Proiectele pentru Programul Operaţional pentru Pescuit se depun din 11 august

N.I.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 14 iulie 2008

Prima etapă a depunerii proiectelor de investiţii în cadrul Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) va începe la 11 august, a declarat la finele săptămânii trecute, la Neptun, ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat la finele săptămânii trecute primele patru măsuri din POP privind investiţiile productive în acvacultură, prelucrarea şi comercializarea produselor pescăreşti, investiţii la bordul navelor de pescuit şi selectivitate şi compensări socioeconomice acordate pescarilor.

Pentru perioada 2008 - 2009, valoarea totală a fondurilor accesibile pentru cele şapte măsuri este de 49 milioa­ne euro (16% din suma totală a fondurilor POP până în 2013).

Astfel, măsura 1.3 privind "investiţiile la bordul navelor de pescuit" are disponibil patru milioane de euro, adică 8% din fondurile alocate pentru 2008 - 2009. Măsura 1.5, "compensaţii socioeconomice pentru gestionarea flotei" are alocaţi 3,3 milioane euro (7%), măsura 2.6 "investiţii în procesare şi marketing", 24 milioane euro (49%), iar măsura 2.1 "investiţii productive în acvacultură", are alocate 8,9 milioa­ne euro, însemnând 18 la sută din fonduri.

Ministrul Dacian Cioloş a subliniat că piscicultorii se vor putea folosi de la jumătatea lunii august şi de facilităţile programului Fermierul, care combinate cu POP vor oferi un ajutor important pentru dezvoltarea sectorului piscicol. "Acest instrument combinat cu POP aduce posibilităţi cum nu a mai avut sectorul piscicol din România", a spus Cioloş.

Ministrul a adăugat că o mare parte din fondurile aces­tui program, oferite până în 2013, respectiv 100 milioane euro vor merge către populaţia şi autorităţile locale din Delta Dunării, care vor fi sprijiniţi pentru a valorifica potenţialul economic al zonei, în afara pes­cuitului tradiţional (dezvoltarea turismului, deschiderea de ferme piscicole etc).

Potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), Gheorghe Ştefan, instituţia pe care o reprezintă are alocaţi şase milioa­ne de euro în următorii cinci ani pentru promovarea consumului de peşte la nivel naţional.

Preşedintele ANPA a subliniat că la finele programului se doreşte o triplare a producţiei de peşte, precum şi o creştere a consumului mediu pe cap de locitor. "România se află pe penultimul loc la consumul de peşte în Uniunea Europeană", a spus Gheorghe Ştefan.

Acesta a adăugat că în 6-7 ani România va deveni cel mai important producător de sturion şi caviar din Europa.

Fondurile europene destinate pescuitului se derulează pe baza POP, document aprobat de către Comisia Europeană la sfârşitul anului trecut. Axa acvacultură include măsuri de susţinere pentru dezvoltarea de ferme de acvacultură, dezvoltarea de unităţi de procesare, modernizarea pescuitului prin construirea sau modernizarea de adăposturi şi ambarcaţiuni, îmbunătăţirea calităţii produselor din pescuit prin echiparea ambarcaţiunilor cu maşini de gheaţă, crearea condiţiilor specifice pentru prima vânzare şi dezvoltarea altor facilităţi specifice ce nu există sau nu corespund cu standardele UE.

Proiectele pentru dezvoltarea acvaculturii pot beneficia de o cofinanţare de 60%, fonduri europene şi de la bugetul de stat. Beneficiarii acestei măsuri pot fi agenţii economici, asociaţiile şi organizaţiile de producători sau instituţiile publice. Evaluarea proiectului va ţine cont de viabilitatea finaciară a solicitantului, de impactul proiectului asupra numărului de salariaţi, dar şi de impactul asupra mediului. Prin intermediul acestei măsuri, se urmăreşte creşterea producţiei din acvacultură cu până la 80% până în 2013, precum şi creşterea profitului până la 50%.

Axa asistenţă tehnică urmăreşte creşterea capacităţii administrative, inclusiv legate de implementarea Programului Operaţional pentru Pescuit.

În perioada 2007-2013, România primeşte 230 de milioane de euro din Fondul European pentru Pescuit (FEP), iar instituţia care va gestiona aceste fonduri este ANPA.

Până în 2013, în cadrul POP, sectorul pescăresc naţional va beneficia de 307 milioane euro, fonduri nerambursabile, din care 230 milioane euro, fonduri europene, iar 77 milioa­ne reprezintă contribuţia naţională.

Programul este structurat pe cinci axe astfel: axa 1 "Măsuri de adaptare a flotei de pescuit comunitare" - fonduri nerambursabile alocate 13 milioane euro, axa 2 "Acvacultura, pes­cuitul în apele interioare, procesarea şi marketingul produselor obţionute din pescuit" - 140 milioane euro, axa 3 "Măsuri de interes comun" - 40 milioane euro, axa 4 "Dezvoltarea durabilă a fondurilor pescăreşti" - 100 milioane euro, şi axa 5 "Asistenţă tehnică" - 40 milioane.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Suntem in 15 octombrie si nu se pot depune proiecte.

    Asta cu toate ca cica s-a deschis sesiunea in 11 august. Minciuni pe fata. 

    1. pana la urma se depun proiecte sau nu?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb