Proiectul ce simplifică impozitarea investitorilor din piaţa de capital a trecut de Camera Deputaţilor

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 20 aprilie 2022

Proiectul ce simplifică impozitarea investitorilor din piaţa de capital a trecut de Camera Deputaţilor

Actualizare - Nicu Marcu, preşedintele ASF: "Prevederile noii legi dedicată pieţei de capital vor genera cu siguranţă un interes crescut în rândul celor care nu au abordat, până acum, piaţa de capital"

Prevederile noii legi dedicată pieţei de capital vor genera cu siguranţă un interes crescut în rândul celor care nu au abordat, până acum, piaţa de capital şi vor transforma bursa într-un instrument şi mai atractiv pentru finanţarea companiilor, spune Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Conform Autorităţii, legea oferă o perspectivă diferită în ceea ce priveşte dezvoltarea pieţei de capital autohtone, având în vedere că simplifică aspecte de ordin fiscal ce puteau constitui bariere pentru accesul la bursă al populaţiei. Facilităţile oferite prin intermediul noii legi vor încuraja cu siguranţă micii investitori, impozitarea la sursă ducând la o debirocratizare a declarării veniturilor obţinute din investiţiile pe piaţa de capital, dar şi la o uşurare a poverii fiscale. Mai mult, legea reprezintă un factor care va susţine implicarea pe termen lung a investitorilor de retail în tranzacţiile bursiere.

Nicu Marcu, preşedintele ASF, a declarat: "Prevederile noii legi dedicată pieţei de capital vor genera cu siguranţă un interes crescut în rândul celor care nu au abordat, până acum, piaţa de capital şi vor transforma bursa într-un instrument şi mai atractiv pentru finanţarea companiilor. Autoritatea de Supraveghere Financiară a contribuit la conturarea acestui nou cadru legal, cu implicaţii semnificative pentru dezvoltarea pieţei de capital pe termen lung. Din aceste considerente, este de remarcat largul consens în ceea ce priveşte implicarea în realizarea acestei legi".

---

Actualizare - Horia Gustă, preşedintele AAF: "Investitorii, companiile şi economia românească primesc din partea clasei politice un imbold de a continua dezvoltarea, într-un ritm mai accelerat decât până acum"

Prin proiectul adoptat astăzi, investitorii, companiile şi economia ţării noastre primesc din partea clasei politice un imbold de a continua dezvoltarea, într-un ritm mai accelerat decât până acum, spune Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), entitate ce a susţinut proiectul ce vizează simplificarea impozitării câştigurilor de capital.

Horia Gustă a declarat: "Decizia luată astăzi de Parlamentul României este benefică, aşteptată ani de zile de toţi jucătorii din această piaţă. Investitorii sunt încurajaţi să vină în piaţa de capital şi să-şi sporească investiţiile, beneficiind de facilităţile pe care le oferă piaţa, asset managerii au un argument în plus în atragerea de noi bani din piaţă, iar companiile interesate de piaţa de capital au un motiv în plus pentru a se gândi că bursa este o soluţie sănătoasă şi transparentă de finanţare a dezvoltării. Decizia de astăzi este în acelaşi timp o dovadă de maturitate a întregii clase politice din România. Azi, investitorii, companiile şi economia românească primesc din partea clasei politice un imbold de a continua dezvoltarea, într-un ritm mai accelerat decât până acum. Este un pas important către creşterea pieţei de capital, o încurajare a românilor care vor să transforme economiile în investiţii, o soluţie pentru atragerea de bani din piaţă în economie".

---

Actualizare - Claudiu Mureşan, senator USR: "Debirocratizarea şi simplificarea legislaţiei în domeniu sunt cele mai sigure căi de a uşura accesul a cât mai multor români pe piaţa de capital"

Debirocratizarea şi simplificarea legislaţiei în domeniu sunt cele mai sigure căi de a uşura accesul a cât mai multor români pe piaţa de capital, spune senatorul USR Claudiu-Marinel Mureşan, membru al Comisiei de buget, finanţe, bănci şi piaţă de capital, unul dintre iniţiatorii proiectului adoptat astăzi de Camera Deputaţilor.

Claudiu Mureşan ne-a transmis: "Piaţa de capital trebuie să devină şi în România o sursă serioasă de finanţare pentru companiile româneşti. Debirocratizarea şi simplificarea legislaţiei în domeniu sunt cele mai sigure căi de a uşura accesul a cât mai multor români pe piaţa de capital. Aşteptăm o creştere a gradului de colectare a taxelor din câştigurile de capital şi, în acelaşi timp, investiţii mai predictibile şi mai durabile de care să profite companiile şi cei care investesc în acestea".

---

Actualizare Radu Hanga, preşedintele BVB: "Credem că atât impozitarea diferenţiată a profiturilor, cât şi reţinerea la sursă a impozitelor generate de câştigurile de capital, vor avea un impact major asupra dezvoltării bursei româneşti"

Impozitarea diferenţiată a profiturilor şi reţinerea la sursă a impozitelor generate de câştigurile de capital, măsuri prevăzute în proiectul de lege adoptat astăzi de deputaţi, vor avea un impact major asupra dezvoltării bursei româneşti, consideră Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.

Domnia sa a spus: "Piaţa de capital a înregistrat progrese mari în ultimii ani, atât în ceea ce priveşte apropierea bursei faţă de antreprenorii locali, cât şi în privinţa atractivităţii pentru populaţie, pentru români. Credem că atât adoptarea impozitării diferenţiate a profiturilor, cât şi reţinerea la sursă a impozitelor generate de câştigurile de capital, vor avea un impact major asupra dezvoltării bursei româneşti. Ne apropiem astfel tot mai mult de investitori şi îi stimulăm să investească în companiile locale listate pentru că astfel creşte capacitatea de finanţare a acestora. Ne bucură sprijinul pe care îl primim din partea instituţiilor Statului Român în demersurile noastre, obiectivul comun fiind dezvoltarea economiei româneşti".

---

Actualizare Adrian Tănase, directorul general al BVB: "Vrem să încurajăm populaţia să fie mult mai prezentă în piaţa de capital şi, astfel, să facilităm accesul companiilor româneşti la finanţare"

Prin simplificarea impozitării investitorilor, vrem să încurajăm populaţia să fie mult mai prezentă în piaţa de capital şi, astfel, să facilităm accesul companiilor româneşti la finanţare, a spus Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Reprezentantul operatorului pieţei noastre de capital declarat: "Ne bucură decizia Camerei Deputaţilor care astăzi, la şase luni de la depunerea în Parlament a iniţiativei legislative, a făcut mult mai facil accesul potenţialilor investitori la piaţa de capital. Pentru că la asta se rezumă în definitiv iniţiativa de simplificare a impozitării investitorilor: să încurajăm populaţia să fie mult mai prezentă în piaţa de capital şi, astfel, să facilităm accesul companiilor româneşti la finanţare. Votul de astăzi, precum şi tot procesul prin care a trecut această iniţiativă legislativă, sunt o confirmare a utilităţii şi relevanţei demersului nostru pentru toţi jucătorii din piaţă. Le mulţumesc tuturor celor care au crezut în necesitatea acestui proiect legislativ, iniţiatorilor legii şi tuturor susţinătorilor".

---

Iniţiativa vizează reţinerea la sursă a câştigurilor din tranzacţii şi impozit între 1% şi 3%, în funcţie de perioada de deţinere

Proiectul va fi trimis spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis, urmând ca prevederile să intre în vigoare începând de anul viitor

Proiectul ce implică eliminarea interacţiunii investitorilor cu fiscul şi reducerea impozitării câştigurilor obţinute din tranzacţiile bursiere a trecut astăzi de Camera Deputaţilor şi va fi trimis spre promulgare de către preşedintele Klaus Iohannis, urmând ca prevederile să intre în vigoare începând de anul viitor.

