Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan, preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, a iniţiat un proiect pentru o nouă lege de organizare şi funcţionare a Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi a Televiziunii Române (TVR), pe care l-a lansat, ieri, în dezbatere publică. Peste o săptămână, propunerea legislativă va fi depusă la Camera Deputaţilor.
Deputatul PDL ne-a spus că acest proiect a fost realizat în colaborare cu reprezentanţii societăţii civile, angajaţi din instituţiile vizate şi profesionişti din domeniu, în vederea depolitizării, în special a televiziunii publice.
Raluca Turcan ne-a declarat: "Proiectul, în care am redefinit rolul şi imaginea celor două instituţii media, se diferenţiază foarte mult de actuala lege. Potrivit propunerii noastre, principala obligaţie a SRR şi TVR este informarea corectă şi imparţială, cele două societăţi trebuind să slujească interesul public, care trebuie să aibă acces la cultură şi informare. Aceste atribuţiuni prioritare ale SRR şi TVR nici măcar nu sunt prinse în actuala lege. Televiziunea publică se află tot timpul între ciocan şi nicovală - între barometrul audienţelor şi obligaţia de formare şi informare a publicului. TVR este politizată până în măduva oaselor, iar noua aşa-zisă < strategie de redresare > este, de fapt, un pretext de epurare politică a instituţiei".
Raluca Turcan critică numirea lui Claudiu Săftoiu la conducerea TVR, precizând că acesta are carnet de partid şi că a fost purtător oficial de cuvânt al propagandei USL.
Proiectul Ralucăi Turcan propune, printre altele, ca societatea civilă să ocupe şase locuri, din cele 13, în Consiliul de Administraţie (CA) al TVR, iar mandatul să fie prelungit la cinci ani.
De asemenea, şase locuri din CA trebuie să fie propuse de Parlament, "fără a exista negocieri în funcţie de reprezentarea lor politică", iar o persoană să vină din partea angajaţilor, aceasta făcând parte din personalul de specialitate.
Potrivit noului proiect de lege, niciunul dintre membrii CA nu trebuie să aparţină vreunui partid, aceştia urmând să fie votaţi de două treimi dintre parlamentari, atât în comisii, cât şi în plen, ne-a mai spus Raluca Turcan.
Potrivit domniei sale, propunerea separă atribuţiile Consiliului de Administraţie de cele ale Comitetului Director, precum şi funcţia de preşedinte, care va fi numit de Parlament, de cea de director general, aceasta din urmă fiind atribuită prin concurs, cu contract de management.
"La evaluarea anuală a rapoartelor SRR şi TVR, Parlamentul nu va mai putea să demită Consiliul de Administraţie, dacă legea noastră va intra în vigoare", ne-a mai spus deputatul.
Potrivit Ralucăi Turcan, postul public de televiziune "trece prin cel mai dramatic moment din existenţa sa şi acest lucru necesită măsuri imediate".
Situaţia din televiziune "ar fi putut fi preîntâmpinată", este de părere deputatul PDL, care opinează că, din punctul său de vedere, "această situaţie putea fi rezolvată şi altfel decât aruncând o mie de familii în stradă". Domnia sa consideră că modul în care se lucrează în televiziunea publică este "nepoliticos şi superficial".
Raluca Turcan a mai spus că, pe lângă depolitizarea TVR, este nevoie şi de depolitizarea altor instituţii, cum ar fi CNA, Curtea Constituţională şi Avocatul Poporului.
Întrucât trece printr-o situaţie financiară extrem de dificilă, TVR a elaborat, la solicitarea Guvernului, un Plan de redresare economică, ce prevede, printre altele, disponibilizarea a aproximativ o mie de angajaţi, restrângerea numărului de canale, precum şi reducerea cheltuielilor cu 54%.
Conducerea TVR a transmis, marţi, partenerilor sociali, o notificare privind intenţia de concediere colectivă, precum şi Proiectul planului de reorganizare şi restructurare de personal din cadrul televiziunii.
Atmosfera din rândul angajaţilor TVR este din ce în ce mai tensionată, în ultima vreme, în prezent sindicaliştii purtând negocieri cu conducerea instituţiei pe marginea condiţiilor în care vor fi făcute concedierile de personal. Reprezentanţii sindicatelor ne-au declarat, în mai multe ocazii, că speră, totuşi, să nu se ajungă la această măsură drastică.