Proiectul de lege al PSD care amână ratele - aprobat de Senat

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 aprilie 2020

Proiectul de lege al PSD care amână ratele - aprobat de Senat

Proiectul de lege promovat de social-democraţi care prevede amânarea ratelor bancare a fost aprobat, ieri, în plenul Senatului.

Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD, ne-a spus că iniţiativa legislativă urmează să intre vineri pe ordinea de zi a plenului Camerei Depuaţilor. Tot atunci se intenţionează şi votarea legilor "anti-cămătărie", promovate de senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir. Ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, for decizional în ambele cazuri, va fi stabilită astăzi, de Biroul Permanent.

Textul de lege care amână achitarea ratelor se adresează atât instituţiilor de credit, cât şi IFN-urilor şi colectorilor de creanţe. Iniţiativa legislativă vizează: "Obligaţia de plată a ratelor scadente, dobânzilor şi comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori, până la data intrării în vigoare a prezentei legi intră sub incidenţa moratoriului şi se suspendă, la cererea debitorului, până la 30.09.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturităţii creditului.

Dobânda datorată de debitori, corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată, nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare.

Orice proceduri de executare silită, inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel, începute până la data intrării în vigoare a prezentei legi intră sub incidenţa moratoriului şi se suspendă până la 30.09.2020".

Pentru prevederile textului de lege sunt eligili şi debitorii care se află în procedură de executare silită, în procedură de dare în plată sau în orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit.

De suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor beneficiază, de asemenea, IMM-urile, alţi profesionişti persoane fizice, persoane juridice, comercianţi, precum şi profesiile liberale, care îndeplinesc cumulativ anumite condiţii.

Motivarea iniţiativei legislative precizează: "Este necesară susţinerea mediului de afaceri prin implementarea unor măsuri-fiscal bugetare pentru susţinerea sectoarelor economice puternic afectate de reducerea activităţii, de aceea pe lângă suspendarea, la cerere, a obligaţiei de restituire a împrumuturilor şi dobânzilor aferente pentru creditele contractate de către persoanele fizice şi companii, această propunere legislativă trebuie să fie aplicabilă şi în cazul contractelor de leasing".

PSD a depus în 19 martie, în Parlament, proiectul de lege care prevede suspendarea, la cerere, a tuturor obligaţiilor de plată către bănci. Senatorul Daniel Cătălin Zamfir a anunţat, recent, că PSD intenţionază să amendeze textul ordonanţei amânării ratelor cu următoarele amendamente:

- Numărul de luni cât se suspendă ratele se adaugă la sfârşitul perioadei de creditare fără dobânzi, taxe sau comisioane în plus;

- Se suspendă orice procedură de executare silită pe perioada îngheţării ratelor;

- Prevederile legii se aplică tuturor debitorilor, persoane fizice şi companii, afectaţi de criza actuală.

Guvernul a aprobat, luni seara, pentru a doua oară, ordonanţa care amână pentru până la nouă luni plata ratelor bancare, cu capitalizarea dobânzii aferente sumelor suspendate la plată, mai puţin în cazul creditelor ipotecare. Actul normativ a produs controverse aprinse, atât în rândul consumatorilor, cât şi pe piaţa întreprinzătorilor, în contextul în care, iniţial, prevedea amânarea ratelor doar pentru debitorii fără restanţe, afectaţi direct sau indirect de efectele crizei Coronavirus. Ultima formă a Ordonanţei arată că restanţierii la bănci îşi pot aduce împrumutul la zi înaintea depunerii cererii. Totodată, s-a prelungit termenul de depunere a cererilor cu până la 45 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei.

Consumatorii consideră că actul normativ este, încă, neclar şi aşteaptă adoptarea legii din Parlament. Totodată, Daniel Zamfir a declarat că Ordonanţa de Urgenţă va fi respinsă de parlamentari.

Dănescu, ARB: "Măsurile individuale ar fi fost cea mai bună administrare a resurselor financiare"

Bancherii sunt de părere că abordarea individuală a clienţilor afectaţi de pandemie ar fi, de fapt, cea mai corectă şi eficientă pentru soluţionarea reală a dificultăţilor financiare pe care le au consumatorii, o lege în acest sens afecând lichiditatea sistemului bancar.

Măsurile individuale şi analiza dosarului de credit al fiecărui client, a necesităţii fiecăruia, ar fi fost cea mai bună administrare a resurselor financiare, susţine preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, într-o emisiune televizată, citat de Agerpres: "Cu soluţii generalizate nu reuşim să tragem, eu ştiu, un «Pat al lui Procust» prin care să alocăm resursele atât de preţioase, în perioada care urmează, egal la toată lumea, fără niciun fel de diferenţiere şi de aceea spuneam noi că măsurile individuale, analiza fiecărui client, a necesităţii fiecăruia erau cea mai bună administrare a resurselor financiare. Înţelegem foarte bine că a fost o precipitare şi că piaţa avea nevoie de această, hai să spunem, liniştire, printr-o măsură generală. Înţelegem foarte bine lucrul acesta, dar, totuşi, dacă acordăm această facilitate înainte de a şti să o măsurăm, exemplu pe nouă luni, asta ar însemna, dacă nu ar fi nevoie de această distanţă în timp, de nouă luni, ar însemna că am aruncat o resursă înainte de a şti pe ce perioadă trebuie plasată şi în perioada următoare această resursă să nu fie disponibilă acolo unde este necesar".