Proiectul propune implementarea unui sistem de impozitare la sursă pentru investitorii individuali, ce implică reducerea impozitului de la 10%, cât este în prezent, la 1% pe câştigul din transferul titlurilor de valoare deţinute mai mult de un an, şi 3% pe câştigul din transferul titlurilor de valoare deţinute mai puţin de un an, fără ca pierderile să mai fie compensate sau declarate.

Practic, brokerii sau administratorii de fonduri vor calcula, reţine, declara şi plăti pentru clienţi impozitele datorate statului de către aceştia aferente câştigurilor obţinute din tranzacţiile bursiere, plăţile urmând să se facă lunar, după cum reiese din proiectul de lege.

Conform iniţiatorilor proiectului, ce sunt din întregul spectru politic, măsurile propuse vor duce la creşterea numărului investitorilor persoane fizice, atât în mod direct cât şi prin fondurile de investiţii. Totodată, se are în vedere şi creşterea eficienţei şi a gradului de colectare la bugetul statului a taxelor din câştigurile de capital.

De asemenea se estimează că, prin măsurile fiscale propuse, în termen de trei - cinci ani, baza de impozitare va creşte exponenţial, iar impactul financiar la bugetul de stat va fi în mod categoric pozitiv, atât din perspectiva dezvoltării companiilor pe termen lung, ceea ce înseamnă locuri de muncă, cât şi a încasărilor mai mari de taxe şi impozite.

Informaţiile şi calculele care argumentează proiectul de lege au fost obţinute în urma consultărilor derulate cu Bursa de Valori Bucureşti, Asociaţia Administratorilor de Fonduri, Asociaţia Brokerilor şi emitenţi din piaţa de capital, conform expunerii de motive a proiectului.

Opinia Cititorului ( 47 )

  1. Noua metodologie de impozitare vine cu 1-2 ani mai tarziu decat ar fi trebuit ca sa fie in folosul actionarilor.

    1. Cum sa fie in folosul actionarilor cand pierderea ta nu se mai poate compesa.

      Exact.

      O țeapă trasă investitorilor de retail. 

      Este o lege foarte buna! N-are legatura cu 1-2 ani.

      Acum pasul urmator ar fi educatia. Daca s-a bagat ora de rrrrreligie in scoli, pai ar fi de bun-simt sa se bage si o ora de educatie financiara, cu focus pe burse. De la gimnaziu, ca sunt copii destepti care stau toata ziua pe smartphone pe jocuri. Si tot asa, in mijlocul zilei, nu prima sau ultima ha ha

    de unde va creste exponential baza de impozitare?!?

    fondurile de pensii nu sunt impozitate ca in legea asta 

    iar tranzactiile PF sunt 2-3 lei zilnic iar acum o sa fie 3-4 daca se mai strang zece mii de noi investitori 

    cei care vin sunt hit&run,ati vazut sondajul prezentat pe aici,aia vorfi descurajati cu 3% fara pierderi compensate 

    lichiditatea scade,impozitele si mai mult

    e bine pentru astia vechi care suntem pe buy&hold dar foarte putini,oricum ne spun toti ce fraieri suntem ca strategia asta e moarta :)) 

    1. Bravo! Au reușit să doboare BVB, adică putini investitori

      Impozitarea cu retinere la sursa e o hotie, parctic imi ia mie din suma disponibila pentru investit, la fiecare profit realizat, pe cand, pana acum, ma puteam folosi de acei bani si aveam termen pana la jumatatea anului urmator sa imi achit taxele. Deci ce aduce acest proiect nou?? Bani mai putini pentru investit odata cu retinerea la sursa, lichitate mai mica prin descurajarea detinerii pe perioade mai scurte de 1 an (lichiditate care chiar asa pe Romania era groaznica) si pieredere banilor prin necompensarea pierderilor (la bursa nu e doar castig mereu, poate doar pentru cine are stiri din interior). Deci, dle Hanga, cum oare acest proiect va ajuta la dezvoltarea bursei??? Voi ganditi inainte sa faceti ceva?? Parca numai ce ati scazut comisioanele la traderi pentru cei care fac day trading, ca sa incurajati lichiditatea pe bursa, acum veniti cu impozit la sursa mai mic pentru cine detine peste 1 an???

      Mai oameni buni,cand s-a facut lobby pentru lege erau in poza la parlament toti la stanga si dreapta capitanului de banda dragoi.Ce era sa iasa bun si pentru cine?Ce a iesit bun vreodata pentru piata de la trupa aia stransa in jurul personajelor de teapa aluia?

      corect.

      Si la pesoanele juridice e tot cu retinere la sursa 1% sau 3% si fara deducerea pierderilor?

      Legea nu este constitutionala. 

      citeste articolul,scrie ca se aplica 'investitorilor individuali'

      modificarile sunt la articolele care privesc impozitul pe venit al persoanelor fizice,mai precis venitul din investitii

      persoanele juridice nu erau nici pana acum impozitate cu 10% ,ce sa mai spunem sa fie pe venit! 

      Asa este si la microintreprinderi, cu mentiunea ca pierderile ajusteaza profitul companiei, fara legatura cu baza de calcul a impozitului.

      Acum cat este impozitul daca investesti la bursa prin SRL ? .. 1 sau 3 % ? Poti sa investesti pe bursa din USA prin SRL cu acest nivel de impozitare?

      un SRL sau SA care vinde actiunile cumparate de pe BVB in mai putin de un an sau mai mult de un an este impozitat tot cu 1% sau 3% cu retinere la sursa, ca doar tranzactioneaza tot prin SSIF?

    Asta chiar e o lege buna!

    1. e cu dedicatie. orchestrata de niste baieti care nu vor sa plateasca impozit pe profit realizat la bursa. primi beneficiari sunt cei cu gratuitele.

      aia cu gratuitele iau o mare teapa cum s-a verificat deja

      ar trebui sa astepte un an ca sa plateasca 1% 

      iar pentru ca dau doar gratuite firmele lor s-au cam dus in cap zeci de procente 

      ce folos ca platesc 1% in loc de 10% pe profit 0,7 lei in loc de 1 leu?!in care caz au mai mult profit?ori ei mor de grija statului? 

      Cu dedicatie sau fara, pentru cei care investesc pe bursa cum trebuie si au profit, e un castig.

      Pe bursa nu intodeauna castigi, asa ca pierderea mea nu se compenseaza ceea ce inseamna ca doar statul castiga.

      De aia sau premiat șefii BVB ai Sifurilor și Bnet.

      Perfect de acord cu cele spuse.

      nu e vorba cu aia de iau gratuite la petarde, ci de cei din societatile unde se fac asanumitele fidelizari. acolo nu sunt prabuselnite, doar sifonari

    Sunt doua aspecte, tu vei pierde si pierderea iti va ramane tie, orice castig va fi impozitat imediat, da poate ca impozitul este mai mic, dar banii tai iti vor disparea imediat. Ramanand cu pierderea inseamna ca impozitul tau devine si mai mare. Nu vorbesc de meseriasi, vorbesc de lumea de rand.

    1. La deschiderea bursei in Romania era acelasi sistem de impozitare si era foarte bun. Faceam multe tranzactii zilnic iar mijlocul de informare era ziarul care venea dimineata la chiosc.Stiam in orice moment de cati bani dispun ,daca sunt pe plus sau minus si nu aveam treaba cu nici o declaratie sau cu fiscul .Castigam mai mult si castiga si statul

      Nu vorbeam de meseriasi ca tine, vobeam de oamenii de rand. Daca intra intr-un moment prost pe bursa vor avea numai pierderi sau isi vor tine actiunile si banii blocati mai multi ani, cel putin 1 an sau isi asuma pierderea. Da, numai ai treaba cu declaratia si fiscul.

      cum,tu nu stii ca aproape toti pe burse castiga?!mai arunca si tu un ochi pe NFLX,PATH,pline de meseriasi cu diplome fundmanageri

      daca ai pe extern sau ai chirii tot trebuie sa depui declaratia si atunci ce au economisit fiscul?

    Deci voi aşteptați o creştere a gradului de colectare a taxelor din câştigurile de capital.

    Asta spune despre deputați că nu știu nimic despre piața de capital.

    Investitorii de retail cu pierderile reportate rămân. 

    1. Asa-i in orice afacere si castigi si pierzi.Trebuie sa ai grija la castig, sa fie mai mare ca pierderea...

      Doar că de acum pierderea nu se mai recuperează din profitul viitor.

      Statul merge doar la câștig iar tu rămâi cu pierderea. 

      Nu este fer intr-o afacere.

      În ce țară dezvoltată ai văzut sistemul ăsta de impozitare fără recuperarea pirderilor? 

    De modificarea asta nu se pot plange decat speculatorii foarte, foarte slabi. In rest, speculatorii cat de cat de succes si investitorii pe termen lung nu au decat de castigat. Sa ne uitam la un exemplu (cel mai nefavorabil):

    In anul 1 se obtine o pierdere de 10.000 de lei net la nivel de an. pierderea neta este formata din 20.000 pieredere si 10.000 profit. Pe noul sistem vei plati 300 de lei impozit in anul 1 si nu poti reporta pierederea. In anul 2 se obtin 20.000 de lei profit din 30.000 tranzactii profitabile si 10.000 tranzactii pierzatoare. Se va datora si in cazul iasta un impozit. de 900 de lei. In total 1200 de lei de plata pentru cei 2 ani 

    Pe vechiul sistem, nu datorezi nimic in anul 1 si reportezi o pierdere 10.000 lei pierdere neta. In anul 2, din profitul net de 20.000 deduci 10.000 si datorezi impozit 1000 de lei. Deci in cazul cel mai nefavorabil, cu 3% impozitare, platesti cu 20% mai mult in primii 2 ani. Impingand lucrurile la extrem si presupunand ca tot profitul a fost facut in luna ianuarie in fiecare dintre cei 2 ani, poti sa acuzi ca ai un cost de oportunitate care, la un IRR de 20%, ar putea fi calculat ca 10.000*20%*3% (=60) x 2 + 30.000*20%*3% (=180) = 240 lei pentru cei 2 ani. deci o pierdere de 1200-1000+240 = 440 de lei pentru acesti 2 ani adusa de noul sistem. 

    Dar ajungem si in anul 3 in care ne revenim la normal. Obtii 35.000 net din 55.000 profit si 20.000 pierderi. Platesti pe noul sistem 1650 lei impozit, fata de 3500 pe vechiul sistem. Presupunem din nou ca tot profitul s-a facut in ianuarie, deci mai ai un cost de oportunitate de 55.000*20%*3%=330 lei.  

    Facand calculele, in cei 3 ani, obtii o economie de (3500-1650)-440-330=580. Acesta este cel mai advers scenariu si ia in calcul impozitarea cu 3%. La 1% iese si mai bine. Cine are rezultate mai proaste decat astea, ar trebui sa se retraga de pe bursa. La bursa vrei sa obtii profituri, nu pierderi cu nemiluita si chiar daca pot exista ani prosti, nu pot fi doar ani prosti. 

    Spuneam la inceput ca schimbarea este defavorabila doar speculatorilor slabi. Sa luam un speculator slab care realizeaza 2000 lei profit net din 10000 profituri si 8000 pierderi (unul bun ar avea 10000 profituri si 2500 pierderi). Pe vechiul sistem platea impozit 200 de lei. Pe noul sistem plateste 300. Da, asta pierde. Dar la rata asta de 1:0.8 numai speculator de succes nu este 

    1. Ai scris carnati presupunand ca ai inteles cum se face stabilirea castigului si pierderii pe noua lege.Mai citeste cu reportarea pierderilor de la an la an.

      Pe burse treaba e simpla la capitolul asta-90% dintre speculatori pierd bani dar nu exista bursa fara speculatorii care sa miste sandramua!Sau exista BVB-chestia aia in forma de bursa despre care se exprima alde aia citati in articole care au facut 15 tranzactii impreuna!Si au rezultate practice la polul opus teoriilor enuntate. 

      multumim WB pentru efortul si timpul depus pentru acest exemplu!

      nu stiu cati din forumul asta au putut sa te urmareasca in calcul si nu vreau sa ofensez pe nimeni cu aceasta dilema a mea. 

      tentatia sau promisiunea ca pierderile puteau fi recuperate/deduse din castigurile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi, faceau pe multi sa ...persevereze. era clar un confort psihologic.

      acum ramane de vazut ce se va intampla cu lichiditatea!  

      poti fi sigur ca am inteles. dar te las pe tine cu intelegerea ta, eu stiu exact ce am de facut pentru a fructifica acest cadou facut de stat. despre speculatorii care, in medie, pierd 90% numai bine. peace bro, nu mai fi furios ca dauneaza sanatatii

      :)) fin!

      deducerea pierderilor insemna o recuperare de 10%, dar 90% tot pierdere era. nu cred ca o pierdere de 90% fata de 100% te poate transforma dintr-un investitor prost intr-unul bun. cum nu cred ca o va face nici o reducere a impozitului de la 10 la 3%/1%. aia care erau buni la 10% vor fi si la 3%, cei care erau prosti la 10%, vor ramane la fel de prosti si la 3%

      Cand am plecat din Romania v-am lasat saraci si prosti...

      Cand m-am intors v-am gasit mai saraci si mai prosti. 

      Calculele nu stau chiar asa.

    Acum ca aflaram din articol si efectele estimate de specialistii bursei putem fi siguri ca realitatea va arata fix invers. Ca de obicei!

    Asteptam si opinia lui D Paul ca el are experienta in (ne) facutul de tranzactii.  

    1. Pe termen mediu bursele vor scadea.cu ce ma ajuta impozitul mai mic daca peste 2 ani cotatia actiunilor va fi mai jos?

      cum o sa te ajute? prin masura asta scade si mai mult lichiditatea deci probabil si cotatiile, in special pe actiunile cu rulaje mici(gen Aero). Vor fi lovite si alea care mai misca cat de cat pentru ca fondurile au tremurici sa mai cumpere la preturile astea si cu ce se intampla in economie.

      in mod normal, nu prea ar trebui sa faci specula pe Aero. Aia nu e pentru asa ceva, este pentru nou-veniti. Specula se face pe cele mari.

    o idee foarte misto, BRAVO !

    La o asa veste buna de ce piata nu a sarit cu 10%?

    1. Romănul cărcotaș ca întotdeauna ducețivă în USA ,UE unde te impoz de te arde fundul sau la bancă sau fă,ți propia afacere să vz atunci ce bn este dar voi vreți să speculați cu 1000 se lei să căstigați 10000 de lei ca la Caritas,dacă evaluezi bn o soc stai pe ea un an ,doi și nu pierzi dacă nu speculează pe flașnete tip Aero și cu asta basta că m am săturat de manglii care dau din gură că nu mai au semințe de spart.

      Am 26 ani pe piata de capital timp in care am prins diverse moduri de impozitare,iar cel care sa aprobat astazi si care a mai fost cu ceva ani in urma este cel mai bun pentru investitori.Carcotasii de ocazie sunt pasageri in piata si nu trebuie luati in considerate pentru cometariile tip"Gica contra"

      Uite ca nu vreau sa plec si tranzactionez unde vreau eu si nu unde vrei tu.

      Nu vorbea nimeni de specula cu 1.000 lei pe BVB.

      Uite ca la fiecare raportare financiara trimestiala trebuie uneori sa rebalansezi portofoliu pe piata principala. De Aero nu vorbesc ca aia nu e piata reglementata cum trebuie vezi cazurile MAM,Claim,Hunt,Milk,AG,Nrf,Hai ,Roc1,Biow,Cab,Reit,Aab,Bona si Frb. In toate astea se premiaza conducerea se fac majorari de capital cu nemiluita si vinde conducerea in piata de omoara piata. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb