Suntem Într-o perioadă în care, ca niciodată până acum, pieţele financiare nebancare sunt în fierbere şi puţini sunt cei care îşi mai amintesc de data de 30 aprilie 2013 când a luat fiinţă Autoritatea de Supraveghere Financiară a României. Unind sub aceeaşi conducere trei foste autorităţi (Comisia Naţională de Valori Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private), asupra cărora planau informaţii de suficienţă, neperformanţă şi chiar corupţie, noua Autoritate reprezenta pentru cele trei pieţe semnalul unei noi abordări, europene în ceea ce priveşte legislaţia, autorizarea şi controlul. Din păcate, această decizie lăudabilă a guvernului Ponta, a demarat cu grave probleme de imagine în sectorul asigurărilor care au culminat cu schimbarea primului preşedinte al Autorităţii, dar şi cu o necesară restructurare la nivelul Consiliului ASF şi a direcţiilor de specialitate. Acest rol l-a jucat al doilea preşedinte, Mişu Negriţoiu, care a reuşit să ordoneze nevoile pieţei prin proiecte la nivelul celor trei sectoare de activitate. Din păcate, acesta a fost victima deciziei politice a unui fost prim-ministru, Mihai Tudose, supărat că Mişu Negriţoiu nu i-a promovat o persoană pe care o susţinea. Din nefericire, toate programele iniţiate de Mişu Negriţoiu au fost năruite sub preşedinţia celui de al treilea preşedinte ASF, Leonard Badea, perioadă tristă în viaţa ASF şi a pieţelor financiare nebancare, caracterizată prin lipsa totală de transparenţă, frica de decizie şi o politică de personal prin aducerea în Autoritate a unei pleiade de nespecialişti, de regulă rude şi prieteni ai politicienilor, ascunşi în tot felul de direcţii care nu se încadrau în obiectul principal de activitate al ASF. S-a ajuns astfel la trista situaţie în care peste 50% din angajaţii ASF nu lucrează în sectoarele de specialitate: pieţele de capital, pensii private şi asigurări. De altfel nici membrii Consiliului ASF nu justifică prin activitatea lor calitatea în care au fost numiţi de trio-ul Dragnea, Vâlcov, Socol. Simpla radiografie a angajaţilor din ASF arată (nu ştiu de ce nu se publică organigrama şi numele fiecărui angajat) gradul de rudenie, prietenie şi relaţie cu politicieni, transformând ASF dintr-o instituţie independentă politic, finanţată de actorii din pieţe supravegheaţi şi autorizaţi de ASF, într-o instituţie obedientă faţă de PSD.
În toate programele pe care ASF le-a derulat în perioada 2013-2018, transparenţa decizională a fost o cerinţă a entităţilor din piaţă, obligate să raporteze periodic deciziile, situaţiile financiare sau să prezinte orice eveniment din viaţa acestora. Din păcate cea mai netransparentă instituţie este chiar Autoritatea care în ultimul an şi jumătate nu a avut decât apariţii sporadice, membrii Consiliului lipsind de la Conferinţe şi dezbateri, lucrând acte normative pe ascuns, fără consultarea actorilor din piaţă sau avizând cu ochii închişi acte îndreptate împotriva performanţelor pieţei, aşa cum a fost cazul defunctei OUG nr. 14/2018.
Dacă la nivelul Curţii Constituţionale sau Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se comunică modul cum au votat cei abilitaţi, cu justificarea votului, la ASF continuă să se interzică publicarea modului în care au votat fiecare din membrii Consiliului şi respectiv explicaţia votului. De altfel, toate măsurile de aşa zisă securitate a informaţiilor luate în ASF de la venirea lui Leonard Badea nu reprezentau decât modalităţi de a ascunde adevăruri.
Aşadar, la şapte ani de la constituirea ASF, asistăm la existenţa unei autorităţi inerte la programele europene, netransparentă, cu practici neadecvate, un acoperiş pentru mulţi angajaţi neprofesionişti, într-un cuvânt neperformantă. Dacă adăugăm bâlbâiala şi amânarea luării deciziilor, de multe ori părtinitoare, ajungem la concluzia firească că în iunie, la prezentarea raportului ASF pe anul 2019 în comisiile de specialitate ale Parlamentului, să avem, pentru prima dată în istoria ASF şi a fostelor autorităţi, un raport negativ care să conducă la o demitere în bloc a membrilor Consiliului ASF, la o sesizare a curţii de Conturi cu privire la cheltuirea sumelor din venituri şi chiar a DIICOT pentru fapte semnalate în numeroase cazuri de entităţile din piaţă sau mass-media.
Deşi una din variantele vehiculate pentru soluţionarea problemelor care ancrasează activitatea ASF, a fost dizolvarea ASF şi crearea a două autorităţi după modelul existent la Uniunea Europeană (o autoritate pentru piaţa de capital subordonată ESMA şi alta pentru asigurări şi pensii private în coordonarea EIOPA), problema de fond nu este aceasta, ci componenta Consiliului ASF sau a viitoarelor Consilii în eventualitatea acestei variante.
Recenta iniţiativă legislativă prin care se pune capăt intrării în Conducerea Autorităţii a celor fără experienţă, expertiză şi calificare pare că rezolvă problema. Cred însă că oricare variantă s-ar alege, reprezentanţii asociaţiilor profesionale din piaţa de capital, asigurări şi pensii private trebuie să-şi găsească locul în structura de conducere a Autorităţii.
Dar cea mai importantă modificare pe care o văd în structura ASF este cea de regândire a direcţiilor şi serviciilor în favoarea celor strict legate de autorizare, control, supraveghere şi reglementare, dar şi de asanare a personalului la nivelul minim necesar.
Fundamental este însă să se schimbe modul de lucru între membrii Consiliului ASF şi direcţiile de specialitate. Concret, astăzi în direcţii şi servicii se analizează şi se redactează rapoarte care sunt înaintate cu propuneri către Consiliul ASF, astfel încât neprofesioniştii din Consiliu se ascund în spatele acestor propuneri, în general lipsa de calificare mergând mână în mână cu laşitatea şi frica de decizii. De aceea, este imperios necesar ca în viitor direcţiile de specialitate să analizeze şi să redacteze rapoarte, sinteze, note în conformitate cu legislaţia în vigoare, realizând practic o radiografie a cazului (control, autorizări etc) şi nefăcând nici o propunere. Decizia trebuie să fie apanajul exclusiv al membrilor Consiliului ASF şi nicidecum o cale de a o justifica prin propunerea direcţiilor.
La şapte ani de la Constituirea ASF, proiect generos şi necesar acceptat de jucătorii din piaţă este condus spre deces în ultimul an şi jumătate de o echipă de neprofesionişti.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2020, 00:32)
Dl Ursache, frumoasa analiza dar prea blanda!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2020, 11:27)
ursulache asta nu a disparut?
cat a fost la asf nu a facut nimic [Comentariu eliminat conform regulamentului]
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 13.05.2020, 13:48)
Sa vorbesti civilizat nu poti?
1.3. Cel mai frumos articol din ziarul Bursa din totdea (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2020, 15:59)
Sublim. Extraordinar articolul. Bland este drept, dar corect. Chiar nu credeam ca o sa citesc vreodata in viata asta asa ceva in ziarul Bursa. Domnul Ursache, schiteaza simplu, chiar prea simplu imaginea ASF.
[Comentariu eliminat conform regulamentului]
Si din pacate tot ce relateaza autorul in articol este doar varful iceberg-ului. Realitatea este mult mai urata. Coruptie, impostura mizerii toate sunt in ASF. Dar nu ele sunt problema majora ci NULITATEA multora dintre angajati (fara scoala, fara studii economice, fara experienta). Doar cei vechi pre-ASF, putini, tin in spate peste 600 de oameni. Muti au inceput sa plece. Nu mai suporta. Domnul Negritoiu la un moment dat a implementat un program in care erau adusi absolventi ASE cu medii peste 9, fara relatii pentru initiere, pentru a invata de la vechii angajati ai ASF si pentru mana de lucru. De moda veche, domnul Negritoiu stia ca printre pile cineva trebuie sa munceasca fara sa comenteze. Ce sursa mai buna decat niste banali absolventi de facultate (master si doctorat)? Scoliti, dar fara relatii. Plastilina perfecta. Dispemnsabili. Ce a facut Badea Leonardo, profesor universitar in a 2 luna de cand a fost numit politic interimar la ASF? Stiti? A desfiintat acest program si i-a dat afara pe acei tineri chiar cand cand acestia au promovat pe functii si au trecut toate testele. Se poate verifica acest fapt. Profesor universitar a dat afara fix studentii, in timp ce angaja membrii de partid cu duiumul. Din acest mic gest, aparent fara importanta, se poate vedea caracterul acestui individ si modul in care a condus ASF. Lipsa de profesionalism a distrus ASF. Doar rubedenii nu merge. Spre deosebire de domnul Negritoiu, domnul Badea nu a citit Ciuleandra. Mai amesteca, bre bade sangele ca altfel...haos!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de MAKE în data de 13.05.2020, 16:35)
Vad ca nu te inveti minte.
Este ultimul avertisment.
1.5. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 13.05.2020, 17:03)
...
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de MAKE în data de 13.05.2020, 19:13)
Vezi iubito cu ce te-ai ales daca incalci Regulamentul?
Cu nimic.
Invata-te minte!
Fii politicoasa!
Cit despre Regulament, n-ai competenta sa-l discuti. Iti place, bine, nu-ti place, adio si-un praz verde!
Du-te si discuta regulamentele altor ziare.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2020, 08:21)
Dacă e și adevărată opinia de mai sus, incep sa îl reevaluez pe ursache, care totuși poate ne explica o cariera in care a stat lipit de banul public într-o țară în care știm cu toții că nu poți sa ocupi in serie poziții înalte fara compromisuri și fără a face jocuri de interese.
Dar opinia de mai sus asumată de ursache înțeleg că îi este in primul rand opozabila chiar lui, adică el nu a adus în asefe oameni pe alte criterii decât profesionale sau in alt mod decât prin concurs corect, fara favorizarea cuiva anume. Ei asta mie îmi pare cel mai tare lucru despre ursache, dacă a ridicat piatra sper că el e cel care are dreptul să o ridice, sper că nu îl motivează dorul după acel salariu faraonic de vice asefe.
2.1. Micii securisti mahalagii (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de MAKE în data de 13.05.2020, 10:00)
E greu de inteles despre ce e articolul?
Sa-ti explic: articolul nu este despre Ursache.
Articolul este despre ASF.
Ai vreo opinie despre ASF?
OK, bravo!
Daca nu esti de acord cu articolul si simti nevoia sa-l contrazici, atunci spui de ce nu esti si daca poti, argumentezi.
Daca esti de acord si consideri ca poti completa cele scrise intr-un mod semnificativ, fa-o!
Ce-i prostia asta sa comentezi despre autor?
Cine te-a invatat sa faci asa, securistul Dan Voiculescu?
Instrumentul sau Mihai Gadea?
Mahalaua de la Antena3 nu este aici.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Petre în data de 13.05.2020, 15:54)
D-le Make, inveti pe altii sa comenteze strict pe subiectul articolului, iar d-ta pomenesti acum de Voiculescu, de Gadea si de Antena3. Cum spune o vorba din popor: ce-are coada vacii cu stampila primariei? Am mai spus, pute d-le Make.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de MAKE în data de 13.05.2020, 16:32)
Domnule, te stiu de rea credinta, proferezi insulte gratuite si te-am eliminat de multe ori.
In cazul asta, cind incerci un argument schiop, iti raspund: nu am comentat articolul ci am dat indicatii privind normele care guverneaza comentariile acceptate pe site-ul BURSA, care sint diferite de cele care guverneaza la Antena 3.
