-democraţii vor avea timp să numească o nouă conducere a Consiliului Concurenţei pe care să o controleze pentru un mandat de cinci ani.

O altă modificare propusă de Şerban Nicolae este majorarea numărului membrilor plenului Consiliului Concurenţei, de la 7 la 11 persoane. Acest lucru ar atrage o majorare a bugetului instituţiei publice, pentru că fiecare membru al plenului are la dispoziţie un aparat propriu. Şerban Nicolae mai propune încetarea mandatelor actualilor membri ai conducerii la momentul depunerii jurământului de către viitorii membri, în condiţiile în care legislaţia actuală prevede clar că mandatul nu poate fi scurtat înainte de termenul de 5 ani.

Modificările au fost aduse de comisia economică şi cea juridică din Senat, conduse de Daniel Zamfir şi Şerban Nicolae, într-un raport comun suplimentar la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 39/2017.

Plenul Senatului ar urma să aprobe, tot astăzi, propunerea legislativă a unor parlamentari PSD prin care va fi acordată pensie de urmaş copiilor cadrelor medicale decedate în lupta cu coronavirusul. Conform proiectului de act normativ, vor beneficia de pensia de urmaş copiii de până în 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la finalizarea acestora, dar nu mai mult de vârsta de 26 de ani. Potrivit proiectului pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid - 19, "la decesul unui cadru medical, Ministerul Sănătăţii acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie".

"Urmaşii cadrelor medicale decedate, ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19, au dreptul la o pensie de urmaş egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare. În cazul în care nu există urmaş, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş menţionată anterior. Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza serviciului ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau în alte reţele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister", se arată în propunerea legislativă înscrisă pe ordinea de zi, sub rezerva primirii raportului.

Parlamentarii social-democraţi mai propun ca urmaşii personalului medical decedat ca urmare a participării la acţiuni medicale împotriva Covid-19 să beneficieze de scutire de la plata impozitului pe terenurile aflate în proprietate sau coproprietate şi a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu şi/sau alte clădiri aflate în proprietate sau coproprietate.

Totodată, ziua de 11 martie va fi declarată ziua personalului medical.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb