Europarlamentarul PMP Siegfried Mureşan a transmis Comisiei Europene o întrebare referitoare la protejarea siderurgiştilor gălăţeni de concurenţa din afara Uniunii Europene în ceea ce priveşte proiectul interconectorului energetic Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA). Demersul europarlamentarului vine după ce, în 3 mai a.c., deputatul PMP Cătălin Cristache i-a trimis prim-ministrului Sorin Grindeanu o interpelare pe acest subiect, solicitând modificarea procedurilor de achiziţie în cadrul proiectului BRUA, astfel încât originea companiilor de la care se va achiziţiona materia primă să fie limitată la statele membre ale Uniunii Europene.
Europarlamentarul Siegfried Mureşan spune într-o întrebare către Comisia Europeană: " Interconectorul BRUA presupune dezvoltarea unei legături energetice între Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, fiind co-finanţat prin Mecanismul Conectarea Europei. Prima fază a proiectului este în curs de desfăşurare, fiind prevăzută printre altele construcţia unei conducte pentru transportul gazelor de 479 km, iar procedurile de achiziţii publice sunt în stadiul final urmând ca lucrările să debuteze în 2017.
Directiva 2014/25/UE prevede că în atribuirea unor contracte există posibilitatea ca în cazul în care o ofertă conţine produse din ţări terţe într-o proporţie mai mare de 50% atunci aceasta poate fi respinsă. Directiva a fost transpusă în legislaţia românească.
Din informaţiile preliminare reiese că această condiţie nu a fost introdusă în caietul de sarcini al proiectului. Câştigarea contractului de către o companie care nu respectă clauza de mai sus ar fi în contradicţie cu obiectivul asumat de sprijinire a sectorului siderurgic european. Acest sector care generează peste 330.000 de locuri de muncă la nivel european are o importanţă strategică şi trebuie sprijinit adecvat de Uniunea Europeană. Care este evaluarea Comisiei despre această situaţie şi despre o potenţială încălcare a prevederilor Directivei 201125/UE? Ce măsuri suplimentare ia Comisia pentru a proteja sectorul siderurgic european de concurenţa, deseori neloială, din statele terţe?".
În interpelarea transmisă de către deputatul PMP Cătălin Cristache prim-ministrului Sorin Grindeanu este subliniat faptul că restricţia referitoare la selecţia companiilor de la care se va achiziţiona materia primă pentru proiectul BRUA este obligatorie, având în vedere concurenţa pe care o poate reprezenta Turcia, companiile din Asia sau alţi producători extracomunitari. Deputatul Cătălin Cristache precizează: "Este de neînţeles cum, în pofida faptului că avem legislaţie comunitară care ajută ca banii europeni să fie cheltuiţi cu prioritate de firmele europene, în condiţiile în care la proiecte similare derulate în alte ţări au fost protejaţi producătorii locali de materii prime şi echipamente, guvernul României nu asigură prioritatea producătorilor români în realizarea gazoductului. Cred că cea mai bună protecţie socială pe care o putem face este să dăm românilor de muncă, să le dăm şansa să-şi câştige pâinea prin propriul efort, nu prin ajutoare sociale. În condiţiile în care Producătorii români de conducte din oţel înregistrează scăderi constante de producţie în ultimii ani, prefigurându-se chiar posibilitatea de a fi închis acest sector industrial, considerăm că guvernul trebuie să facă o prioritate din protejarea lor şi din sprijinirea sectorului siderurgic în general, aşa cum o face toată comunitatea europeană".