Potrivit acestuia, în perioada următoare va fi o luptă foarte puternică la nivel mondial pentru resurse financiare, iar cei chemaţi şi responsabili să administreze aceste resurse de data aceasta sunt băncile: "Dacă în 2008 băncile au fost o problemă pentru criză, astăzi băncile reprezintă soluţia la criză. Acestea fiind spuse, cei care sunt chemaţi şi înţeleg să administreze resursa exact acolo unde este nevoie, exact pe măsura în care necesitatea se propagă în timpul crizei, acestea sunt băncile".

El a precizat că nu banca va decide perioada de amânare a plăţii ratelor la un credit, ci clientul, însă crede că majoritatea va opta pentru termenul maxim.

Reprezentantul ARB a menţionat că au existat "nişte consultări" între reprezentanţii sistemului bancar şi Executiv, iar soluţiile prezentate de bănci au mers pe o perioadă mai scurtă şi pe posibilitatea de a nu aloca resurse şi celor care nu au nevoie.

Pachetul cu cele patru texte de lege "anticămătărie" cuprinde Legea de protecţie a consumatorilor împotriva dobânzilor excesive; Legea de protecţie a consumatorilor împotriva executărilor silite abuzive şi intempestive; Legea de protecţie a consumatorilor împotriva cesiunilor speculative de creanţe (retractul litigios) şi Legea de protecţie a consumatorilor împotriva riscului valutar (conversia).

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. de ce nu scrieti si despre initiativa idioata populista pt atragerea de voturi a suspendarii chiriilor pt spatiile comerciale care-si desfasoara activitatea. De unde sa-si plateasca proprietarii sumedenia de taxe si impozite pe venit si a taxelor locale? Se desfiinteaza impozitele aferente suspendarii chiriilor PSD-isti hoti si mincinosi? A-ti furat tara 30 de ani, a ti vindut o si acum o faceti pe populistii amestecindu va in afacerile oamenilor, voi care sinteti numai politicieni platiti din impozitele noastre?

    1. Scrie clar in contract ca, in caz de forta majora (adica exact situatia in care ne aflam) chiria se suspenda.

      Doar n-oti vrea sa incasati chirie si din spatiile care stau inchise din motive de stare de urgenta.

      Proprietarii trebuie sa plateasca din profit taxele sau sa negocieze direct cu autoritatile locale care le-au permis sa tranteasca mall-uri in mijlocul oraselor.  

      A ZIS BINE , CINE A ZIS , IERI-ALALTAIERI , LA O TELEVIZIUNE : INTERESELE POLITICULUI , AU CONTAT MAI MULT DECAT INTERESELE POPORULUI , IN ULTIMII 30 DE ANI !!!! A MURIT CEAUSESCU , DAR I-AU RAMAS COPIII !!! O ADUNATURA DE JIGODII , PRIPASITE DE AIUREA , AU AJUNS SA HOTARASCA , IN NUMELE ''''''' ROMANIEI '''''' !!! DE FAPT , ROMANIA , SANT ''''''' EI '''''', NU NOI !!! NU MUNCITORII CHINUITI , NU PENSIONARII AMARATI , CI ''''''' EI ''''''!!! NU UITATI CA , ANUL ASTA , E ELECTORAL , SI ''''''' EI ''''''', AU NEVOIE DE VOTURI !!! TOPORUL , O SA CADA PE URMA , IN ANII VIITORI : MARIRI DE IMPOZITE , DE TAXE , DE TVA-URI , etc !!! O SA ZICA : ROMANIA , E PE MARGINEA PRAPASTIEI !!! ADUSA DE CINE ??? ''''''' TARA '''''', ARE NEVOIE DE BANI , LA BUGET !!! OARE , CINE E TARA ??? CINE V-A BENEFICIA DE BANI ??? TOT BUGETARII , PE CARE NU-I DERANJEAZA NIMENI ??? TOT ''''''' SPECIALIII '''''' ??? IN PRIVINTA AMANARII RATELOR : DE CE SA NU PLATEASCA DOBANZILE LA RATE , CEI CARE AU LUAT UN CREDIT ??? PAI , CE FACEM AICI ??? DISCRIMINARE ??? AI SCUIPAM IN OBRAZ , PE CEI CARE NU AU CREDITE LUATE ??? CA , ASA VREA ZAMFIR ??? EL SI PIPEREA INTARATA PERMANENT , LUCRURILE IN SENATUL ROMANIEI !!! TI-AI LUAT CREDIT , PLATESTE-L NENE , NU INCERCA SA SMECHERESTI !!! CA ROMANIA , SE PARE CA , E PLINA DE SMECHERI !!!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb