Senatorii din Comisia de buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital nu sunt de acord ca şefii Autorităţii de Supraveghere Financiară să fie demişi dacă raportul de activitate este respins. Comisia de specialitate din Senat a dat aviz negativ raportului privind proiectul de lege care prevede demiterea conducerii ASF în cazul respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate, ne-a spus senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir, care candidează pentru funcţia de preşedinte al ASF.
Parlamentarul ne-a declarat: "A venit în urmă cu câteva luni acest proiect de lege de la PNL şi a trecut tacit de Camera Deputaţilor, odată cu celelalte iniţiative legislative, când a început criza. Textul proiectului spune că, dacă raportul anual de activitate al ASF este respins, atunci să fie demisă şi conducerea. Cu siguranţă proiectul a fost scris în ideea că, la anul, va fi o altă majoritate parlamentară, care va trebui să aibă posibilitatea să schimbe conducerea, în cazul în care aceasta va fi de la alt partid.
Dar instituţiile noastre de control similare cu cele europene trebuie să aibă asigurată o stabilitate, nu poţi da jos conducerea dacă respingi raportul de activitate la o autoritate cum este ASF. Cum ar fi să fie aşa la toate instituţiile de control? Cu aceste instituţii nu te joci, trebuie să avem stabilitate!"
Daniel Zamfir ne-a mai spus că proiectul de lege va intra la vot în plenul Senatului, cel mai probabil săptămâna viitoare.
Parlamentarul şi-a depus candidatura pentru fotoliul de preşedinte al ASF în luna februarie a acestui an, după ce a fost propus de social-democraţi pentru funcţia de preşedinte al instituţiei.
Daniel Zamfir ne-a declarat, la acea vreme: "Mi-au propus mai de mult colegii de partid să candidez pentru funcţia de preşedinte al ASF, iar pe mine mă onorează această propunere a colegilor mei. Vom vedea ce se va decide în CEx".
Vineri, domnul Zamfir ne-a spus că decizia va fi luată în plenul reunit al celor două camere parlamentare, nefiind stabilită o dată pentru acest lucru. Domnia sa ne-a precizat că au mai avut loc discuţii pe subiect în Cex-ul partidului, la finalul lunii februarie, domnia sa fiind singurul candidat propus din partea PSD, dar că, în contextul măsurilor adoptate pe fondul pandemiei de Covid 19, cele două camere parlamentare nu s-au mai reunit, decizia cu privire la viitorul şef al ASF urmând să fie luată. "Parlamentul va decide, în urmatoarele saptamâni, cine va fi şeful ASF", ne-a precizat senatorul.
Fiecare partid poate veni cu candidaţii săi şi, de asemenea, pe lista aspiranţilor la şefia ASF pot fi şi candidaţi independenţi, ne-a mai explicat Daniel Zamfir, subliniind că propunerea PNL este Nicu Marcu, vicepreşedinte al Curţii de Conturi.
"Unii social-democraţi l-ar dori în fruntea Autorităţii de Supraveghere Financiară pe Ionuţ Mişa, fostul ministru de Finanţe", ne-a mai spus parlamentarul.
Fotoliul de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară a rămas vacant după ce fostul şef al ASF Leonardo Badea a fost numit în conducerea Băncii Naţionale a României (BNR), ca viceguvernator, mandat pe care şi l-a început în data de 11 octombrie 2019.
De atunci, diverse nume au început să apară în piaţă pentru ocuparea acestei funcţii, printre acestea numărându-se şi fostul ministru al Finanţelor Eugen Teodorovici.
De la plecarea lui Leonardo Badea la BNR, interimatul la şefia ASF este asigurat de Doina Dascălu, prim-vicepreşedinte al instituţiei.
În prezent, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) stă pe un butoi de publere, este de părere senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir.
În contextul scandalurilor care au loc în ultima perioadă, atât în domeniul asigurărilor, cât şi în piaţa de capital, parlamentarul ne-a declarat: "Este o nebunie ce se întâmplă acolo. Acestei instituţii îi lipseşte în mod clar un leadership. Deciziile ASF sunt mai degrabă în defavoarea consumatorilor, decât în favoarea lor, aşa cum ar fi normal. Hotărârile şi atitudinea ASF s-au poziţionat în mod vădit de partea companiilor de asigurări.
Pe piaţa de capital este un haos inimaginabil, în asigurări la fel, este scandal în toate domeniile pe care le supraveghează. Nu se poate ca o instituţie să fie măcinată în acest hal de scandaluri, să fie acuzată că nu îşi exercită rolul în sectoarele pe care le acoperă. Practic, această instituţie nu există".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.05.2020, 16:19)
Motivul este unul singur: INERESE OCULTE care trebuiesc protejate!
CUM ESTE POSIBIL ASA CEVA???
RUSINE dlor ALESI!!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.05.2020, 18:12)
Nu generaliza!
PSD-istii sunt cei care s-au opus pentru ca au hotia in sange si "hot pe hot" se protejeaza.
Nu conteaza ca piata de capital se duce de rapa sub conducerea ASF, pentru ei este important ca acolo sa fie omul lor.
Acum este clar pentru toata lumea cine protejeaza mafia de la SIF1
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de George în data de 12.05.2020, 21:41)
Bogdan Dragoi de la SIF1 numai roșu nu e. E din PNL aripa dură PDL gruparea Videanu. Odată ce va fi pus un președinte la ASF se va termina cu șmecheriile lui Gradinescu.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2020, 02:24)
Bogdan Dragoi isi zice tehnocrat. Adica n-are convingeri. Nici nu l-a suspectat careva de convingeri. El, politic, profesional si personal este doar un mincinos.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.05.2020, 18:15)
Hoti ca hotia, incompetenta ca incompetenta, dar stabilitate sa fie!