Mataluta vii cu coada vacii de la Antena 3, la primaria de la BURSA.
Pute, Petre sau pot inversa: Petre pute.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Petre în data de 13.05.2020, 17:18)
D-le Make, inveti pe altii sa comenteze strict pe subiectul articolului, iar d-ta pomenesti acum de Voiculescu, de Gadea si de Antena3. Cum spune o vorba din popor: ce-are coada vacii cu stampila primariei? Am mai spus, pute d-le Make.
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2020, 18:53)
Nu stiu daca e bine sa va luati cu cel zic make...fara o adeverinta medicala care sa certifice ca omul e sanatos, eu zic ca nu e bine sa intrati asa in vorba..ati vazut ce poate :)
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de MAKE în data de 13.05.2020, 19:22)
Iti sare acul la patefon, amice.
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2020, 12:45)
De fapt, ursache mai vrea o tura la asefe cu un salariu uriaș, știm că e greu ca in sectorul privat să îi plătească cinstit chiar și o fracție din ce câștiga.
3. Eh
(mesaj trimis de Radu Mischie în data de 13.05.2020, 09:59)
Totusi, nici Ursache nu a fost vreun inger. Dar macar el era mai prezent, toata piata stia cine este Ursache si ASF, in timp ce pe baiatul asta care e acum la piata de capital trebuie sa fac un efort sa mi-l amintesc.
Practic, si la ASF ajungem asa cum am ajuns in perioada ultimelor guverne PSD, sa ii regretam pe cei dinainte. Cum pe vremea Vioricai (si, partial, a lui Grindeanu si Tudose) ajunsesem sa il regretam pe Ponta, asa, acum, ajungem sa-l regretam pe Ursache. Practic, vedem ca se poate si mai rau.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2020, 23:51)
Pe ursache cere spaga nu il regreta nimeni dl Mischie
3.2. Ehe (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Radu Mischie în data de 14.05.2020, 09:33)
Se pare totuși ca Bursa îl regretă, articol pe prima pagină, etc. Și nu e prima dată când îl vedem pe dl. Ursache pe aici. Și țin un pariu că, pe măsură ce nu se va rezolva cu SIF 3 și 5, pe atât îl vom vedea mai mult pe dl. Ursache pe aici.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2020, 10:15)
Cred ca o soluție care se impune este spargerea ASF in doua entitati de sine stătătoare, pe modelul vestic. Așa cum in Europa exista ESMA (piete de capital), EIOPA (asigurari si pensii) si EBA (sistem bancar), si Romania are obligația morala de a urma acest trend. A doua masura: sa se alinieze modul de salarizare la o grila similara altor instituții publice in sensul eliminării posibilelor diferente semnificative intre minimul si maximul grilei precum si intre partea de conducere si cea de execuție. A treia masura: sa se verifice urgent gradul de conformare a personalului institutiei cu cerințele de competenta profesionala aplicabile.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de zaza în data de 13.05.2020, 11:11)
....ANONIME....nu spargerea ASF rezolva problema. Un proverb romanesc spune; OMUL potrivit la locul POTRIVIT...aceasta e solutia ... ASF trebuie CURATAT de pleiada de neprofesionisti ,angajati pe pile,nepotisme etc. Aici e FONDUL problemei. PS. Si daca divizam ASF si raman aceleasi persoane ...ce facem ??? Impartim AGEAMII in doua.??
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Iftode în data de 13.05.2020, 12:23)
Cum sa faca partidele ceva in cloaca aia de la ASF daca toate rudele,amantele, pilele, obligatiile sunt acolo?alooooo parlamentul! Nu or sa faca nimic pentru ca nu au interesul sa o faca. Toate sunt angajate pe bani grei, sa se verifice de DNA.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2020, 13:25)
corect
5. Singurul
(mesaj trimis de sabin în data de 14.05.2020, 09:19)
care merita pus sef la ASF e proaspatul eliberat SOV ,nu mai umblati cu tot felul de nulitati!! O sa va simtiti ca pe aripile vantului!