Senatul a adoptat proiectul de lege privind parteneriatul public-privat, care prevede stabilirea unui cadru juridic necesar pentru crearea de locuri de muncă şi atragerea de investiţii străine, conform unui comunicat de presă.
Principalele modificări sunt cele care vizează modul de iniţiere a proiectului de parteneriat public-privat instituţional şi contractual,modul de constituire a societăţii de proiect, posibilitatea utilizării fondurilor publice şi a celor europene, regimul public şi regimul garanţiilor ce pot fi constituite de compania de proiect, prevederile din conţinutul contractului de parteneriat public-privat, clauzele minimale ale contractului şi durata acestuia. Un element de noutate ar fi faptul că societatea va putea avea ca acţionari fie partenerul public şi cel privat sau doar partenerul privat în situaţia unui parteneriat public - privat contractual.
Parteneriatele public-private sunt şansa României de a atrage investitori străini, consideră senatorul Alexandru Cordoş. La ultima vizită a unei delegaţii chineze de la Ghezouba International Engineering Co (CGGC) la Cluj, senatorul Cordoş a declarat că: "În prezent există o deschidere guvernamentală şi politică pentru atragerea investitorilor străini, putem beneficia de pe urma dezvoltării unui parteneriat public-privat, însă e nevoie în prealabil de schimbarea legislaţiei".
"Am votat pentru adoptarea proiectului de lege care vizează parteneriatul public-privat pentru că este necesară existenţa unui cadru legislativ care să permită desfăşurarea acestui mecanism. Comisia Europenă pune un accent deosebit pe absorbţia fondurilor europene prin intermediul acestor parteneriate. Astfel, vom putea dezvolta mai multe proiecte de infrastructură", a mai spus senatorul Alexandru Cordoş.