PROIECTUL PRIVIND INTRODUCEREA TELEVIZIUNII DIGITALE ÎN ŢARA NOASTRĂ 1,5 milioane de euro pentru două emiţătoare de televiziune digitală

Ziarul BURSA #Media-Advertising / 12 mai 2006

Societatea naţională de Radiocomunicaţii - Radiocom a investit 1,5 milioane de euro pentru punerea în fucţiune a două emiţătoare de televiziune digitală care pot difuza cinci programe TV.

"Emiţătoarele au fost instalate în baza unui proiect pilot, introducerea televiziunii digitale terestre în România fiind deocamdată în fază experimentală", a declarat, ieri, preşedintele societăţii, Mircea Cazan, cu ocazia prezentării proiectului privind introducerea televiziunii digitale în Ro-mânia.

El a precizat că în prezent funcţionează doar emiţătorul de la staţia Herăstrău-Bucureşti, cele cinci programe TV fiind recepţionate în Capitală şi în împrejurimi, dar în 2-3 luni va emite şi emiţătorul instalat în localitatea sibiană Onceşti, care va acoperi patru-cinci judeţe din centrul ţării.

Introducerea televiziunii digitale prezintă avantajele recepţionării unui semnal digital în localităţile mai puţin accesibile, folosirea mai eficientă a spectrului de emisie, posibilitatea recepţionării şi alegerii mai multor programe decît în sistemul actual, dar şi dezvoltarea unor canale tematice.

Programele TV digitale pot fi recepţionate de utilizatori la televizoare compatibile să-l recepţioneze (plasma, LCD) sau cu un receptor digital, care costă în jur de 100 de euro, şi prin instalarea unei antene clasice, fără a plăti un abonament lunar sau alte cos-turi suplimentare.

Preşedintele Radiocom a precizat că societatea va instala în următorii ani cinci emiţătoare de acest gen, fondurile necesare fiind incluse în programul de retehnologizare a emiţătoarelor Radiocom, în valoare totală de 85 milioane de dolari.

După aprobarea planului de alocări de frecvenţe, care va avea loc în luna iunie la Geneva, România ar putea transmite mai multe programe TV digitale, în funcţie de frecvenţele primite. Utilizarea tehnologiei digitale terestre implică încetarea transmisiilor analogice convenţionale, ceea ce se va întîmpla în decursul unei perioade de 15-25 ani. Pînă atunci cele două tipuri de transmisiuni vor exista simultan.

Radiocom a lansat, în premieră, în 2005, serviciul T-DAB (Terrestrial Digital Audio Broadcasting) pentru posturile de radio private. Disponibil în prezent doar la nivelul Capitalei şi în banda de frecvenţă de 233,936 MHz, sistemul T-DAB asigură o calitate superioară a sunetului, transmiterea de date asociate cu programul difuzat (denumirea postului şi a melodiilor, informaţii despre trafic, apeluri de urgenţă), precum şi o recepţie superioară în zonele montane şi în vehiculele aflate în mişcare. În plus, tehnologia permite ascultătorilor să recepţioneze nu numai semnal radio, ci şi imagini sau text, în funcţie de aparatul de recepţie utilizat. În prezent, doar cinci posturi radio emit în format digital.

Radiocom oferă în prezent pe piaţa românească transmisii de date (VPN), transmisii de date& Internet & telefonie, BiNet® - internet de mare viteză, comunicaţii prin satelit, videoconferinţă, servicii de telefonie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb