• Cursul de schimb avut în vedere la realizarea proiectului de buget pe 2010 este de 4,20 lei/euro
Proiectul de buget pentru anul 2010, aflat în lucru la Ministerul Finanţelor, se bazează pe o creştere economică de 0,5 la sută, anul viitor, şi pe o inflaţie medie de 3,7 la sută, conform Scrisorii cadru privind contextul macroeconomic, metodologia de elaborare a proiectelor de buget pe 2010 şi a estimărilor pentru anii 2011-2-13, precum şi limitele de cheltuieli stabilite de ordonatorii principali de credite. Creşterea economică se va intensifica începând din 2011, când va ajunge 2,4 la sută, 2012 - 3,7 la sută şi 2013 - 4,4 la sută, inflaţia medie urmând să scadă la 2,5 la sută, până în 2013, informează Agerpres.
Cursul de schimb avut în vedere la realizarea proiectului de buget pe 2010 este de 4,20 lei/euro, faţă de un curs de 4,25 lei/euro, pe care a fost fundamentat bugetul din 2009. Estimările pentru următorii ani vizează un curs de schimb de 4,17 lei/euro în 2011, 4,12 lei/euro în 2012 şi 4,07 lei/euro în 2013.
De asemenea, pentru 2010 se vor avea în vedere menţinerea salariilor la nivelul anului 2009, precum şi alte măsuri de reorganizare a sectorului bugetar. Şi contribuţiile de asigurări sociale se vor menţine la nivelul actual. Potrivit documentului, ordonatorii de credite vor trebui să aibă în vedere măsuri de reducere a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, astfel încât acestea să se situeze sub nivelul din 2009. Proiectul bugetului pe anul 2010 se află în lucru la Ministerul Finanţelor, urmând ca, în cel mai scurt timp, să fie definitivat şi trimis Parlamen-tului, a declarat primul-minis-tru Emil Boc, ieri, la postul public de radio.
Punct de vedere a preşedintelui CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu privind anunţul preşedintelui Traian Băsescu de majorare a taxei cu valoare adăugată în 2010: "Orice majorare de taxă în condiţii de criză întârzie redresarea economică şi consider că este o măsură anti-economică. Mărirea TVA va crea o presiune financiară asupra producătorilor care au nevoie de credite mai mari".
• Pogea: În cazul neatingerii ţintei de deficit, ne vom uita şi la TVA
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a anunţat ieri, după şedinţa de Guvern, că deocamdată Executivul nu a luat în calcul creşterea TVA în proiecţia bugetară pe 2010, dar în cazul în care ţinta de deficit nu va fi atinsă, atunci o majorare a TVA ar putea fi posibilă. "Avem în vedere creşterea veniturilor în PIB, care la noi este de doar 31,8 la sută, faţă de o medie de 40 la sută în zonă. Vom păstra cota unică, dar dacă se va lua în calcul TVA-ul, asta în cazul în care deficitul de 5,9 la sută este nesustenabil, ceea ce nu avem motive să credem, o vom face public", a spus Pogea.
De asemenea, Şeful Executivului a confirmat marţi că nu au avut loc discuţii în Guvern cu privire la majorarea TVA. "Aceste discuţii nu au avut loc în Guvernul României", a subliniat şeful Executivului. Întrebat dacă Guvernul are în vedere majorarea TVA din 2010, Boc a spus că nu s-a avut în vedere nicio discuţie, pentru că nu s-a putut lucra încă la finalizarea proiectului de buget pentru anul 2010.