PROIECTUL HIDROELECTRICA  MHC Poiana Ruscă va fi implementat cu sprijinul financiar al granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia

G.B
Companii / 23 noiembrie 2021

 MHC Poiana Ruscă va fi implementat cu sprijinul financiar al granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia

MHC Poiana Ruscă unul dintre proiectele Hidroelectrica a fost calificat cu succes pentru a fi implementat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE si Norvegiene în valoare de 462.000 de euro. Scopul Proiectului este de a creşte ponderea producţiei de energie regenerabilă în mixul energetic total alţării noastre, în conformitate cu strategia şi politicile UE prin promovarea resurselor regenerabile (hidro) şi reducerea emisiilor de CO2, prin dezvoltarea potenţialului hidroenergetic al debitului de servitute evacuat în aval de barajul Poiana Ruscă şi construirea unei noi centrale de producere a energiei din surse regenerabile complet automatizată, cu o capacitate instalată de 281 kW care va genera o producţie anuală estimată de energie de 1.534,34 MWh/an, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, Granturile SEE şi Norvegiene sunt finanţate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Granturile au două obiective - de a contribui la o Europă egală, atât din punct de vedere social, cât şi economic - şi de a consolida relaţiile dintre Islanda, Liechtenstein şi Norvegia şi cele 15 state beneficiare din Europa. Obiectivul granturilor este de a reduce disparităţile sociale şi economice şi de a consolida relaţiile bilaterale. Acest lucru consolidează piaţa internă, conducând la o Europă mai prosperă.

Prin implementarea acestui Proiect, Hidroelectrica, beneficiind de sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE şi Norvegiene 2014-2021, în cadrul "Programului de Energie din România", va putea dezvolta o nouă capacitate regenerabilă cu cele mai bune rezultate datorită experienţei sale în dezvoltarea şi implementarea proiectelor hidroenergetice greenfield.

Hidroelectrica este cea mai importantă companie românească de producere a energiei electrice cu o lungă istorie în operarea hidrocentralelor, urmărind dezvoltarea în continuare a unui sistem energetic durabil, axat pe realizarea obiectivelor sale strategice, conturat în aşa fel încât să maximizeze oportunităţile de progres.

Hidroelectrica şi-a declarat intenţia de a-şi urma interesul în domeniul energiei regenerabile, păstrând eticheta de companie 100% verde în centrul valorilor sale.

Toate proiectele de dezvoltare ale companiei au ca punct de convergenţă tehnologii de producţie ecologice şi durabile şi rămân în mare parte destinate sectorului hidroenergetic şi dezvoltării potenţialului hidroenergetic naţional.

Hidroelectrica a depus o aplicaţie pentru finanţarea Proiectului MHC Poiana Ruscă, a îndeplinit toţi termenii şi condiţiile prevăzute în Apelul 1.1 "Creşterea capacităţii de livrare a energiei regenerabile" - Hidroenergie, prin contribuţia excelentă a echipei de proiect şi, la finalul procesului de evaluare realizat de Innovation Norway, i-a fost aprobat un sprijin financiar de 462.000 Euro prin Granturile SEE şi Norvegiene 2014-2021, în cadrul "Programului de Energie din România" pentru implementarea unui proiect de realizare a unei microhidrocentrale noi.

Punerea în aplicare a acestui proiect va avea un impact social puternic şi pozitiv pe termen lung şi scurt, în contextul politicilor actuale ale UE de decarbonizare, care vizează reducerea ponderii energiei produse din utilizarea combustibililor fosili şi, în special, a cărbunelui şi utilizarea resurselor regenerabile disponibile. Proiectul îşi propune să dezvolte potenţialul hidroenergetic al debitului de servitute evacuat în aval barajul Poiana Ruscă şi să producă energie electrică din resurse regenerabile, cu zero emisii de CO2, într-un nouă microhidrocentrală conectată la reţea.

În urma scenariilor analizate şi cu accent pe dezvoltarea potenţialului hidroenergetic al debitului de servitute impus în avalul barajului Poiana Rusca, prin realizarea unei microhidrocentrale (MHC) complet automatizate, având în vedere aspectele tehnico-economice, financiare, de sustenabilitate şi de risc, s-a ales pentru implementarea proiectului un scenariu care prezintă cele mai bune avantaje în ceea ce priveşte amplasarea centralei, costurile de investiţii, eficienţa operaţională, producţia de energie, indicatorii financiari şi aspectele de mediu.

Investiţia răspunde tendinţelor pieţei în vederea alinierii la reglementările UE privind gazele cu efect de seră (CO2) şi este în conformitate cu obiectivul "Programului de Energie din România" - Apelul 1.1: "Creşterea capacităţii de furnizare a energiei regenerabile - Hidroenergie" - Energie regenerabilă, respectiv "Mai puţină energie cu emisii ridicate de dioxid de carbon şi o securitate sporită a aprovizionării".

Proiectul MHC Poiana Ruscă are ca scop dezvoltarea potentialului hidroenergetic prin folosirea debitului de rezervă impus în aval de barajul Poiana Ruscă într-o nouă microhidrocentrală automatizată conectată la retea, cu o capacitate instalată de 0,281 MW, care generează 1.534,344 MWh/an, energie verde cu zero emisii de CO2 pe intreaga durată de viaţă proiectată a unităţii.

Proiectul nu are niciun impact asupra mediului şi asupra societăţii, soluţia implementată fiind una simplă, cu o tehnologie dovedită şi matură în domeniul hidroenergetic, unde Hidroelectrica are o vastă experienţă.

Costurile eligibile totale ale proiectului sunt de 771.049 euro, din care 60% sau 462.000 euro vor fi suportate prin Granturile SEE şi Norvegiene 2014-2021, în cadrul "Programului de Energie din România", cu condiţia ca Hidroelectrica să dovedească faptul că întregul proiect va fi condus conform regulilor acestui mecanism financiar.

Proiectul a început oficial în data de 22 octombrie 2021 şi, din cauza complexităţii, va fi implementat până la 30 iunie 2023.

Proiectul de promovare şi dezvoltare a MHC Poiana Ruscă are, de asemenea, un efect de replicare pentru alte amenajari hidroenergetice similare, unde există încă un potenţial regenerabil neexploatat, se arată în comunicat.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb