Primăria Capitalei va acorda 5.000 de vouchere în valoare de 500 de lei cetăţenilor cu vârsta de peste 18 ani şi cu reşedinţa sau domiciliul în Bucureşti care vor să îşi cumpere o bicicletă, simplă sau electrică, trotinetă sau dispozitive de tip Segway sau Ninebot, conform unui proiect de hotărâre aprobat, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), potrivit surselor din presă.
În cadrul dezbaterii pe proiect, unul dintre cetăţenii prezenţi la şedinţă a dorit să ia cuvântul şi a insistat de mai multe ori, însă nu i s-a acordat. Preşedintele de şedinţă, Orlando Culea, l-a avertizat că dacă nu ia loc şi nu tace, îl va da afară din sală, conform sursei.
În expunerea de motive a proiectului de hotărâre se arată, citată de News.ro: "Încurajarea folosirii mijloacelor alternative în principal ca mijloc de deplasare în oraş, precum şi ca vehicul cu rol recreativ şi sportiv, reprezintă o prioritate pentru autorităţile publice, fiind o componentă importană a politicii publice de mediu privind reducerea poluării aerului, dezvoltării mobilităţii, sportului şi promovării unui stil de viaţă activ şi sănătos".
Municipalitatea precizează că în acest sens este iniţiat proiectul privind acordarea a 5.000 de vouchere în valoare de 500 de lei.
Proiectul de adresează "oricărui cetăţean cu domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti, cu vârsta minimă de 18 ani".
Un consilier USR a spus, la dezbaterea proiectului, că problema nu este că oamenii nu au bani să îşi cumpere biciclete, ci că nu există infrastructură, respectiv piste pentru biciclişti, şi nici spaţii sau locuri în care cetăţenii să îşi poate lăsa bicicletele, potrivit sursei citate.
Consilierul a afirmat: "Ieri (joi, n.r.) s-a întâmplat un accident în urma căruia era să nu mai fiu aici, cu voi. Mergând regulamentar pe carosabil, cu bicicleta, o maşină era cât pe-aici să intre în mine. Este foarte uşor să scoatem 500 de lei din buzunar, dar în situaţia de faţă este iresponsabil. Avem mari probleme de siguranţă. Transportul alternativ nu este încă dezvoltat în Bucureşti, dar nu pentru că oamenii nu au biciclete, ci pentru că nu avem infrastructură, piste, nu există siguranţă şi mai e o problemă faptul că oamenii nu au unde să-şi ţină bicicletele. (...) Este iresponsabil să încurajăm astfel mersul pe bicicletă. Trebuie să facem infrastructură şi apoi să le dăm oamenilor bani de biciclete", a afirmat
Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 28 de voturi "pentru", cinci abţineri şi şase voturi "împotrivă", se mai arată în sursă.
La şedinţa CGMB au venit şi mai mulţi cetăţeni şi reprezentanţi ai societăţii civile, care au intrat pe baza unor liste, la câteva minute de la începerea şedinţei. Acum, accesul pe fiecare etaj se face pe baza unor cartele magnetice pe care le au doar angajaţii primăriei, astfel că atât jurnaliştii, cât şi cetăţenii pot intra în primărie doar însoţiţi de un reprezentant al biroului de presă. De asemenea, în sala de consiliu numărul poliţiştilor locali s-a mărit.